Ne apropiem de 10.000 de elevi infectati cu COVID in Romania, asa ca apar tot mai des intrebarile:
Ce trebuie sa faca scoala si parintii daca un elev prezinta simptome de infectare cu COVID?
Ce se intampla atunci cand un elev a fost contact direct al unei persoane diagnosticata cu COVID?
Raspunsurile exista in "Ordinul pentru aprobarea masurilor de organizare a activitatii in cadrul unitatilor/institutiilor de invatamant in conditii de siguranta epidemiologica pentru prevenirea imbolnavirilor cu virusul SARS-CoV-2" elaborat de Ministerul Educatiei si Ministerul Sanatatii.
Prezentam mai jos pasajele relevante din lege. Ordinul integral il gasiti
AICI
Ce trebuie sa faca scoala si parintii daca un elev prezinta simptome de infectare cu COVID?
4. Protocol de izolare a copiilor cu simptome specifice COVID-19:
Se aplica in cazul in care elevii prezinta in timpul orelor de curs simptomatologie specifica COVID-19 (febra, tuse, dificultati respiratorii, diaree, varsaturi, mialgii, stare generala modificata) si consta in:
a) anuntarea imediata a parintilor/reprezentantilor legali si, dupa caz, a personalului cabinetului medical scolar;
b) izolarea imediata a elevului. Elevul va purta masca, va fi separat de restul grupei/clasei si va fi supravegheat pana cand va fi preluat si va parasi unitatea de invatamant insotit. Masurile de protectie individuala vor fi respectate cu strictete;
c) daca pe perioada izolarii elevul care a prezentat simptome foloseste grupul sanitar, acesta trebuie curatat si dezinfectat, folosind produse de curatenie si dezinfectie avizate, inainte de a fi folosit de o alta persoana;
d) nu se va transporta elevul pana la sosirea parintilor/reprezentantilor legali la medicul de familie, serviciul de urgenta sau spital decat in situatia in care simptomele/semnele sunt severe, caz in care se va apela serviciul de urgenta 112;
e) persoana care ingrijeste elevul izolat trebuie sa poarte masca si se va spala bine pe maini timp de minimum 20 de secunde;
f) igienizarea incaperii in care a fost izolat elevul suspect de infectie cu virusul SARS-CoV-2 se face cu substante dezinfectante avizate, pentru a reduce riscul de a transmite infectia la alte persoane;
g) prescolarul/elevul/studentul va reveni la unitatea de invatamant doar cu adeverinta medicala eliberata de medicul curant/medicul de familie, cu precizarea diagnosticului si care atesta ca nu mai prezinta risc epidemiologic.
VII. Alte dispozitii:
- in cazul in care prescolarii sau elevii prezinta in timpul orelor de curs stare febrila sau alta simptomatologie specifica infectarii cu SARS-CoV-2, se aplica protocolul de izolare. In cazul in care exista un consimtamant informat si semnat al parintelui/tutorelui legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian in vederea testarii prescolarilor sau elevilor simptomatici, acestia vor putea fi testati, intr-o prima faza, cu teste antigen rapide, in cadrul cabinetelor medicale. Elevul care a implinit varsta de 18 ani va semna consimtamantul personal.
Toate testele rapide efectuate in cabinetul medical scolar de la nivelul unitatii de invatamant vor fi raportate catre directia de sanatate publica judeteana/a municipiului Bucuresti, in maximum 24 de ore. Daca parintele/tutorele legal nu isi exprima acordul pentru testare, in cazul existentei unor simptome specifice, precum si in cazul in care nu exista cabinet medical in unitatea scolara, acesta va lua legatura cu medicul de familie in vederea stabilirii pasilor urmatori; revenirea in colectivitate in aceste cazuri se va face dupa un repaus de 14 zile;
Ce se intampla atunci cand un elev a fost contact direct al unei persoane diagnosticata cu COVID?
(7) DSP/DSPMB va efectua ancheta epidemiologica, va stabili contactii directi ai cazurilor confirmate si va decide, cu informarea conducerii unitatii de invatamant, daca se impune carantinarea celor care nu fac parte din clasa la care s-au suspendat cursurile, inclusiv a personalului didactic/nedidactic/auxiliar.
(8) La aparitia cazurilor de imbolnavire cu virusul SARS-CoV-2 in randul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligatia de a anunta conducerea unitatii de invatamant care va informa DSP/DSPMB. DSP/DSPMB, in urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contactii directi ai acestora si va decide impreuna cu conducerea unitatii de invatamant daca se impune suspendarea activitatilor didactice la nivelul grupei/clasei sau unitatii de invatamant. Masura suspendarii este dispusa prin hotararea comitetului judetean pentru situatii de urgenta/Comitetului Municipiului Bucuresti, la propunerea conducerii unitatii de invatamant/institutiei conexe, cu avizul ISJ/ISMB si al DSP/DSPMB.
(9) In situatiile prevazute la alin. (1) lit. a) - b) si alin (3) procesul de invatamant continua in sistem online.
(10) Decizia de suspendare a activitatii didactice pentru unitatile de invatamant universitar care desfasoara activitate didactica ce presupune prezenta fizica a studentilor se dispune prin hotarare a senatului universitar, in raport cu numarul de imbolnaviri si cu rezultatul anchetei epidemiologice realizate, cu avizul directiei de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.
Cand se suspenda cursurile la clasa si cand se reiau?
ART. 6 (1) Suspendarea cursurilor cu prezenta fizica in unitatile de invatamant preuniversitar/conexe se dispune pentru o perioada de 14 zile la aparitia unui caz confirmat de imbolnavire cu virusul SARS-CoV-2 intr-o grupa de invatamant anteprescolar/prescolar sau clasa de invatamant primar, gimnazial, liceal, profesional si postliceal.
(2) In situatia in care in aceeasi sala cursurile sunt organizate in schimburi, se vor suspenda doar cursurile cu prezenta fizica pentru clasa in care a fost confirmat cazul de imbolnavire cu virusul SARS-CoV-2.
(3) Elevii din schimbul urmator continua cursurile cu prezenta fizica dupa o dezinfectare prealabila a salii de clasa.
(4) Cursurile pentru grupa/clasa suspendata se pot relua cu prezenta fizica incepand cu a 8-a zi de la data confirmarii cazului pozitiv, pentru elevii care se testeaza si rezultatul este negativ.
(5) Testarea elevilor se realizeaza in a 8- a zi de la data confirmarii cazului pozitiv de catre cadrul medical din unitatea de invatamant sau, acolo unde nu este posibil, de catre o echipa mobila din cadrul DSPJ/DSPMB. Pana la efectuarea testului, elevii continua activitatea didactica in regim online. Elevii care nu se prezinta la testare reiau cursurile cu prezenta fizica dupa 14 zile de la suspendarea acestora.
(6) Prin exceptie de la prevederile alin (1), elevii claselor VII- XII/XIII, vaccinati impotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut cel putin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare precum si elevii care au fost confirmati pozitiv pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 in ultimele 180 de zile dar pentru care au trecut mai mult de 14 zile de la data testului pozitiv, pot continua cursurile cu prezenta fizica.
ART. 7 (1)Reluarea cursurilor care presupun prezenta fizica pentru clasa suspendata temporar se dispune prin decizia conducerii unitatii de invatamant preuniversitar/conexe, dupa consultarea DSP/DSPMB.
(2) Reluarea cursurilor care presupun prezenta fizica pentru unitatea/structura de invatamant preuniversitar suspendata temporar se dispune prin hotararea comitetului judetean pentru situatii de urgenta/Comitetului Municipiului Bucuresti, la propunerea conducerii unitatii de invatamant preuniversitar/conexe, cu avizul ISJ/ISMB si al DSP/DSPMB.
(3) Reluarea activitatii didactice ce presupune prezenta fizica a studentilor, suspendata temporar, se dispune prin hotararea senatului universitar, dupa consultarea si avizul DSP/DSPMB.
ART. 8 (1) DSP/DSPMB are obligatia sa informeze unitatea/institutia conexa si cabinetul medical din cadrul acestora despre confirmarea cazului confirmat pozitiv in randul elevilor/ personalului din unitatile de invatamant, in vederea intreprinderii masurilor necesare. Aceeasi obligatie o au personalul unitatii de invatamant, parintii/apartinatorii legali ai elevului confirmat pozitiv.
Ce elevi sau profesori NU se prezinta la cursuri in anumite cazuri?
(3) Nu se vor prezenta la cursuri in unitatea de invatamant/institutia de invatamant:
a) cei confirmati cu infectie cu SARS-CoV-2, aflati in perioada de izolare la domiciliu;
b) cei care sunt declarati contacti directi cu o persoana infectata cu SARS-CoV-2 si se afla in carantina la domiciliu/carantina institutionalizata.
c) cei care au fost testati si asteapta rezultatele sau locuiesc cu o persoana care a fost testata si care asteapta rezultatele.
(4) In situatiile prevazute la alin. (3), daca starea de sanatate le permite, elevii/studentii/personalul didactic pot continua activitatea didactica in sistem online sau vor fi scutiti medical si vor recupera ulterior.
(5) Cei care au fost declarati contacti directi ai unor cazuri confirmate si care nu au simptome, in situatia in care refuza testarea, nu vor fi primiti in unitatea/institutia de invatamant minimum 14 zile si vor continua invatarea in sistem online.
Raman, evident, intrebarile daca aceste reguli se respecta sau daca ele pot fi respectate de catre scoli si parinti...