Testarea cand apare un caz pozitiv intr-o clasa
Pentru invatamantul prescolar si de clasele pana la a sasea, elevii din clasa respectiva trebuie sa continue online timp de 14 zile, dar se poate reveni din ziua a opta prin testare antigen rapida in conditiile in care rezultatele sunt negative. Testarea in ziua a opta se face in scoli de personal medical sau prin mobilizarea echipelor DSP.
Pentru parintii copiilor care refuza testarea in ziua a opta se prelungeste invatamantul online pana in ziua a 14-a cand se intorc.
De la clasa a saptea in sus, la aparitia unui caz pozitiv – copiii vaccinati sau care au trecut prin boala si fac dovada pot continua sa invete fata in fata. Ceilalti trec pe invatamant online, cu posibilitatea testarii in ziua a opta.
Prin exceptie, elevii claselor VII- XII/XIII, vaccinati impotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut cel putin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare precum si elevii care au fost confirmati pozitiv pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 in ultimele 180 de zile dar pentru care au trecut mai mult de 14 zile de la data testului pozitiv, pot continua cursurile cu prezenta fizica.
INSTRUCTIUNE pentru punerea in aplicare a Ordinului nr. 5.338/1.082/2021 pentru aprobarea masurilor de organizare a activitatii in cadrul unitatilor/institutiilor de invatamant in conditii de siguranta epidemiologica
Avand in vedere Referatul de aprobare nr. 242/SI/04.10.2021, precum si prevederile:
- art. 2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 141/2020 privind instituirea unor masuri pentru buna functionare a sistemului de invatamant si pentru modificarea şi completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011, aprobata cu modificari prin Legea nr. 87/2011, cu modificarile ulterioare;
- art. 6 din Ordinului nr. 5.338/1.082/2021 pentru aprobarea masurilor de organizare a activitatii in cadrul unitatilor/institutiilor de invatamant in conditii de siguranta epidemiologica pentru prevenirea imbolnavirilor cu virusul SARS-CoV-2;
In temeiul prevederilor art. 13 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 369/2021 privind organizarea şi functionarea Ministerului Educatiei,
ministrul educatiei emite prezenta instructiune:
ART. 1 (1) Pentru punerea in aplicare a prevederilor art. 6 din Ordinul nr. 5.338/1.082/2021, in cazul in care in unitatea de invatamant exista cabinet medical scolar, in vederea reluarii cursurilor cu prezenta fizica, elevii care vor sa se testeze incepand cu a 8-a zi de la data confirmarii cazului pozitiv, solicita acest lucru personalului medical din cabinetul scolar.
(2) In cazul in care in unitatea de invatamant nu exista cabinet medical scolar, elevii se vor adresa directiilor de sanatate publica judetene/a municipiului Bucuresti.
ART. 2 (1) in vederea aplicarii dispozitiilor art.6 alin. (1) din Ord. nr. 5.338/1.082/2021, suspendarea cursurilor la nivelul unei grupe de invatamant antepreşcolar/preşcolar sau clase de invatamant primar, gimnazial, liceal, profesional şi postliceal nu necesita avizul CJSU/CMBSU, suspendarea facandu-se direct, prin decizia consiliului de administratie al unitatii de invatamant preuniversitar/conexe, cu avizul inspectoratului scolar judetean/al municipiului Bucuresti.
(2) Decizia CJSU/CMBSU este necesara doar in cazul suspendarii cursurilor cu prezenta fizica la nivelul intregii unitati de invatamant.
ART. 3 Inspectoratele scolare Judetene/al municipiului Bucuresti, precum si unitatile de invatamant/conexe vor duce la indeplinire prevederile prezentei instructiuni.
Scenariul de functionare al unitatii/institutiei de invatamant pe parcursul anului scolar/universitar se va actualiza in functie de cazurile confirmate de imbolnavire cu virusul SARS-CoV-2 intr-o clasa/grupa/unitate de invatamant/conexa.
Ministerul Educatiei lucreaza pentru estimarea numarului necesar de teste non-invazive, pe baza de saliva, pentru depistarea infectiei cu SARS-CoV-2 care să fie administrate prescolarilor, elevilor, personalului didactic, didactic auxiliar si nedidactic din scoli si gradinite, a mai anuntat luni, in cadrul unei conferinte de presa, ministrul Sorin Cimpeanu.
Scenariile pentru scoli sunt urmatoarele:
In invatamantul superior, inainte de data inceperii cursurilor universitare, in functie de situatia epidemiologica, de particularitatile locale, de infrastructura, de specificul programelor de studiu si de resursele umane ale fiecarei institutii de invatamant superior in parte, conducerea acesteia, cu consultarea senatului universitar, stabileste aplicarea unuia dintre scenariile de organizare si desfasurare a activitatilor didactice, dupa cum urmeaza: