Procedura de achizitie a manualelor scolare sa se desfasoare in doua etape, una privind selectia pe criterii de calitate a continutului si a doua in care se stabileste pretul.
"La manuale incercam putin sa crestem calitatea manualului si de aceea evaluarea si achizitia de manual o sa fie usor schimbata fata de anii trecuti. In ce sens? In sensul ca autorii de manuale o sa scrie manuale si le vor prezenta pentru evaluare. Facem evaluarea strict pe continut, pe calitate, pe respectarea programei, pe modul in care manualul este adecvat varstei, pe modul in care continutul stiintific este corect, sa nu mai punem Turnu Magurele la Turnu Severin, si asa mai departe.
Deci pe elementele de continut si de corectitudine stiintifica. Primele trei manuale care castiga cel mai mare punctaj vor fi declarate castigatoare si se va trece in a doua etapa, la stabilirea pretului de achizitie", a declarat Andronescu, la o emisiune TV.
Ministrul a explicat ca vor fi impuse si termene, iar daca editurile nu le vor respecta, comenzile vor fi preluate de Editura Didactica.
"Incercam sa facem achizitia de manuale in doua etape, sa finalizam pe calitate, pe continut si apoi sa nu amestecam una cu alta. Vrem ca in situatia in care nu se respecta termene, o sa precizam in metodologia pe care o vom lansa zilele acestea in dezbatere publica, cel care a angajat finalizarea unui material pierde licitatia si sigur ca avem solutia aceasta ca Editura Didactica sa preia si sa ajunga manualul la timp in sala de clasa pe bancile elevilor si pe catedra profesorilor", a mai spus Andronescu.
Mai multe greseli au fost descoperite, inainte de inceperea anului scolar, in manualul de Geografie pentru clasa a VI-a si in cel de Biologie tot pentru elevii din clasa a VI-a. Ministerul Educatiei a trimis o erata in scoli, iar unele manuale au fost retiparite, pierderile financiare fiind semnificative.