Modificarile la Statutul Elevului au aparut in Monitorul Oficial: la cate absente nemotivate se scade nota la purtare

De Portal Invatamant
la 22 Mar. 2023
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Modificarile la Statutul Elevului au aparut in Monitorul Oficial: la cate absente nemotivate se scade nota la purtare22Mar.2023

Ordinul care modifica Statutului Elevului a fost publicat in Monitorul Oficial. Principala modificare se refera la scaderea notei la purtare, care se va face dupa noi reguli: cate un punct la fiecare 20 de absente nejustificate pe an scolar.

Modificarea vizeaza si ciclul primar, unde va fi scazut calificativul la purtare, gradual, de la "Foarte bine" la "Bine", "Suficient", "Insuficient". Despre scaderea notei la purtare cu cate un punct pentru fiecare 20 de absente nemotivate/ an scolar am scris AICI.
 
O alta modificare vizeaza exmatricularea din scolile postliceale si militare. Prin urmare, elevii exmatriculati din unitatile de invatamant postliceal din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala, pentru motive imputabile, se pot transfera, in anul scolar urmator, intr-o alta unitate de invatamant, cu respectarea prevederilor din Statutul Elevului, ROFUIP si a regulamentelor specifice.
 
"Exmatricularea din toate unitatile de invatamant postliceal, fara drept de reinscriere pentru o perioada de 3-5 ani, se aplica elevilor din invatamantul postliceal pentru abateri deosebit de grave, apreciate, ca atare, de catre consiliul profesoral. Sanctiunea se aplica prin ordin al ministrului educatiei, prin care se stabileste si durata pentru care se aplica aceasta sanctiune. In acest sens, directorul unitatii de invatamant transmite Ministerului Educatiei propunerea motivata a consiliului profesoral privind aplicarea acestei sanctiuni, impreuna cu documente sau orice alte probe din care sa rezulte abaterile deosebit de grave savarsite de elevul propus spre sanctionare", se mai arata in proiectul de ordin pentru modificarea Statutului Elevului.
 

O R D I N pentru modificarea si completarea Statutului elevului aprobat prin ordinul ministrului educatiei nationale si cercetarii stiintifice nr. 4742/2016

 
Avand in vedere:
- prevederile art. 14 alin. (1) din Legea educatiei nationale nr.1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare,
- Referatul de aprobare nr. 2866/DGIP/19.12.2022 prin care se propune aprobarea modificarii si completarii OMENCS nr. 4742/2016 pentru aprobarea Statutului elevului,
- prevederilor art. 13 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 369/2021 privind organizarea si functionarea Ministerului Educatiei, cu modificarile si completarile ulterioare, ministrul educatiei emite prezentul ordin:
 
ministrul educatiei emite prezentul ordin
 
Art. I. — Statutul elevului, aprobat prin Ordinul ministrului educatiei nationale si cercetarii stiintifice nr. 4.742/2016, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 645 din 23 august 2016, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
 
1. La articolul 1, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 1. — (1) Prezentul statut reglementeaza drepturile si indatoririle elevilor, in calitate de beneficiari primari ai educatiei, inscrisi in unitatile de invatamant de stat, particular si confesional din Romania.”

2. La articolul 1, dupa alineatul (5) se introduc doua noi alineate, alin. (6) si (7), cu urmatorul cuprins:
„(6) Elevii inscrisi ca elevi audienti beneficiaza de drepturile si indatoririle prevazute in prezentul statut.
 
(7) Anteprescolarii si prescolarii, in calitate de beneficiari primari ai educatiei, au drepturile si indatoririle prevazute in legislatia in vigoare si in prezentul statut, fiind reprezentati de catre parinti/tutori/reprezentanti legali.”
 
3. Articolul 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 2. — Calitatea de elev se dobandeste odata cu inscrierea in invatamantul primar si se pastreaza pe tot parcursul scolaritatii, pana la incheierea studiilor din invatamantul secundar superior liceal, profesional, respectiv tertiar nonuniversitar, conform legii.”
 
4. La articolul 7, literele r) si aa) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„r) dreptul de a primi informatii cu privire la planificarea materiei pe parcursul intregului an scolar;
...............................................................................................
aa) dreptul de a oferi feedback, dupa parcurgerea primelor doua sau trei intervale de cursuri din anul scolar, cadrelor didactice care predau la clasa, prin fise anonime sau prin intermediul unor chestionare anonime securizate;”.
 
5. La articolul 16 alineatul (4), literele e) si f) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„e) preavizul de exmatriculare, in cazul elevilor din invatamantul postliceal;
 
f) exmatriculare, in cazul elevilor din invatamantul postliceal.”
 
6. La articolul 16, alineatul (9) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(9) Sanctiunile prevazute la alin. (4) lit. e) si f) nu se pot aplica in invatamantul obligatoriu.”
 
7. La articolul 22, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(3) Elevii exmatriculati din unitatile de invatamant postliceal din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala, pentru motive imputabile, se pot transfera, in anul scolar urmator, intr-o alta unitate de invatamant, cu respectarea prevederilor prezentului act normativ, a regulamentului de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar si a regulamentelor specifice.”
 
8. La articolul 23, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 23. — (1) Exmatricularea cu drept de reinscriere in anul scolar urmator in aceeasi unitate de invatamant si in acelasi an de studiu se aplica elevilor din invatamantul postliceal pentru abateri grave, prevazute de prezentul act normativ sau de regulamentul de organizare si functionare al unitatii de invatamant sau apreciate, ca atare, de catre consiliul profesoral al unitatii de invatamant.”
 
9. La articolul 24, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 24. — (1) Exmatricularea fara drept de reinscriere in aceeasi unitate de invatamant se aplica elevilor din invatamantul postliceal pentru abateri deosebit de grave, apreciate, ca atare, de catre consiliul profesoral.”
 
10. Articolul 25 se modifica si va urmatorul cuprins:
„Art. 25. — (1) Exmatricularea din toate unitatile de invatamant postliceal, fara drept de reinscriere pentru o perioada de 3—5 ani, se aplica elevilor din invatamantul postliceal pentru abateri deosebit de grave, apreciate, ca atare, de catre consiliul profesoral.
 
(2) Sanctiunea se aplica prin ordin al ministrului educatiei, prin care se stabileste si durata pentru care se aplica aceasta sanctiune. In acest sens, directorul unitatii de invatamant transmite Ministerului Educatiei propunerea motivata a consiliului profesoral privind aplicarea acestei sanctiuni, impreuna cu documente sau orice alte probe din care sa rezulte abaterile deosebit de grave savarsite de elevul propus spre sanctionare.
 
(3) Sanctiunea se comunica elevului, in scris, de catre Ministerul Educatiei.
 
(4) Sanctiunea se consemneaza in catalogul clasei si in registrul matricol.”
 
11. La articolul 26, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 26. — (1) Dupa cel putin opt saptamani sau la incheierea anului scolar, consiliul se reintruneste. Daca elevul caruia i s-a aplicat o sanctiune mentionata la art. 16 alin. (4) lit. a)—e) da dovada de un comportament fara abateri pe o perioada de cel putin 8 saptamani de scoala, pana la incheierea anului scolar, decizia privind scaderea notei la purtare, asociata sanctiunii, poate fi anulata.”
 
12. La articolul 27, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 27. — (1) Pentru toti elevii din invatamantul primar, la fiecare 20 de absente nejustificate pe an scolar din totalul orelor de studiu sau la 10% absente nejustificate din numarul de ore pe an scolar la o disciplina de studiu, va fi scazut calificativul la purtare, gradual, de la Foarte bine la Bine, Suficient, Insuficient.”
 
13. La articolul 27, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (11), cu urmatorul cuprins:
„(11) Pentru toti elevii din invatamantul gimnazial si liceal, la fiecare 20 de absente nejustificate pe an scolar din totalul orelor de studiu sau la 10% absente nejustificate din numarul de ore pe an scolar la o disciplina de studiu/modul de specialitate, va fi scazuta nota la purtare cu cate un punct.”
 
14. La articolul 39, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 39. — (1) Fiecare clasa isi va alege reprezentantul in consiliul elevilor, o data pe an, la inceputul anului scolar. Votul este secret, iar elevii vor fi singurii responsabili de alegerea reprezentantului lor. Profesorii nu au drept de vot si nici nu le este permisa influentarea deciziei elevilor.”
 
Art. II. — Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
 

Modificarile la Statutul Elevului au aparut in Monitorul Oficial, Partea I

 

Atentie: Acest browser nu suporta fisiere PDF.
Click aici pentru a descarca fisierul pdf.


Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii
Agenda Cadrului Didactic 2024 - 2025

Ce este atat de special la aceasta Agenda Cadrului Didactic?

In primul rand, structura ei. Este conceputa exclusiv pentru necesitatile unui cadru didactic, astfel incat sa va ajute eficient in planificarea activitatii si sa nu ratati cumva vreun moment profesional important.

In al doilea rand, agenda este eleganta, atrage imediat atentia.

Si, in al treilea rand, ea aduce o inovatie simpatica: delimitarea celor 5 module de invatare ale anului scolar se face cu cate o caricatura savuroasa.


...Vezi AICI cum arata Agenda <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

statutul elevuluiministerul educatieiexmatricularenota la purtare


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Iti oferim Gratuit Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Citeste GRATUIT toate
informatiile despre
invatamantul primar,
gimnazial si liceal.
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email si
primesti Raportul Gratuit


Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Iti oferim GRATUIT
Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primesti GRATUIT noile
TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
x
//