Ordinul de ministru include metodologia de evaluare a calitatii manualelor scolare pentru invatamantul preuniversitar, metodologia de asigurare si gestionare a manualelor, precum si metodologia de achizitie. Potrivit actului normativ, organizarea evaluarii proiectelor de manuale scolare este asigurata de Consiliul National pentru Evaluare si Acreditare (CNEE). Evaluarea calitatii stiintifice si a criteriilor de conformitate se face de catre expertii cooptati, iar in cazul proiectelor declarate castigatoare ofertantii au obligatia sa remedieze toate erorile stiintifice semnalate si consemnate in fisele tip de evaluare.
Tot CNEE ii revine si rolul de a coordona evidenta manualelor scolare aprobate, care va fi permanent actualizata si va putea fi consultata pe platforma online www.manuale.edu.ro. Metodologia de achizitie prevede ca CNEE, in calitate de autoritate contractanta, va organiza o procedura de licitatie deschisa, criteriul de atribuire fiind "cel mai bun raport calitate-pret".
Cum se va desfasura licitatia
"In vederea achizitionarii manualelor scolare, CNEE declara castigatoare ale licitatiei proiectele de manuale scolare ale caror punctaje cumulate sunt de minimum 86,50 de puncte. MEN, prin CNEE, achizitioneaza manualele scolare corespunzatoare unei discipline/modul de pregatire/pentru o clasa/nivel de studiu, filiera, profil, specializare, reprezentand ofertele primilor trei ofertanti declarati castigatori, in ordinea descrescatoare a punctajului total obtinut in urma evaluarii", se arata in metodologie.
Dispare manualul unic
Conform aceleiasi surse, completarea stocurilor cu manuale scolare reeditate pentru invatamantul preuniversitar se realizeaza anual, prin achizitionarea de manuale tiparite sau in format digital. Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, anunta pe 8 ianuarie ca nu va mai exista manual unic, iar in noua metodologie pentru elaborarea manualelor accentul cade pe calitate si apoi pe pret.
"Nu va mai fi un manual unic si vor fi editurile care vor veni cu manuale. Vor fi facute evaluari separate pe calitate si apoi ne uitam la pret. Primul considerent este cel legat de calitate, pentru ca pana la urma calitatea manualului conteaza foarte mult pe masa elevului si a profesorului. Manualul ramane una dintre cele mai importante resurse educationale", declara ministrul Educatiei.