Mai exact, jurnalistii acreditati la minister au solicitat rezultatele testarii de joia trecuta si au primit urmatorul raspuns:
"La testarea de joi au fost raportate 85 de teste de saliva pozitive. Dintre acestea, 23 au fost confirmate RT-PCR, 47 au fost infirmate, iar pentru 15 nu avem raspuns inca", a spus Sorin Ion.
Asadar, peste 67% dintre testele de saliva care au iesit pozitive nu ai fost confirmate si de testul RT-PCR, ceea ce inseamna ca au fost fals-pozitive.
Prima transa de teste de saliva livrata a fost suficienta doar pentru o saptamana de testare in scoli. Procedura de testare prevede ca fiecare unitate de invatamant stabileste daca testele se fac la scoala, sau daca sunt inmanate parintilor pentru a fi efectuate acasa.
Saptamana aceasta, testarea elevilor nu se mai face luni si joi, ci marti si vineri, din cauza faptului ca cea mai recenta transa de teste a fost distribuita catre unitatile de invatamant in cursul zilei de duminica.
Totusi, testarea nu este obligatorie, iar numarul mare de rezultate fals-pozitive ar putea sa ii determine pe parinti sa isi piarda increderea in utilizarea testelor de saliva.
Ce se intampla daca un test de saliva este pozitiv?
In cazul elevilor cu test antigenic rapid din saliva pozitiv:
– cadrul medical/persoanele responsabile desemnate vor anunta imediat parintii/reprezentantul legal al elevului;
– elevul va fi izolat in cabinetul medical sau in spatiul special desemnat si organizat, unde va fi monitorizat de catre un cadrul medical sau persoanele special desemnate;
– cadrul medical/persoanele responsabile vor solicita la directiile de sanatate publica judetene sau a municipiului Bucuresti efectuarea testarii prin metoda RT-PCR elevului.
Testele de saliva au fost alese pentru utilizarea in scoli deoarece sunt mai usor de administrat decat cele antigen rapide, care sunt si mai invazive, presupunand disconfortul prelevarii din regiunea nazofaringiana.