

Optionalele elevilor, motiv de discutii aprinse

De Laura Galescu
la 19 Ian. 2018
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Optionalele elevilor, motiv de discutii aprinse19Ian.2018

Micsorarea numarului de ore acordate optionalelor a trezit nemultumirea elevilor. Reprezentantii acestora reclama faptul ca in Romania elevii nu au la fel de multe optiuni ca in Occident si propun regandirea conceptului de Curriculum la Decizia Scolii (CDS) in Curriculum la Decizia Elevului (CDE).

"Suntem nevoiti sa constatam ca discutiile privind planurile-cadru sunt tratate in continuare cu dispret. Daca se va tine cont de noile propuneri, toate clasele din ciclul liceal, vor avea mai multe materii din trunchiul comun. Ori aceste optionale reprezinta, cel putin pe hartie, una dintre putinele posibilitati ale elevilor de a beneficia de niste cursuri care sa ii atraga catre scoala. Acest lucru este inacceptabil pentru secolul XXI. in alte tari precum UK, Estonia sau Noua Zeelanda se procedeaza in felul urmator: exista un anumit numar de optionale din care elevii isi pot alege ce le place, dupa care scoala formeaza grupe de circa 10-15 elevi pentru fiecare dintre disciplinele optionale“, a explicat presedintele Asociatiei Elevilor din Constanta Alexandru Manda, conform Adevarul
 
Pe langa trunchiul comun de discipline, elevii doresc sa aiba o sansa reala de a-si putea alege optionalele, care de multe ori sunt propuse in interesul cadrelor didactice. Ideal ar fi ca materiile pentru optionale sa ii ajute pe elevi sa se pregateasca pentru domeniile in care doresc sa urmeze o facultate sau care sa ii ajute chiar pentru profesia pe care o vor avea.
 
"In acest context, consideram necesara aducerea in discutie si a modului in care materiile optionale se studiaza in scoala. De aceea, propunem regandirea conceptului de Curriculum la Decizia Scolii (CDS) in Curriculum la Decizia Elevului (CDE). Daca in prezent, materiile optionale, denumite formal CDS, sunt studiate la nivelul unei clase si alese cu majoritatea elevilor din respectiva clasa, lansam public propunerea ca fiecare elev sa se poata inscrie la materiile optionale pe care le doreste, fiind formate grupe la nivelul unitatii de invatamant, cu elevi apartinand mai multor clase.
 
Catalogam actuala formula de alegere a materiilor optionale ca fiind desueta, in neconcordanta cu principiile si viziunea pe care trebuie sa le aiba un sistem modern de invatamant, adaptat secolului XXI. Fiecare elev este diferit prin personalitatea sa si modul diferit de a vedea lucrurile, iar din acest motiv obligarea tuturor sa studieze o anume disciplina optionala, pe care nu si-o doresc, reprezinta o eroare cu efecte pe termen lung, care inhiba dezvoltarea beneficiarilor sistemului de invatamant", mai spun reprezentantii elevilor.
 
Ministrul Educatiei Nationale, Liviu Pop, a transmis printr-un comunicat ca dezbaterile regionale privind proiectele si programele scolare se vor desfasura dupa urmatorul program: Constanta (19 ianuarie), Targu Jiu (22 ianuarie), Bacau (23 ianuarie) si Cluj-Napoca (25-26 ianuarie). 


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

optionale liceuoptionale elevi


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Iti oferim Gratuit Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Citeste GRATUIT toate
informatiile despre
invatamantul primar,
gimnazial si liceal.
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email si
primesti Raportul Gratuit


Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Iti oferim GRATUIT
Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primesti GRATUIT noile
TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
x
//