Conform ordinului comun al Ministerelor Educatiei si Sanatatii, in scolile din Romania se aplica urmatoarele scenarii:
- la aparitia unei imbolnaviri intr-o clasa, se suspenda activitatea in clasa respectiva;
- daca activitatea este suspendata intr-un numar de clase egal cu cel putin jumatate din numarul total al claselor din scoala, toata scoala intra in online.
Pe de alta parte, exista doua articole care reglementeaza situatiile specifice, "mult diferite de la scoala la alta, de la un judet la altul", afirma ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu.
"Situatia este diferita intre o scoala dintr-o localitate in care rata de infectare este 6,1 la mie si o scoala dintr-o localitate cu o rata de infectare de 18, 19 sau 20 la mie. Situatia este diferita la scolile unde avem un caz de carantinare la cadrele didactice sau niciun caz fata de situatia in care avem 10 - 15 cazuri de imbolnavire. Aceste lucruri pot fi cunoscute doar la nivelul scolii. Situatia este diferita intr-o scoala in care clasele au putini elevi, in care se invata intr-un singur schimb si intr-o scoala in care se invata in trei schimburi, in clase cu multi elevi", spune ministrul.
Astfel, exista posibilitatea trecerii in online a oricarei scoli din Romania daca exista solicitare de la conducerea scolii, "singura capabila sa cunoasca realitatile din aceasta scoala".
Solicitarea se trimite catre Inspectoratul scolar: "din lipsa de resurse, nu ai suficiente cadre didactice pentru ca sunt in carantina sau sunt infectate, deci nu pot veni la scoala cu prezenta fizica; rata de infectare este atat de mare in localitate incat o mare parte din parinti isi exprima ingrijorarea si refuza sa isi trimita copiii la scoala - este o situatie. Inspectoratele vor aproba aceste solicitari".
O alta situatie este cand solicitarea se face in baza articolului 6, alineatul 9, caz in care este nevoie de avizul DSP si de hotararea Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta.
"In concluzie, toate inspectoratele scolare judetene au inteles in urma acestei conferinte modul in care trebuie sa aplice prevederile ordinului comun Ministerul Educatiei - Ministerul Sanatatii. Resping categoric acea fuga de raspundere - manifestata in putine situatii, dar manifestata - din partea unor directori de scoli care, neintelegand ca atunci cand esti directorul unei scoli ti-ai asumat responsabilitatea gestionarii situatiei din aceasta scoala, asteapta la nivel uniform o decizie centralizata care nu poate fi luata tocmai din cauza conditiilor diferite", a spus ministrul.
Cimpeanu a mai precizat ca cererile trimise pana acum la nivelul Capitalei sunt analizate marti.