Principalele declaratii ale ministrului, despre directorii de scoli:
• Sigur va exista un prag minim, nu stiu daca va fi nota 7, avem nevoie de consultare cu experti in stiintele educatiei in functie de nivelul de dificultate al subiectelor, in functie de multi parametri. Vor fi trei sectiuni la acest examen national, de la abilitati cognitive pana la abilitati manageriale.
• Sunt doua idei care vor fi puse in discutie:
Prima: finalizam selectia la nivelul primei etape pe modelul rezidentiatului: cine a avut zece zero-zero (10,00), isi alege orice scoala din Romania, cine are 9,99, 9,98... Nu pot sa anticipez situatiile in care sunt discutii la medii egale.
Deci prima varianta ar fi ca in ordinea descrescatoare a mediilor sa isi manifeste optiunea: unde, ce scoala, in ce localitate.
Ce-a doua optiune: toti cei care au luat peste nota minima, 7 spre exemplu, sa-si manifeste optiunile si in cazul in care pentru o anumita scoala sunt mai multe optiuni, atunci sa mergem catre etapa a doua in care, nu stiu sa va spun ponderile, dar stiu cine ar putea fi reprezentat in aceste comisii alaturi de reprezentantii inspectoratelor scolare, iar concursurile pentru inspectoratele scolare vor fi organizate dupa cele de director, se ia de la baza…
• De fapt, nu e propunere, sta in dreptul Ministerului Educatiei sa stabileasca succesiunea si pot sa va spun ca este deja o decizie: mai intai concursurile pentru directori, apoi cele pentru inspectorate. In felul acesta putem beneficia de experienta inspectoratelor in organizarea concursurilor si avem timp pentru clarificare la nivel legislativ a relatiei dintre Ministerul Educatiei, inspectoratele scolare, autoritatile locale si scoli.
• Mergand pe ideea ca un manager, oricat de competent ar fi, in momentul in care nu este compatibil cu colectivul de cadre didactice dintr-o scoala, lucrurile nu vor merge asa cum ne dorim din nicio perspectiva.
In aceste comisii de interviu e bine sa fie si un reprezentant al cadrelor didactice din acea scoala. Ponderile o sa le vedem, dar nu va ascund ca ele sunt absolut esentiale.
• Problema noastra este de incadrare in calendar, in august expira mandatele si exista o mare insatisfactie publica pentru numirile de directori facute, conform legii, de catre inspectoratele scolare cu consultarea consiliului de administratie, pana la organizarea concursului, dar nu mai tarziu de inceperea anului scolar.
• Ideal ar fi sa putem organiza aceste concursuri pentru directori inainte de inceperea anului scolar 2021-2022. Uitandu-ne, insa, la toate activitatile in care sunteti implicati si care sunt esentiale, ma refer nu numai la evaluari nationale, la partea de corectura, la partea de contestatii, la toate celelalte activitati, ar putea fi organizat examenul doar undeva in luna iulie.
• Nu as vrea sa fie afectata luna august destinata concediilor cadrelor didactice, deci ori reusim sa facem examenul national daca nu si partea a doua in conditiile in care, prin consultari. Daca nu reusim sa ne incadram in calendar, atunci ele vor trebui organizate in toamna acestui an, este o provocare foarte mare sa le poti organiza in luna iulie, daca nu reusim sa le organizam din motive independente de vointa noastra, atunci sigur va trebui sa reusim in toamna acestui an.
Declaratiile au fost facute in cadrul conferintei "Vaccinare si testare pentru invatare", organizata de Inspectoratul Bucuresti.