Parintii considera ca este important ca elevii sa treaca in online daca rata de incidenta Covid depaseste 6 la 1.000 si ca decizia ar trebui luata de directorul fiecarei scoli.
Va prezentam adresa trimisa de catre asociatiile de parinti:
Va adresam rugamintea ca, in interesul superior al copiilor/elevilor, sa dispuneti, in regim de urgenta, modificarea Art. 6 din Ordinului nr. 5.338/1.082/1.10.2021, in sensul permiterii suspendarii activitatilor didactice cu prezenta fizica a elevilor la nivelul unitatilor de invatamant preuniversitar, in localitatile in care rata incidentei este mai mare de 6/1000 de locuitori, prin decizia argumentata a organismului de conducere al unitatii de invatamant preuniversitar – consiliul de administratie, dupa consultarea prealabila a consiliului profesoral, asociatiei de parinti/consiliului reprezentativ al parintilor si consiliul scolar al elevilor de la nivelul UI, cu informarea ISJ/ISMB, indiferent de numarul de clase suspendate.
In acest sens, consiliul de administratie al unitatii de invatamant nu va putea adopta o decizie in sensul celor de mai sus in lipsa unei dovezi privind consultarea prealabila a, asociatiei de parinti/consiliului reprezentativ al parintilor si consiliului scolar al elevilor de la nivelul U.I. de nivel liceal/postliceal.
Totodata va solicitam ca prin actul normativ de completare a Ordinului nr. 5.338/1.082/1.10.2021 sa se garanteze desfasurarea procesului educational online pentru toti elevii din invatamantul preuniversitar diagnosticati cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severa, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilitati, tratament imunosupresiv sau alte afectiuni cronice, cu avizul si recomandarile specifice ale medicului curant si cu acordul scris al parintilor.
Solicitam ca actul normativ de modificare a Ordinului nr. 5.338/1.082/1.10.2021, sa instituie reguli necesare, suficiente si posibile care sa conduca la o cat mai mare stabilitate, eficienta dar si suplete pentru a realiza imbinarea caracterului de stabilitate a reglementarii cu cerintele de perspectiva ale realitatii sociale in contextul pandemiei generate de COVID-19.
Totodata, in temeiul art. 3 lit. f) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, va adresam rugamintea ca propunerea/draftul de act normativ sa fie supus consultarii conducerii federatiei inaintea aprobarii.
Federatia noastra a sustinut permanent necesitatea desfasurarii cursurilor cu prezenta fizica a elevilor si suntem pe deplin constienti de dezavantajele scolii online, insa, nu putem pune in pericol sanatatea copiilor si a familiilor noastre.
In conditiile in care rata incidentei cumulate a cazurilor covid-19 la 1000 de locuitori creste alarmant de la o zi la alta, sistemul medical este suprasolicitat, infrastructura scolara si resursele existente sunt deficitare, riscul imbolnavirii elevilor se mareste exponential.
Sunt, deja, peste 17.000 de elevi si personal angajat confirmati cu Covid-19, avem decese in randul cadrelor didactice si copiilor, sectiile ATI sunt pline iar presiunea pe sistemul medical este uriasa.
Chiar si acolo unde scolile dispun de toate resursele necesare, sunt situatii in care populatia scolara este numeroasa si elevii interactioneaza, inevitabil. Este utopic sa consideram ca pot fi respectate, permanent, toate masurile igienico-sanitare, mai ales cand este vorba de copii mici
Elevii parcurg distante lungi intre casa si scoala, cu mijloace de transport in comun, la ore de trafic intens, astfel existand un risc urias de infectare in timpul mobilitatii.
Exista numerosi elevi care au afectiuni cronice sau provin din familii ai caror membri au astfel de boli pentru care nu pot fi scutiti de prezenta fizica in scoala. Chiar daca sunt vaccinati, riscul imbolnavirii nu este exclus iar afectiunile de care sufera pot duce la dezvoltarea unor forme severe.
Lipsa testarii periodice a elevilor cu teste noninvazive, modul deficitar(uneori inexistent) in care se efectueaza testarea la cerere, pentru elevii simptomatici sau in a 8-a zi de la data suspendarii cursurilor pentru o clasa, in cadrul cabinetelor medicale scolare, este un alt motiv de ingrijorare cu privire la continuare activitatii didactice in conditii de siguranta. De aceea, Domnilor Ministri, consideram ca este imperios necesar ca, acolo unde se impune, elevii sa urmeze cursurile in sistem online si va rugam sa analizati solicitarea noastra.
Potrivit celor mai recente date publicate de minister, in prezent sunt aproape 13.000 de elevi si 4400 de profesori infectati cu COVID-19. Puteti consulta
aici lista cu clasele care au trecut in online in Capitala, din cauza numarului mare de imbolnaviri.
In prezent, una dintre situatiile care inchide o unitate de invatamant este ca jumatate din clase au copii infectati cu noul coronavirus. Scolile dintr-o localitate se inchid si in cazul in care, printr-un ordin de ministru, este declarata carantina. La nivel de clasa, elevii trec in online pentru 14 zile atunci cand apare un caz confirmat cu COVID-19.