Prioritatile sistemului de invatamant in perioada 2014-2020

De Ion Andreea
la 09 Apr. 2014
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prioritatile sistemului de invatamant in perioada 2014-202009Apr.2014

Infrastructura creselor si gradinitelor reprezinta o prioritate pentru perioada 2014-2020, iar valoarea totala a investitiilor in intregul sistem fiind de 600 de milioane de euro, conform ministrului Educatiei, Remus Pricopie.

"Pentru ca banii din 2007-2014 riscau sa ramana necheltuiti la Transporturi si la Mediu, in primavara lui 2013, cu aprobarea Bruxelles-ului, s-a facut transferul de la cele doua programe sectoriale catre Programul sectorial dezvoltarea regionala, cu destinatie unica scoli. Este vorba despre 240 de milioane lei.
 
Acum, primarii depun dosare pentru infrastructura scolara. Sunt eligibile santierele incepute si neterminate de-a lungul timpului, mai putin gradinite, pentru ca asa s-a scris programul in 2005-2006-2007. De aceea, pe 2014-2020, pe infrastructura, cresele si gradinitele sunt prioritare. Vorbim de aproape 600 milioane de euro pentru intreg sistemul de invatamant, dar prioritate au cresele si gradinitele", a explicat Pricopie
 
Ministrul Educatiei a explicat ca proiectele cu Banca Mondiala au trei directii de actiune.
 
"Prima este pe bugetul consolidat. Guvenul Romaniei are un imprumut de aproximativ un miliard de dolari, bani care merg la buget, dar primii beneficiari sunt cei din sanatate si din educatie. A doua componenta, folosind bani europeni, adica fonduri structurale, am angajat Banca Mondiala sa ne ajute sa dezvoltam strategiile pentru reducerea parasirii timpurie a scolii, educatia pe tot parcursul vietii si strategia pentru cresterea gradului de participare in invatamantul superior. Aceste strategii sunt aproape gata acum, in faza de consultare in teritoriu", a spus Pricopie.
 
De asemenea, Ministerul Educatiei lucreaza cu Banca Mondiala la doua strategii. "Mai sunt inca doua strategii pe care nu le dezvoltam cu Banca Mondiala, dar lucram cu Banca Mondiala, pentru ca ele trebuie sa fie unitare, sa fie integrate. Este vorba de strategia de infrastructura educationala, pe care o dezvoltam cu BEI, si este strategia de competitivitate, dezvoltata cu un consortiu de universitati si institute de cercetare, plus expertiza internationala. 
 
Toate aceste cinci strategii, care trebuie sa fie realizate intr-o viziune unitara, vor asigura dezvoltarea Programului operational pe resursa umana si a Programului operational pe competitivitate pentru 2014-2020", a subliniat Pricopie.
 
Acesta a mentionat si ca pastrarea copiilor in scoli si evaluarea situatiei tinerilor care intra in facultate, dar nu termina nici macar anul I, vor face obiectul unor alte analize.
 
"Vor fi granturi pentru scoli, pentru a asigura cresterea calitatii daca este nevoie ore suplimentare, discutii cu parintii, astea ca masuri la nivel de unitate de invatamant. Dar exista si masuri la nivel de sistem, care inseamna revederea curriculumului, improspatarea manualelor, training cu cadre didactice, introducerea noilor tehnologii, o mai buna monitorizare. Atentie la absente, pentru ca primul pas spre insuccesul educational este, de fapt, absenteismul, dupa care apare insuccesul educational", a adaugat, in acest context, ministrul Educatiei.

 
Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii
Ce MODIFICARI avem la Romana si Matematica pentru clasele V-VIII?

Clasele V-VIII din viata copilului necesita un efort de adaptare si de invatare constanta.

Programa scolara este destul de greoaie. Nu pierdeti din vedere:
  • Rezumatele textelor studiate
  • Teste rezolvate de matematica
  • Gramatica - Fise de lucru rezolvate

...Vezi AICI noile Teste rezolvate <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

infrastructura scolara sistem invatamant romanesc modificari educatie 2014 legea educatiei 2014


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Iti oferim Gratuit Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Citeste GRATUIT toate
informatiile despre
invatamantul primar,
gimnazial si liceal.
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email si
primesti Raportul Gratuit


Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Iti oferim GRATUIT
Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primesti GRATUIT noile
TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
x
//