Proiectul de act normativ prevede includerea in programa scolara a materiei "Ora de Cultura si Traditii romanesti" la toate clasele din invatamantul preuniversitar.
"Populatia trece printr-o emancipare care indeparteaza copiii si adultii de traditiile si cultura romaneasca, situatie care ne duce catre marginea prapastiei, semnificand pierderea identitatii si patrimoniului traditional romanesc. Uitarea traditiilor este mai grava decat uitarea istoriei, intrucat istoria nu are nici vechimea, nici profunzimea care izvoraste din traditie. Istoria tine de lumesc si de raportul cu ceilalti. Dincolo insa de rolul ei de protejare a identitatii, traditia, prin caracteristicile sale, emana binele, adevarul si frumosul si poate cea mai importanta trasatura expusa de catre aceasta este aceea a virtutilor clasice fara de care existenta noastra nu mai denota umanitate. Traditia este chiar mai mult decat o seama de virtuti, este calea prin care poporul nostru redescopera demnitatea, prin care isi evidentiaza valoarea si prin care isi pastreaza mandria", sustin initiatorii proiectului de lege.
Potrivit initiativei legislative, “Ora de Cultura si Traditii Romanesti” va fi disciplina scolara obligatorie, parte a trunchiului comun, si va fi studiata saptamanal, pentru fiecare clasa, cate o ora. Mai mult, proiectul prevede ca profesorii sa parcurga cursuri de formare speciale inainte de a preda la clasa noua materie.
In plus, “Ora de Cultura si Traditii Romanesti” ar urma sa fie predata in limba romana inclusiv minoritatile nationale.
LEGE pentru modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011
Articolul I. Legea educatiei nationale nr. 1/2011, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza si va avea urmatorul cuprins:
1. Dupa articolul 18°1 se introduce un nou articol, articolul 18°2, cu urmatorul cuprins:
"18°2 (1) Planurile-cadru ale invatamantului primar, gimnazial, liceal, profesional, teologic si invatamantului militar preuniversitar din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala includ “Ora de Cultura si Traditii Romanesti” ca disciplina scolara obligatorie, parte a trunchiului comun, saptamanal, pentru fiecare clasa, cate o ora.
(2) Programa scolara, manualele, materialele didactice si metodologiile specifice pentru disciplina “Ora de Cultura si Traditii Romanesti” se elaboreaza de catre Ministerul Educatiei si Ministerul Culturii, in colaborare cu Academia Romana si colective de experti cunoscatori ai traditiilor si ai culturii romanesti si se aproba prin ordin al ministrului educatiei.
(3) Disciplina “Ora de Cultura si Traditii Romanesti” poate fi predata numai de personalul didactic prevazut in prezenta lege.
2. La articolul 46 alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(1) In cadrul invatamantului preuniversitar cu predare in limbile minoritatilor nationale, toate disciplinele se studiaza in limba materna, cu exceptia disciplinei Limba si literatura romana si a disciplinei “Ora de Cultura si Traditii Romanesti”.
3. La articolul 46, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (2*1) cu urmatorul cuprins:
(2*1) Disciplina "Ora de Cultura si Traditii Romanesti” se preda pe tot parcursul invatamantului preuniversitar dupa programa scolara si manuale elaborate si aprobate pentru aceasta disciplina.
4, Dupa articolul 56°1 se introduce un nou articol, art. 56°2 cu urmatorul cuprins:
(56°2) In cadrul programelor de formare continua a personalului didactic se vor introduce teme si cursuri de perfectionare despre Cultura si Traditiile Romanesti, in vederea dobandirii de competente si capacitatii de predare potrivite.
5. La articolul 68, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (2°1) cu urmatorul cuprins:
"(2°1) “Ora de Cultura si Traditii Romanesti” in invatamantul preuniversitar este cuprinsa in trunchiul comun al planurilor de invatamant.
Articolul II. Disciplina scolara prevazuta la art. I se include in planurile-cadru ale invatamantului primar, gimnazial, liceal, profesional, teologic si invatamantului militar preuniversitar din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala
ca parte a trunchiului comun incepand cu anul scolar 2023-2024.
Acesta este un proiect de lege. Pentru a intra in vigoare, el trebuie sa treaca de camerele Parlamentului si sa mearga spre promulgare la Presedintele Romaniei.