Ministrul a fost intrebat intr-o emisiune de la B1 TV ce parere are despre rezultatele de la
Titularizare 2021.
Acesta a afirmat ca le considera a fi unele slabe, venite ca o consecinta a salariilor mici din sistemul de educatie.
Moderator: Rata notelor peste 7 obtinute de candidatii care au sustinut proba scrisa nu este una foarte mare, undeva in jur de 45%, sub 45% mai precis (…) Cum sa ne explicam? Au fost grele subiectele? Cum se explica?
Sorin Cimpeanu: Nu, nu acesta este motivul, ci motivul este scaderea constanta a atractivitatii profesiei de dascal, chiar daca si in anii 2018, 2019, au fost inregistrate procente asemanatoare – 46%, 47% – acum avem intr-adevar mai putin, 45% note peste 7, iar pentru a putea fi titular pe perioada nedeterminata e nevoie sa obtii nota mai mare decat 7, pentru suplinire e suficienta o nota mai mare de 5. Procentul notelor peste 5 este putin peste 35%, adaugand cei 45% peste 7 avem 80% note peste 5.
Deci avem 20% procentul celor care au dorit sa devina profesori, dar nu au reusit sa obtina nota 5. Este o realitate trista cu atat mai mult cu cat candidatii din promotia curenta au rezultate si mai slabe. Avem candidati care au obtinut nota 1, e vorba de 15 candidati cu nota 1. Avem si candidati eliminati pentru frauda, iar daca ne raportam la totalul celor inscrisi pentru examenul de
titularizare, un numar de 34.120, 25.000 au ajuns la proba scrisa, au ajuns sa aiba note, nu au depasit celelalte probe, iar din 25.000, 11.000 au avut note peste 7.
Este o consecinta a atractivitatii scazute a profesiei de dascal. Este o consecinta a salarizarii slabe, imi pare rau ca trebuie sa spun, a salarizarii slabe la nivel de profesor debutant. Atunci cand avem nevoie de echitate in educatie, cand avem nevoie de profesori bine pregatiti in scolile din mediul rural, de exemplu, cu acest salariu de 2400-2500 de lei net este greu sa convingi cei mai buni absolventi ai invatamantului superior sa se indrepte spre profesia de dascal. Ori, in educatie, dincolo de resursele financiare, dincolo de infrastructura, e nevoie in primul rand de dascali si de masuri care sa redea atractivitatea profesiei de dascal.
Moderator: Bun, deocamdata nu ati reusit sa le dati salarii mai mari, ceea ce e o problema in sine, dar nu stiu, alte variante, niste facilitati pentru cei care ajung sa predea in mediul rural si nu numai, si pentru cei care ajung sa predea in orasele mari pot fi slab pregatiti.
Sorin Cimpeanu: Vom avea cu siguranta in vedere in pachetul legislativ pe care va trebui sa il elaboram pentru a fi lansat in dezbatere publica in data de 1 octombrie – un termen scurt, ambitios, dar dupa cum bine vedem este o urgenta a unor schimbari in sistemul de educatie, este un semnal de alarma. (…)
Solutia nu poate sa fie unica, solutia poate sa fie una complexa, aplicata pe mai multe planuri si va asigur ca aici vom lucra. Saptamana asta se va constitui grupul de lucru interministerial pentru implementarea proiectului “Romania Educata”, in data de 10 septembrie vom avea si planul de implementare, iar la data de 1 octombrie ar trebui sa avem si masuri concrete pe care sa le prezentam publicului. Pentru a rezolva inclusiv aceste aspecte pe care le-ati adus corect in discutie.
Rata de promovare la Titularizare 2021 este de 44,47% (inainte de contestatii), in scadere fata de anii trecuti.
Pentru angajarea pe perioada nedeterminata (titularizare), candidatii trebuie sa obtina la proba scrisa minimum nota 7 (sapte), iar pentru angajarea pe perioada determinata (suplinire), minimum nota 5 (cinci).