Initiatorii proiectului de act normativ, printre care se numara si fostul ministru al Educatiei, Monica Anisie, sustin ca, pe fondul unei subfinantari cronice a invatamantului din Romania, se impune nevoia identificarii unor noi surse de finantare pentru scoli. Prin urmare, noul proiect de lege urmareste includerea unitatilor de invatamant in sfera beneficiarilor celor 3,5% din impozitul pe venit asupra caruia contribuabilul poate dispune, precum si sponsorizarilor pe care persoanele juridice le pot efectua.
"Aceasta masura complementara va permite scolilor sa isi creasca bugetele intr-un mod transparent si legal pentru acele cheltuieli de care au foarte mare nevoie", arata initiatorii proiectului de lege.
"Autonomia scolara este un concept des vehiculat in spatiul public, dar mult mai rar inteles si consolidat in realitatea obiectiva a unitatilor scolare. in calitatea lor de ordonatori tertiari de credite, mult prea putine unitati de invatamant au posibilitatea efectiva de a putea decide modul de cheltuire a fondurilor publice, avand in vedere limitarile legale. Or, printr-o astfel de interventie legislativa, scolile vor avea posibilitatea sa stabileasca singure destinatiile de cheltuieli ale fondurilor publice incasate cu titlu de venituri extrabugetare din sponsorizari sau cei 3,5% din impozitul pe venit al contribuabililor care si-au exprimat aceasta optiune", se mai arata in expunerea de motive.
Pe scurt, proiectul de lege isi propune urmatoarele obiective, prin interventii legislative asupra legislatiei fiscale (Codul fiscal - Legea 227/2015):
- extinderea sferei beneficiarilor (incluzand unitatile de invatamant autorizate sau acreditate) care pot primi sponsorizari din partea operatorilor economici, concomitent cu posibilitatea oferita acestora din urma de a-si deduce limitat aceste cheltuieli;
- extinderea sferei beneficiarilor (incluzand unitatile de invatamant autorizate sau acreditate) care pot primi cei 3,5% din impozitul pe venit.
- reglementarea clara a procedurii prin care Ministerul Educatiei comunica la ANAF lista unitatilor de invatamant autorizate sau acreditate, in asa fel incat contribuabilul sau platitorul sa poata opta cu privire la oferirea de sponsorizari sau redirectionari ale celor 3,5% din impozitul pe venit.
Legislatia actuala prevede ca suma de 3,5% din impozitul pe venit poate fi redirectionata catre entitatile nonprofit sau unitatile de cult inscrise in Registrul entitatilor/unitatilor de cult reglementat prin Ordin al Presedintelui ANAF.
Daca proiectul de lege va fi adoptat, la aceste categorii de beneficiari vor fi adaugate si unitatile de invatamant autorizate sau acreditate. Aceeasi ratiune se aplica si in ceea ce priveste oferirea de sponsorizari catre unitatile de invatamant autorizate sau acreditate.
Aceasta masura poate fi un sprijin complementar pentru bugetele unitatilor de invatamant, in care persoanele fizice sau juridice pot contribui intr-un cadru transparent, definit prin lege si masurabil, spre deosebire de practica “fondului scolii” sau “fondului clasei” care este una lipsita de transparenta, ilegala adesea, dar totusi des intalnita, sustin initiatorii proiectului.
Daca proiectul de lege va fi adoptat, in termen de 90 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial, Presedintele ANAF emite ordinul privind procedura de redirectionare a sumei de 3,5% din impozitul stabilit la art. 123.1 catre unitatile de invatamant. De asemenea, Ministerul Educatiei transmite catre ANAF lista unitatilor de invatamant preuniversitar autorizate sau acreditate, iar ANAF publica pe site-ul propriu lista, impreuna cu actualizarile periodice.