Ministrul Sorin Cimpeanu a explicat, la Digi 24, ca noul proiect de lege privind invatamantul preuniversitar prevede posibilitatea unui astfel de transfer, anual, la dispozitia tututor liceenilor, in baza unor examene competitive.
"E vorba de o posibilitate generala de transfer intre cele trei filiere ale invatamantului secundar superior. Este un transfer care se poate face anual, in baza unor examene competitive. Testele acestea sunt teste comprehensive, sunt axate pe testarea competentelor. Participarea la aceste teste nu poate fi limitata prin niciun fel de alte conditii suplimentare. Cei care se simt capabili sa faca doi ani in unul singur isi manifesta aceasta dorinta, iar scoala este obligata sa organizeze aceste teste. Daca elevii dovedesc ca au acele competente necesare si celuilalt an de studiu, pot face doi ani de studiu in unul singur", a spus Sorin Cimpeanu.
Ministrul a afirmat ca, cel mai probabil, olimpicii vor beneficia de facilitatea de a promova doi ani intr-un singur an, insa participarea la teste "nu poate fi limitata de calitatea de a fi olimpic".
"Schimbarea e valabila pentru toti liceeni. Sigur ca da, olimpicii sunt cei care vor beneficia cel mai probabil de aceasta facilitate. Participarea la aceste teste nu poate fi limitata de calitatea de a fi olimpic", a mai spus Sorin Cimpeanu.
Noua lege a Educatiei propune un sistem flexibil, care sa sustina excelenta
Potrivit comunicatului transmis de Ministerul Educatiei, "sistemul formal de educatie trebuie sa fie flexibil pentru a raspunde nevoilor diverse ale celor implicati si, concomitent, sa sustina excelenta in invatare si in predare".
In plus, "Educatia este o prioritate reala la toate nivelurile, iar impreuna ne asumam responsabilitati pentru sustinerea acesteia, astfel incat sa fie accesibila tuturor, in mod echitabil si in concordanta cu interesul, cu abilitatile si cu potentialul fiecarui elev", se mai arata in comunicat.
De asemenea, Ministerul Educatiei transmite ca acele colegii nationale care infiinteaza clase de excelenta trebuie sa obtina statutul de unitate-pilot de excelenta prin ordin al ministrului Educatiei. Procedura de acordare a statutului de unitate-pilot de excelenta se aproba prin ordin al ministrului educatiei, la propunerea Centrului National de Excelenta.
"In unitatile-pilot de excelenta se pot desfasura activitati suplimentare de invatare cu elevii capabili de excelenta. Elevii inscrisi in formatiunile de studiu din aceste unitati beneficiaza de programe educative care le respecta particularitatile de invatare si de orientare a excelentei. Aceste programe vizeaza aprofundarea invatarii si presupun gruparea pe abilitati, respectiv imbogatirea curriculumului cu noi domenii de mentorat si transfer de competenta, de accelerare a promovarii, conform ritmului individual de invatare. Resursele umane, curriculare, informationale, materiale si financiare pentru sustinerea elevilor capabili de excelenta se asigura de Ministerul Educatiei, prin DJIP/DMBIP, potrivit normelor metodologice elaborate de Ministerul Educatiei", se mai arata in comunicat.