Actul normativ modifica Legea Educatiei si stabileste, intre altele, ca desfasurarea Evaluarii Nationale pentru generatia de elevi aflata in prezent in clasa a VII-a sa se faca in aceleasi conditii ca pana acum, fiind prorogat termenul de intrare in aplicare a Evaluarii Nationale la 6 discipline.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, OUG reglementeaza
”desfasurarea evaluarii nationale pentru generatia de elevi aflata actualmente in clasa a VII-a in aceleasi conditii ca si pana acum, prin prorogarea unui termen de aplicare prevazut de Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011”.
Prinde ofertele la culegerile pentru Evaluarea Nationala! Alege din oferta Rentrop&Straton lucrarile care ii asigura copilului dvs. o pregatire eficienta pentru examenele nationale! ...click AICI pentru comenzi<<<
Conform actualelor prevederi ale legii, in anul scolar 2023 - 2034 urma sa intre in aplicare Evaluarea Nationala la 6 discipline.
Extras din Legea Educatiei nr.1/2011
Art. 74, alin (5)
(5) La finalul clasei a VIII-a, in baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educatiei Nationale, se realizeaza o evaluare nationala obligatorie a tuturor absolventilor. Rezultatele evaluarii se exprima printr-un punctaj, similar testelor internationale. Evaluarea se realizeaza prin urmatoarele probe:
a) o proba scrisa la limba si literatura romana;
b) o proba scrisa la limba materna;
c) o proba scrisa transdisciplinara la matematica si stiinte;
d) o proba scrisa la o limba de circulatie internationala;
e) o proba practica de utilizare a calculatorului, sustinuta in timpul anului;
f) o proba orala transdisciplinara de evaluare a competentelor civice si sociale, sustinuta in timpul anului.
Art. 361, alin (3) litera b. si d.
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (1):
b) evaluarea nationala organizata la finalul clasei a VIII-a se va desfasura in conformitate cu prevederile prezentei legi incepand cu generatia de elevi care incepe clasa a V-a in anul scolar 2017 - 2018*1);
d) admiterea la liceu se va desfasura in conformitate cu prevederile prezentei legi incepand cu generatia de elevi care incepe clasa a V-a in anul scolar 2017 - 2018*3);
Prin acest OUG dat de Guvern, termenele prevazute in Legea Educatiei Nationale se proroga astfel:
„1) termenul prevazut la lit. b) pentru desfasurarea evaluarii nationale organizate la finalul clasei a VIII-a se proroga pana la absolvirea clasei a VIII-a de catre generatia de elevi care incepe clasa a V-a in anul scolar 2023-2024;
2) termenul prevazut la lit. d) pentru desfasurarea admiterii la liceu se proroga pana la absolvirea clasei a VIII-a de catre generatia de elevi care incepe clasa a V-a in anul scolar 2023 – 2024”.
Motivele amanarii Evaluarii Nationale la 6 discipline
Explicatia pentru amanarea Evaluarii Nationale la 6 discipline apare in Ordonanta de Urgenta adoptata miercuri de Guvern:
"In conformitate cu prevederile art. 76 alin. (4) din Legea nr.1/2011, metodologia-cadru de organizare si desfasurare a admiterii in clasa a IX-a este elaborata de Ministerul Educatiei si este data publicitatii, pentru fiecare generatie, cel mai tarziu la inceputul clasei a VIII-a.
Astfel, pentru generatia de elevi care a inceput clasa a V‐a in anul scolar 2020 ‐ 2021 si care este, in acest an scolar, in clasa a VII-a, metodologia de organizare si desfasurare a admiterii in invatamantul liceal ar trebui sa fie data publicitatii la inceputul anului scolar 2023 – 2024, iar aceasta ar trebui sa fie corelata cu modalitatea de evaluare a acestor absolventi pe parcursul invatamantului gimnazial si la finalul clasei a VIII-a.
Caracterul urgent al prezentului act normativ este dat de faptul ca Ministerul Educatiei are obligatia de a emite metodologia de organizare si desfasurare a examenului de evaluare nationala, astfel incat, cu respectarea principiului predictibilitatii, elevii care sunt in anul scolar 2023-2024 in clasa a VII-a sa cunoasca procedura de continuare a studiilor la nivel liceal.
In situatia in care masurile propuse nu se adopta, elevii care sunt in acest an scolar in clasa a VII-a sunt in imposibilitatea sustinerii examenului de evaluare nationala si, implicit, a admiterii in invatamantul liceal, conform prevederilor art.74 alin.(5) din Legea educatiei nationale nr.1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, intrucat exista diferente intre curriculumul parcurs si cel care ar trebui sa stea la baza organizarii probelor de examen. In acelasi timp, o masura legislativa care vizeaza implementarea unui nou curriculum si organizarea evaluarilor si examenelor nationale in concordanta cu acesta, presupune un termen de implementare corespunzator unui ciclu de invatamant, respectiv 4 ani scolari, in cazul invatamantului gimnazial.
Având în vedere faptul că, în noul pachet legislativ, este prevăzută și modalitatea de evaluare a absolvenților învățământului gimnazial, precum și faptul că elaborarea cadrului normativ necesar implementării noului pachet legislativ și punerea lui în aplicare nu se poate realiza decât începând cu generația care încep clasa a V-a în anul școlar 2024-2025, coroborat cu cele menționate anterior, se impune prorogarea prevederilor art. 361, alin.(3), lit.b) și d) din Legea educației naționale nr. 1 /2011".