"Am cerut sumele pentru a putea onora obligatiile noastre in ceea ce priveste salariile, odata cu intrarea in vigoare a maririlor salariale, care pe medie sunt undeva intre 25% si 30% pentru tot personalul din invatamant. Avem si sume pentru completarea cheltuielilor de buget care vizeaza bursele elevilor, transportul (...) Vorbim de aproape 9 miliarde, din care aproximativ 3,8 miliarde sunt obligatiile vizand salariile. Deci ce ne trebuie in plus pana la finele anului pentru a putea plati drepturile salariale", a spus Ligia Deca, la
Europa Libera.
Despre majorarile salariale pentru cadrele didactice, ministrul Educatiei a spus ca exista discutii in curs cu privire la acest subiect intre Ministerul Educatiei, Ministerul Finantelor si reprezentantii Federatiilor sindicale.
"S-a agreat o discutie intai pe inechitatile din grila. Adica de exemplu situatia directorilor care ajung sa aiba salarii mai mici decat colegii lor cu aceeasi experienta in invatamant. (...) In paralel se discuta identificarea unei solutii tehnice ca in lipsa legii noi a salarizarii publice sa se respecte promisiunea facuta de coalitie. Si anume sa existe o crestere la 1 ianuarie pentru personalul din scoli (...) cu 50% din diferenta intre ce avem acum in plata si ce va exista pe noua grila de salarizare de la 1 ianuarie 2024. In lipsa existentei legii salarizarii trebuie gasita o alta solutie tehnica. Acest lucru trebuie sa se discute cu Ministerul Finantelor, Ministerul Muncii, Ministerul Educatiei si reprezentantii sindicatelor. Pentru Ministerul Educatiei este foarte important ca ceea ce s-a promis cadrelor didactice sa se intample", a mai spus Ligia Deca.
Proiect de Hotarare pentru suplimentarea bugetului Ministerului Educatiei
Deocamdata, pe site-ul
edu.ro a fost publicat in consultare un proiect de hotarare de guvern care vizeaza alocarea unei sume din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Executivului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2023, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Educatiei.
"Se aproba suplimentarea bugetului Ministerului Educatiei pe anul 2023 cu suma de 2.170.067 mii lei din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2023, reprezentand credite de angajament si credite bugetare la capitolul 65.01 "Invatamant" din care: titlul 10 "Cheltuieli de personal" cu suma de 1.151.193 mii lei, pentru finantarea cheltuielilor de personal si pentru titlul 59 "Alte cheltuieli" cu suma de 1.018.874 mii lei, pentru finantarea cheltuielilor cu bursele elevilor si studentilor", se arata in proiectul de hotarare.
Proiectul mentioneaza ca "se autorizeaza Ministerul Finantelor sa introduca, la propunerea ordonatorului principal de credite, modificarile corespunzatoare in structura bugetului de stat si in volumul si structura bugetului Ministerului Educatiei pe anul 2023".
In conformitate cu Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023, bursele elevilor sunt finantate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei.
Pana la aparitia Legii 198/2023, bursele elevilor erau asigurate din bugetele locale ale unitatilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale de care apartin unitatile de invatamant preuniversitar si din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata, aprobate anual prin legea bugetului de stat cu aceasta destinatie.
De asemenea, in conformitate cu Legea invatamantului superior nr. 199/2023, cu modificarile ulterioare, "fondurile pentru burse si protectie sociala a studentilor din institutiile de invatamant superior de stat se aloca in functie de numarul de studenti inmatriculati la programele de studii la forma de invatamant cu frecventa, pe locuri fara taxa de studii, pe baza costului standard pentru fondul de burse si protectie sociala", iar "valoarea costului standard pentru fondul de burse si protectie sociala in lei/luna/student este echivalentul a 10% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata".