In nota de fundamentare a proiectului de HG, Ministerul Educatiei transmite ca se impune continuarea si extinderea programelor prin care se acorda copiilor si elevilor un suport alimentar, ca masura rapida de interventie integrata pentru diminuarea riscului de excluziune si abandon scolar, dupa ce 473 dintre cele 1.223 de scoli care fac parte din Programul national "Masa sanatoasa" au inregistrat cresteri ale efectivelor de elevi in acest an scolar.
Concret, este vorba despre 11.566 de elevi pentru care oficialii din Minister solicita 9,596 de mii de lei, astfel:
"Art. I. – (1) Se aloca suma de 9.596 mii lei pentru finantarea Programului national „Masa sanatoasa”, in perioada desfasurarii activitatilor didactice in anul 2024, cu incadrare in suma totala aprobata potrivit prevederilor art. XXVI alin. (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit anexei la prezenta hotarare, care devine Anexa 3 la HG 473/2024 pentru repartizarea pe unitati/subdiviziuni administrativ-teritoriale si pe unitati de invatamant preuniversitar de stat a sumei de 97.099 mii lei, pentru finantarea Programului national „Masa sanatoasa”, in perioada desfasurarii activitatilor didactice in anul 2024 si pentru modificarea Hotararii Guvernului nr. 177/2024 privind repartizarea pe unitati/subdiviziuni administrativ-teritoriale si pe unitati de invatamant preuniversitar de stat a sumei, prevazuta in bugetul de stat pe anul 2024, pentru finantarea Programului national „Masa sanatoasa”, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Cu sumele repartizate potrivit anexei la prezenta hotarare se rectifica bugetele locale ale unitatilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale".
LISTA beneficiari suplimentari in anul scolar 2024-2025
Programul Masa sanatoasa se adreseaza prescolarilor si elevilor prezenti la activitatile didactice, pe perioada cursurilor, conform structurii anului scolar. Suportul alimentar consta intr-o masa calda sau, dupa caz, intr-un pachet alimentar, in cazul in care masa calda nu poate fi asigurata, in limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adaugata.
Selectia unitatilor de invatamant incluse in Programul national „Masa sanatoasa” se face de catre inspectoratele scolare judetene/al Municipiului Bucuresti (ISJ/ISMB), in baza unor criterii aprobate prin ordin al ministrului educatiei.
Variante orientative de meniu care includ sugestiile Institutului National de Sanatate Publica
1. ciorba de legume;
2. supa de pui cu legume;
3. ciorba de vacuta cu legume;
4. legume cu piept de pui la gratar;
5. mancare de mazare cu piept de pui;
6. pilaf cu legume si ficatei de pui;
7. piure de morcov cu gratar de pui;
8. piure de cartofi, salata cu piept de curcan;
9. mancare de varza dulce cu friptura la cuptor;
10. ghiveci de legume cu pui;
11. orez cu legume si pui la tava;
12. sufleu de broccoli cu branza;
13. cartofi gratinati, salata cu piept de pui la gratar;
14. tocana de legume cu orez brun;
15. piure de cartofi cu sfecla si chiftelute de legume;
16. omleta cu legume - ardei, ciuperci, ceapa verde si branza telemea;
17. sufleu de conopida, broccoli si branza la cuptor;
18. dovlecel umplut cu branza la cuptor;
19. ciuperci la cuptor umplute cu branza, pentru copiii cu varsta mai mare de 7 ani;
20. macaroane cu branza;
21. cartofi frantuzesti, la cuptor, cu branza si ou;
22. quinoa cu legume;
23. sandvici cu unt, sunca, cascaval si legume - rosii, castravete, salata;
24. sandvici cu piept de pui la gratar sau pulpa de pui dezosata la gratar cu legume crude - gogosar, varza, morcov;
25. un fruct intreg.
Proiectul de HG se afla in
consultare publica pe site-ul edu.ro. Propunerile si sugestiile cu privire la proiect pot fi trimise in urmatoarele 10 zile calendaristice (pana pe 13 octombrie) pe adresa de e-mail ioana.tache@edu.gov.ro.