Un alt aspect important al evaluarii se refera la masura in care programul pentru scoli a educat copiii cu privire la obiceiurile alimentare sanatoase. In acest sens, vor fi evidentiate modificari la atitudinea copiilor fata de consumul de fructe, legume si produse lactate, precum si modificari cu privire la cunostintele lor despre avantajele pentru sanatate pe care le confera consumul de fructe si legume proaspete, ori de produse lactate cat mai naturale.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va transmite Comisiei Europene un raport de evaluare a programului pana la data de 1 martie 2023.
Indicatorii pentru evaluarea Programului pentru scoli al Romaniei, perioada 2017—2022
I. Grupurile-tinta vizate
I.1. Administratie centrala parteneri: Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Educatiei, Ministerul Sanatatii, Ministerul Finantelor. In cadrul acestui grup-tinta se descriu urmatoarele:
— responsabilitatile si implicarea diferitilor parteneri;
— dimensiunea bugetara a programului;
— descrierea masurilor educative si a demersurilor in implementarea acestora, implicarea diferitilor parteneri;
— monitorizarea programului;
— masuri de comunicare si informare cu privire la program.
I.2. Consiliile judetene si consiliile locale ale municipiilor, oraselor, comunelor sau subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiului Bucuresti, dupa caz.
In cadrul acestui grup-tinta se descriu urmatoarele:
— sursa produselor, respectiv fructe si legume, lapte si produse lactate, distribuite din productia locala, nationala, Uniunea Europeana, tari terte;
— prioritatea acordata fructelor si legumelor proaspete si laptelui de consum;
— pretul produselor distribuite si conditiile de livrare;
— furnizorul produselor — producator;
— masuri educative aferente distributiei de fructe si legume si masuri educative aferente distributiei de lapte si produse lactate:
*tipuri de masuri derulate;
*motivele care au stat la baza alegerii lor;
*costuri;
*beneficiari (cati prescolari si elevi au beneficiat in perioada evaluata);
*atractivitatea masurilor educative in randul elevilor, descrierea celor mai populare masuri derulate.
I.3. Institutii de invatamant
In cadrul acestui grup-tinta se descriu urmatoarele:
— identificarea institutiilor participante, de exemplu: codul unic de identificare, adresa, clasele, numarul total de prescolari si elevi, detalierea numarului total de copii pe categorii, cum ar fi: prescolari, elevi din invatamantul primar, elevi din invatamantul gimnazial;
— existenta unei/unor persoane responsabile de distributia produselor, respectiv pentru fructe si legume, lapte si produse lactate;
— frecventa distribuirii produselor;
— implementarea masurilor educative aferente distributiei de fructe si legume, lapte si produse lactate:
*numarul, cuantificarea masurilor alese pentru implementare;
*argumente pro/contra;
*propuneri de noi masuri educative.
I.4. Parinti
In cadrul acestui grup-tinta se descriu urmatoarele:
— structura situatiei socioeconomice a familiilor elevilor beneficiari;
— obiceiuri de consum;
— ponderea si frecventa consumului de fructe si legume proaspete, lapte si produse lactate in familie;
— fructele si legumele proaspete, laptele si produsele lactate preferate in cadrul familiei;
— obiceiul de a cumpara fructe si legume proaspete, lapte si produse lactate, respectiv frecventa, surse de achizitionare, consum din productia proprie;
— frecventa consumului de fructe si legume proaspete, lapte si produse lactate in familie;
— opinia personala cu privire la utilitatea programului in formarea de obiceiuri alimentare sanatoase elevilor;
— opinie personala in privinta unui stil de viata sanatos.
I.5. Prescolari si elevi
In cadrul acestui grup-tinta se descriu urmatoarele:
— gradul de atractivitate a produselor primite in cadrul programului;
— frecventa consumului de produse la scoala si acasa;
— obiceiuri de consum;
— ponderea si frecventa consumului de fructe si legume proaspete, lapte si produse lactate in alimentatia zilnica, respectiv cantitati de fructe si legume proaspete, lapte si produse lactate consumate zilnic, specii si soiuri de legume si fructe consumate, sortimente de lapte si produse lactate, momentul si locul consumului, disponibilitatea fructelor si legumelor proaspete, laptelui si produselor lactate acasa;
— fructele si legumele proaspete preferate;
— forma de prezentare a fructelor si legumelor proaspete preferate:
*neambalate;
*ca atare;
*ambalate individual;
*deja taiate;
*preparate sub diverse forme: salate, amestecuri, sucuri proaspete, altele;
— laptele si produsele lactate preferate;
— forma de prezentare a laptelui si a produselor lactate preferate care se prezinta:
*ambalate individual;
*preparate sub diverse forme: shake, cu cacao, cu fructe, altele;
— gradul de constientizare a beneficiilor consumului de fructe si legume proaspete, lapte si produse lactate;
— motivele care determina consumul de fructe si legume proaspete, lapte si produse lactate (sanatatea, societatea, familia);
— starea de sanatate si opinia personala in privinta unui stil de viata sanatos (alimentatie si cresterea intensitatii activitatii fizice — ore de sport la scoala sau optionale);
— consumul pachetului cu mancare de acasa:
*ce contine acesta?
*contine si fructe si legume, lapte si produse lactate?
— consumul altor alimente in scoala:
— exista automate de unde se pot achizitiona si alte produse alimentare?
— care sunt acestea?
— consuma elevii aceste alimente?
— consuma alte alimente prin alte programe, cum ar fi masa calda?
— masuri educative:
— gradul de participare in cadrul masurilor educative derulate;
— masurile educative preferate;
— propuneri de masuri educative.
II. Rezultate asteptate:
In urma realizarii unei situatii centralizate, pornind de la indicatorii de mai sus, raportul de evaluare trebuie sa raspunda la urmatoarele intrebari:
1. In ce masura programul pentru scoli a marit consumul general de fructe, legume si lapte si produse lactate de catre copii, in conformitate cu recomandarile nationale privind o alimentatie sanatoasa pentru grupa de varsta avuta in vedere?
Indicatori:
— modificarea consumului direct si indirect de fructe si legume proaspete de catre copii (cantitate si/sau frecventa);
— modificarea consumului direct si indirect de lapte de consum de catre copii (cantitate si/sau frecventa);
— modificarea procentajului copiilor care respecta doza zilnica recomandata de fructe si legume;
— modificarea procentajului copiilor care iau in considerare recomandarile autoritatilor nationale din domeniul sanatatii si nutritiei privind doza zilnica de lapte de consum si de alte produse lactate fara adaos de zahar, arome, fructe, nuci sau cacao si in conformitate cu nivelurile de lipide si de sodiu recomandate la nivel national pentru grupa de varsta avuta in vedere.
2. In ce masura programul pentru scoli a educat copiii cu privire la obiceiurile alimentare sanatoase?
Indicatori:
— modificarea atitudinii copiilor fata de consumul de fructe, legume, lapte si produse lactate, in conformitate cu recomandarile nationale privind o alimentatie sanatoasa pentru grupa de varsta avuta in vedere;
— modificarea cunostintelor copiilor cu privire la avantajele pentru sanatate pe care le confera consumul de fructe si legume proaspete, lapte de consum si produse lactate fara adaos de zahar, arome, fructe, nuci sau cacao si in conformitate cu nivelurile de lipide si de sodiu recomandate la nivel national pentru grupa de varsta avuta in vedere.