Ordinul de ministru, publicat in Monitorul Oficial in 5 noiembrie 2021, mai prevede ca
elevii aflati in situatie de corigenta vor avea cel putin trei calificatice/note, ultimul calificativ/nota fiind acordat(a) in ultimele doua saptamani ale semestrului.
De asemenea, in anul scolar 2021-2022, elevii declarati amanati pe semestrul I isi incheie situatia scolara pana cel tarziu in ultima zi a semestrului al II-lea al anului scolar 2021-2022.
"Avem si Ordinul de ministru cu micsorarea numarului de note necesar pentru incheierea situatiei scolare, la minimum doua note. In mod normal ar fi trebuit sa aiba un numar de note egal cu numarul de ore alocat saptamanal acelei discipline. Vom ramane pe minimum doua note, care vor avea impreuna o pondere de 75%. Teza va avea o pondere de doar 25%. Cu alte cuvinte, fiecare din cele doua note pe care le obtin la clasa, cu prezenta fizica sau in online, va avea o pondere mai mare decat teza. 75% doua note – 37,5% ponderea unei note, mai mare decat ponderea tezei. Pentru a explica foarte clar ca teza nu mai este cu o pondere de 50%, cum era atunci cand dumneavoastra, sau eu, sau altcineva am dat teze", declara la acea vreme ministrul Sorin Cimpeanu.
Cum se calculeaza media pe an pentru o materie?
Media pe an pentru o materie = suma mediilor de pe cele 2 semestre : 2 si nu se rotunjeste.
Exemplu: Limba romana - semestrul I = 9, semestrul II - 10
Media pe an la limba romana = (9+10):2 = 19:2 = 9,50
Cum se calculeaza media generala pe an?
Media generala pe an = suma mediilor generale de la fiecare materie : numarul de materii
Exemplu: Numar total de materii (inclusiv purtarea) = 15
12 medii de 10 si 3 medii de 9,50 obtinute
Media generala = (12 x 10 + 3 x 9,50):15 = (120 + 28.5) : 15 = 148.50 : 15 = 9.90
Clasa pregatitoare este singura la care nu se incheie medii. Aici se realizeaza un raport, conform metodologiilor Ministerului Educatiei, in care se va trece evaluarea dezvoltarii fizice, socio-emotionale, cognitive, a limbajului si comunicarii, dezvoltarea capacitatilor si atitudinilor de invatare etc.
Cum se incheie mediile la clasele I - IV?
La clasele I - IV se stabilesc calificative semestriale si anuale la fiecare disciplina de studiu. Pentru aceste clase, calificativul semestrial pe disciplina/domeniu de studiu se stabileste astfel: se aleg doua calificative cu frecventa cea mai mare, acordate in timpul semestrului, dupa care, in perioadele de recapitulare si de consolidare a materiei, in urma aplicarii unor probe de evaluare sumativa, cadrul didactic poate opta pentru unul dintre cele doua calificative.
Pentru aceste clase, calificativul anual la fiecare disciplina/domeniul de studiu este dat de unul dintre calificativele semestriale stabilite de cadrul didactic in baza urmatoarelor criterii:
a) progresul sau regresul elevului;
b) raportul efort-performanta realizata;
c) cresterea sau descresterea motivatiei elevului;
d) realizarea unor sarcini din programul suplimentar de pregatire sau de recuperare, stabilite de cadrul didactic si care au fost aduse la cunostinta parintelui, tutorelui sau reprezentantului legal.
In invatamantul primar, calificativele semestriale si anuale la fiecare disciplina se consemneaza in catalog de catre invatatorul/ institutorul/ profesorul pentru invatamantul primar/ profesorul de specialitate. Calificativele la purtare se consemneaza in catalog de catre invatatori/ institutori/ profesorii pentru invatamantul primar.
In invatamantul secundar inferior si secundar superior si postliceal mediile semestriale si anuale pe disciplina/modul se consemneaza in catalog de catre cadrul didactic care a predat disciplina/modulul. Mediile la purtare se consemneaza in catalog de profesorii diriginti ai claselor.