Adjunctul sefului Inspectoratului Scolar Judetean Timis, Cosmin Hogea a anuntat, marti dupa amiaza, ca au venit semnale de la mai multe scoli din Timisoara ca este prea frig in clase si ca se asteapta luarea la nivelul consiliilor de administratie din aceste unitati scolare a deciziilor de trecere la sistemul de predare online.
"Avem semnale de la mai multe scoli. Sase unitati vor constitui consilii de administratie pentru a prezenta situatia temperaturii scazute in salile de clasa. Liceul Grigore Moisil, in urma hotararii luate de consiliul de administratie, va fi suspendata activitatea fata in fata si trecerea in online a claselor de gimnaziu si liceu, pe acest considerent. Celelalte unitati vor transmite pe parcursul zilei hotarari in acest sens, daca se vor aproba in consiliile de administratie", a transmis Cosmin Hogea.
Subprefectul Ovidiu Draganescu a cerut, luni, sa se constituie aceste consilii de administratie, intrucat temperaturile din clase sunt foarte scazute si le-a cerut decidentilor din Primaria Municipiului Timisoara sa raspunda public despre modul in care au pregatit sezonul rece, intrucat "suntem in fata unui esec de proportii a administratiei orasului".
"La 16 grade Celsius in locuinte, in spitale sau scoli e clar ca suntem in fata unui esec de proportii a administratiei orasului. Se impune ca in fiecare unitate de invatamant sa aiba loc o sedinta de urgenta a consiliului de administratie pentru a analiza oportunitatea trecerii cursurilor in online. Atrag atentia ca temperatura scazuta trebuie raportata la regula aerisirii claselor in fiecare pauza. Voi cere Inspectoratului scolar Judetean sa transmita in aceasta dimineata (marti, n.r.) acest lucru. Decidentii din Primaria Municipiului Timisoara vor trebui sa raspunda public de modul cum au pregatit sezonul rece, de neglijarea asigurarii unui serviciu public de prima necesitate, de starea deplorabila in care se afla cetatenii si institutiile abonate la Colterm", a aratat Ovidiu Draganescu, intr-o postare pe Facebook.
In alta ordine de idei, administratorul special al Colterm - in insolventa, Cristian-Alexandru Amza, a anuntat, marti dupa amiaza, ca nu se mai pot gasi furnizori de gaze dispusi sa asigure cantitatile necesare societatii de termie, in conditiile in care nu e clar cand isi vor recupera banii pentru gazele naturale furnizate. El a aratat, intr-un comunicat de presa, ca a propus factorilor de decizie de la nivel local si central doua solutii - livrarea de gaze naturale de catre companiile de stat producatoare sau furnizoare, respectiv asigurarea de catre Ministerul Energiei a compensarii, in termen de maxim 15
zile lucratoare, cu fonduri de la bugetul de stat, a diferentei de pret pentru gazele naturale furnizate.
Cu siguranta si in alte judete ale tarii sunt scoli aflate in aceeasi situatie. Ramane de vazut daca se va lua decizia de trecere a cursurilor in online, din partea consiliilor de administratie.
Cand trec elevii in online
In ceea ce priveste noile reguli pentru gestionarea pandemiei, Comitetul National pentru Situatii de Urgenta (CNSU) a adoptat, pe 13 ianuarie, o hotarare prin care se schimba criteriul dupa care elevii trec in online. Scolile vor functiona in sistem fizic sau online in functie de gradul de ocupare a paturilor destinate pacientilor COVID la nivel de judet.
Mai exact, daca paturile COVID din spitale sunt ocupate mai mult de 75%, scolile din judetul respectiv trec in sistem online, potrivit hotararii adoptate de CNSU.
Pentru a se redeschide scolile in aceste judete, gradul de ocupare a paturilor COVID in spitale trebuie sa scada sub 70%.
De asemenea, cursurile cu prezenta fizica vor fi suspendate pentru o perioada de 10 zile in momentul aparitiei a trei cazuri confirmate de COVID intr-o clasa (grupa de invatamant anteprescolar/prescolar sau clasa de invatamant primar, gimnazial, liceal, profesional si postliceal).
Directiile judetene de sanatate publica vor publica in fiecare joi, pe site-urile proprii, rata de ocupare a paturilor in de spital.