Elevii vor beneficia de gratuitate 100% la transportul cu metroul si trenul, indiferent de distanta, pe tot parcursul anului scolar

De Portal Invatamant
la 30 Aug. 2023
1 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Elevii vor beneficia de gratuitate 100% la transportul cu metroul si trenul, indiferent de distanta, pe tot parcursul anului scolar30Aug.2023

Ministerul Educatiei a pus in consultare publica un proiect de Hotarare de Guvern pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea facilitatilor de transport pentru elevi. Conform documentului, toti elevii beneficiaza, pe tot parcursul anului scolar, de gratuitate pentru transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, precum si pentru transportul naval.

Pentru calatoria la vagon de dormit, ori vagon cuseta sau la clasa I, elevii vor plati diferentele tarifare (de clasa, tarif de rezervare clasa I, supliment de pat/cuseta) dupa caz.
 
Decontarea facilitatilor la transportul elevilor pe calea ferata se va efectua din bugetul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii catre operatorii de transport feroviar, in baza deconturilor prezentate.

...vezi AICI Noile reguli pentru transportul rutier al elevilor<<
 
Totodata, elevii vor beneficia de gratuitate si la transportul cu metroul, pe baza de abonament lunar, in tot parcursul anului scolar. Abonamentele lunare gratuite pentru elevi se vor elibera prin casieriile din statiile de metrou, pe suport card contactless reincarcabil, in baza confirmarii/validarii calitatii de elev.
 

Extras din Proiectul de Hotarare de Guvern pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea facilitatilor de transport pentru elevi.

 

Normele metodologice privind acordarea facilitatilor de transport intern feroviar, naval si cu metroul pentru elevi

 
Art. 1. Definitii:
In intelesul prezentului act normativ, urmatorii termeni sunt definiti astfel:
a) an scolar – reprezinta perioada anului calendaristic in care se desfasoara activitatea de invatamant preuniversitar a carei durata este stabilita prin ordin al ministrului Educatiei in conformitate cu prevederile art. 115, alin. (2), lit. r) din Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023.
b) invatamant preuniversitar – reprezinta sistemul national de invatamant preuniversitar constituit, conform Capitolului II al Legii invatamantului preuniversitar nr. 198/2023, din totalitatea unitatilor de invatamant de stat, particulare si confesionale, autorizate sa functioneze provizoriu/acreditate.
c) elevii din invatamantul preuniversitar – elevii inscrisi in unitatile de invatamant primar, gimnazial, liceal si post liceal;
d) legitimatie de calatorie - reprezinta biletul de calatorie sau abonamentul care se emite prin canalele de vanzare ale operatorilor feroviari de calatori, conform reglementarilor specifice acestora.
e) relatie de calatorie – distanta parcursa pe calea ferata care este cuprinsa intre statia de cale ferata de imbarcare si statia de cale ferata de coborare.
 
 

Art. 2 Transportul elevilor pe calea ferata si naval

 
2.1 Emiterea legitimatiilor de calatorie pentru elevi
 
2.1.1 Elevii prevazuti la alin. (1) art. 83 din Legea invatamantului preuniversitar nr. 198 beneficiaza, pe tot parcursul anului scolar, de gratuitate pentru transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, precum si pentru transportul naval.
 
2.1.2 Operatorii de transport feroviar de calatori vor emite elevilor legitimatii de calatorie gratuite pentru toate categoriile de tren, clasa a II-a, pe orice relatie de calatorie, pe perioada anului scolar cu respectarea prevederilor Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE, astfel:
- bilete de calatorie cu reducere 100% din tariful de transport la toate categoriile de trenuri clasa a IIa si 100% din tariful de rezervare pentru trenurile cu regim de rezervare, inclusiv abonamente cu reducere 100% din tariful de transport, conform reglementarilor proprii operatorului de transport, pentru elevi.
 
2.1.3 Pentru calatoria la vagon de dormit, vagon cuseta sau la clasa I, elevii vor plati integral urmatoarele diferente tarifare: diferenta de clasa, tarif de rezervare clasa I, supliment de pat/cuseta, dupa caz.
 
2.1.4 Emiterea biletelor de calatorie gratuite si a abonamentelor lunare gratuite pentru elevi se efectueaza conform reglementarilor in vigoare si conform reglementarilor proprii operatorilor de transport, astfel:
a) De la punctele de vanzare ale operatorilor de transport feroviar in baza prezentarii de catre elev in format fizic, in original a unuia dintre documentele scolare enumerate mai jos:
 cardul national de elev valabil;
 carnetul sau legitimatia de elev emis/emisa de unitatea de invatamant de apartenenta; carnetul/legitimatia de elev contine minim urmatoarelele elemente: nume si prenume elev, CNP elev, nr matricol, viza pentru anul scolar in curs;
 adeverinta emisa de unitatea de invatamant de apartenenta; adeverinta, din care rezulta calitatea de elev, se emite pentru anul scolar in curs, conform modelului din cadrul anexei nr. 1a;
 adeverinta colectiva pentru elevi in cazul calatoriei grupurilor de elevi; adeverinta este prevazuta cu semnatura conducatorului unitatii de invatamant si stampila unitatii de invatamant, conform modelului din cadrul anexei 1b.
b) de la automatele de vanzare legitimatii de calatorie, on-line sau prin canale alternative (alte tehnologii informatice dezvoltate) dupa ce calitatea de elev a fost confirmata.
 
Calitatea de elev poate confirmata astfel:
 fie on-line prin interogarea bazei de date pe care Ministerului Educatiei o transmite Autoritatii pentru Reforma Feroviara si care este pusa la dispozitia operatorilor de transport feroviar;
 fie la casa de bilete a operatorului de transport prin prezentarea unuia dintre documentele mentionate la litera a), ulterior elevul putand procura bilete on-line pe perioada intregului an scolar respectiv.
 
2.1.5 Pentru achizitionarea de legitimatii de calatorie gratuite elevii sau reprezentantii legali ai acestora poarta responsabilitatea documentelor prezentate, precum si a datelor declarate in sistemul de achizitionare on-line, la automatele de vanzare legitimatii de calatorie sau prin canale alternative (alte tehnologii informatice dezvoltate).
 
2.1.6 Pentru procurarea biletelor de calatorie gratuite online, de la automatele de vanzare legitimatii de calatorie sau prin canale alternative (alte tehnologii informatice dezvoltate) confirmarea/validarea calitatii de elev se efectueaza o singura data pentru fiecare an scolar in parte.
 
2.1.7 De la data inceperii anului scolar si pana la data de 30 septembrie, inclusiv, elevii pot calatori in baza carnetului/legitimatiei de elev sau a adeverintei vizata pentru anul scolar anterior.
 
2.1.8 In cazul achizitionarii mai multor legitimatii de calatorie in aceeasi zi, pentru calatoria cu acelasi tren sau pentru relatii diferite in acelasi timp de catre aceeasi persoana, contravaloarea calatoriilor suplimentare se va imputa elevului sau reprezentantului sau legal.
 
2.1.9 In cazul renuntarii la calatorie, beneficiarul facilitatii la transport care detine legitimatia de calatorie este obligat sa solicite restituirea acestora in conditiile prevazute de reglementarile proprii ale operatorului de transport feroviar, in caz contrar calatoriile se considera efectuate.
 
2.2 Verificarea legalitatii calatoriei in tren
 
2.2.1 La verificarea legalitatii calatoriei in tren, elevii vor prezenta legitimatia de calatorie in format fizic, in original, cu exceptia celor emise pe suport digital si un document de identitate in format fizic, in original, prevazut cu nume, prenume, CNP si fotografie (CI, pasaport, permis de sedere, carnet de conducere) pentru elevii care au implinit varsta de 14 ani sau certificatul de nastere in original/copie pentru cei sub 14 ani. In locul documentului de identitate se accepta si carnetul/legitimatia de elev in original daca acesta/aceasta contine fotografie si CNP.
 
2.2.2 In cazul in care, in tren, elevii nu prezinta documentele prevazute la pct. 2.2.1 acestia vor fi considerati ca fiind fara legitimatie de calatorie si vor fi tratati conform legislatiei in vigoare si reglementarilor proprii ale operatorului de transport feroviar.
 
2.3 Decontarea calatoriilor pe calea ferata efectuate de catre elevi
 
2.3.1 Operatorii de transport feroviar vor intocmi lunar deconturi pentru legitimatiile de calatorie emise in cursul lunii respective pentru elevi conform anexei nr. 2.
 
2.3.2 Pentru Societatea Nationala de Transport Feroviar de Calatori «C.F.R. Calatori» - S.A. calculul cheltuielilor de transport se face pe baza decontului centralizator transmis conform modelului din anexa nr. 2, decont care are la baza deconturile transmise de catre sucursalele regionale de transport feroviar de calatori.
 
2.3.3 Decontarea facilitatilor la transportul elevilor pe calea ferata prevazute in prezentele norme metodologice se va efectua, in conditiile legii, din bugetul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii catre operatorii de transport feroviar, in baza deconturilor prezentate, conform anexei nr. 2.
 
2.3.4 Operatorii de transport feroviar raspund de pastrarea deconturilor si a documentelor primare in baza carora s-au intocmit deconturile, conform legii.
 
2.3.5 Colectarea si prelucrarea datelor necesare acordarii facilitatilor pentru elevi la transportul intern feroviar se fac cu respectarea prevederilor Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE.

Incepeti perfect noul an scolar cu ajutorul agendelor noastre:

 Agenda Cadrului Didactic pentru anul scolar 2023-2024! Cuprinde toate informatiile din noul an scolar + pagini dedicate diverselor sarcini de lucru + caricaturi inspirate din viata la catedra! Detalii AICI << 

➧ Agenda Elevului pentru anul scolar 2023-2024! Agenda aduce intr-un format prietenos si atractiv informatii cu adevarat utile elevului + notiuni de cultura generala de tipul “Stiati ca...?” Detalii AICI <<
 

Art. 3. Transportul cu metroul

 
3.1 Emiterea abonamentelor pentru elevi
 
3.1.1. Elevii din invatamantul preuniversitar acreditat/autorizat, inclusiv cei inmatriculati in cadrul unitatilor de invatamant preuniversitar inscrise in Registrul special al unitatilor de invatamant preuniversitar care functioneaza dupa un curriculum strain, care locuiesc si/sau invata in Municipiul Bucuresti si Judetul Ilfov, beneficiaza de gratuitate pentru transportul cu metroul, pe baza de abonament lunar, in tot parcursul anului scolar.
 
3.1.2 Abonamentele lunare gratuite pentru elevi se vor elibera prin casieriile din statiile de metrou, pe suport card contactless reincarcabil, in baza confirmarii/validarii calitatii de elev.
 
3.1.3 Eliberarea abonamentului lunar gratuit pentru elevi prin casieriile din statiile de metrou se face in baza carnetului de elev, vizat pentru anul scolar in curs, care va avea inscris pe prima fila codul numeric personal al elevului sau a adeverintei emisa de unitatea de invatamant pentru anul scolar in curs, in original, sau a cardului national de elev, precum si a cartii de identitate, in original, pentru elevii de peste 14 ani sau a certificatului de nastere in copie, pe suport hartie sau electronic, pentru elevii sub 14 ani. In cazul in care verificarea calitatii de elev se va putea realiza prin intermediul Sistemului Informatic Integrat al Invatamantului din Romania, elevii care au implinit varsta de 14 ani vor trebui sa prezinte cartea de identitate, iar elevii cu varsta pana in 14 ani vor trebui sa prezinte copia certificatului de nastere.
 
3.1.4 Adeverinta emisa de unitatea de invatamant pentru gratuitate la transport este prevazuta in anexa nr. 1a.
 
3.1.5 In primele 30 de zile de la inceperea anului scolar, se va accepta carnetul de elev vizat pentru anul scolar anterior sau adeverinta emisa de unitatea de invatamant pentru anul scolar in curs, pentru eliberarea abonamentului lunar gratuit.
 
3.1.6 Elevii vor putea opta pentru reincarcarea abonamentelor lunare gratuite pe cardurile contactless reincarcabile nominale prin intermediul unui portal si/sau al aplicatiilor mobile, dupa implementarea acestor solutii de catre operatorul de transport cu metroul.
 
3.1.7 In cazul in care abonamentele lunare gratuite pentru elevi vor fi reincarcate pe cardul contactless reincarcabil nominal prin intermediul unui portal si/sau al aplicatiilor mobile, verificarea calitatii de elev se va putea realiza prin intermediul Sistemului Informatic Integrat al Invatamantului din Romania, conform protocolului incheiat intre Ministerul Educatiei si Metrorex S.A. si a reglementarilor proprii ale operatorului de transport cu metroul, cu respectarea prevederilor Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE.
 
3.1.8 In lipsa carnetului de elev/adeverintei din care sa rezulte calitatea de elev/cardului national de elev sau a actualizarii ”Sistemului Informatic Integrat al Invatamantului din Romania”, dupa caz, nu se emit abonamente lunare gratuite pentru calatoria cu metroul.
 
3.1.9 Elevii prevazuti la pct. 3.1.1 beneficiaza lunar de un singur abonament lunar gratuit. In cazul pierderii/furtului abonamentului lunar, elevii vor putea solicita emiterea unui duplicat, conform reglementarilor proprii ale operatorului de transport cu metroul.
 
3.1.10 Abonamentul lunar gratuit pentru elevi se va putea elibera si pentru perioade succesive de timp, pe card contactless reincarcabil nominal. Valabilitatea abonamentelor lunare eliberate pentru perioade succesive de timp nu va putea depasi data de 30 septembrie a anului scolar urmator.
 
3.2 Verificarea legalitatii calatoriei cu metroul
 
3.2.1 La verificarea legalitatii calatoriei cu metroul, elevii vor prezenta carnetul de elev vizat pentru anul in curs, adeverinta emisa de unitatea de invatamant pentru anul scolar in curs sau cardul national de elev, precum si cartea de identitate sau copia certificatului de nastere.
 
3.2.2 In cazul in care, la un control al documentelor de calatorie, elevii nu prezinta documentele prevazute la pct. 3.1.3, fie prezinta documente nevizate pentru anul scolar in curs, acestia vor fi considerati ca fiind fara titlu de transport si vor fi tratati conform legislatiei in vigoare si reglementarilor proprii ale operatorului de transport cu metroul.
 
3.3 Decontarea calatoriilor efectuate de elevi cu metroul
 
3.3.1 Operatorul de transport cu metroul va intocmi lunar decontul pentru titlurile de transport cu metroul pentru elevi.
 
3.3.2 Calculul cheltuielilor aferente facilitatilor acordate elevilor pentru transportul cu metroul se va face de catre S.C. Metrorex S.A., pe baza tabelelor nominale intocmite, conform anexelor nr. .....
 
3.3.3 Operatorul de transport cu metroul va transmite decontul lunar catre Ministerului Transporturilor si Infrastructurii pana la data de 15 a lunii pentru titlurile de transport eliberate in luna precedenta.
 
3.3.4 Decontarea facilitatilor la transportul cu metroul al elevilor se va efectua, in conditiile legii, din bugetul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, in baza deconturilor prezentate, conform anexelor nr. .....
 
3.3.5 Operatorul de transport cu metroul raspunde de pastrarea deconturilor si a documentelor primare in baza carora s-au intocmit deconturile, conform legii.
 
3.3.6 Colectarea si prelucrarea datelor necesare acordarii facilitatilor de transport intern feroviar se fac cu respectarea prevederilor Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si deabrogare a Directivei 95/46/CE.
 
Art. 4 Documentele de transport
 
4.1 Cardurile nationale de elev, carnetele/legitimatiile de elev si adeverintele care atesta calitatea de elev sunt nominale si netransmisibile.
 
4.2 Unitatile din invatamantul preuniversitar acreditat/autorizat, inclusiv unitatile de invatamant preuniversitar inscrise in Registrul special al unitatilor de invatamant preuniversitar care functioneaza dupa un curriculum strain poarta responsabilitatea distribuirii in timp util a carnetelor/legitimatiilor de elev si a adeverintelor in format fizic, a completarii acestora cu datele de identificare ale elevilor, respectiv nume, prenume, cod numeric personal si a vizarii acestora la inceputul fiecarui an scolar. In lipsa acestor documente nu se emit legitimatii de calatorie gratuite
de catre operatorii feroviari sau abonamente lunare gratuite la calatoria cu metroul.
 
4.3 Viza de valabilitate consta in aplicarea stampilei si semnaturii conducerii unitatii de invatamant pentru fiecare an scolar.
 
Art. 5 Transmiterea bazei de date
 
5.1 Ministerul Educatiei si Autoritatea pentru Reforma Feroviara vor incheia un Protocol pentru transmiterea datelor de identificare ale elevilor pe care Autoritatea pentru Reforma Feroviara le va pune la dispozitia operatorilor de transport feroviar respectiv: numele si prenumele elevului, codul numeric personal al elevului, numarul matricol al acestuia si starea (daca mai are sau nu calitatea de elev).
 
5.2 Datele vor fi actualizate si transmise inainte de inceperea fiecarui an scolar si ori de cate ori este necesar.
 
5.3 In lipsa acestor date nu se pot emite legitimatii de calatorie cu reducere/gratuitate la transportul pe calea ferata in sistem on-line, de la automatele de vanzare sau prin canale alternative (alte tehnologii informatice dezvoltate).
 
5.4 Ministerul Educatiei va transmite Autoritatii pentru Reforma Feroviara, respectiv prin serviciile web, rezultatul interogarii de catre elev (pe baza de CNP) a bazei de date a Ministerului Educatiei, prin intermediul platformei administrata de ARF, respectiv confirmarea calitatii de elev inregistrata in baza de date, cu informatii suplimentare cu privire la datele de identificare ale acestuia, date care vor fi actualizate ori de cate ori ARF va interoga bazele Ministerului Educatiei.
 
5.5 Ministerul Educatiei, in baza protocolului incheiat in conditiile legii, va transmite operatorului de transport cu metroul, prin servicii web, rezultatul interogarii catre elev (pe baza de CNP) a bazelor de date ale Ministerului Educatiei, prin intermediul portalului sau aplicatiilor mobile administrate de operatorul de transport cu metroul, respectiv confirmarea calitatii de elev inregistrata in bazele de date a Ministerului Educatiei, cu informatii suplimentare cu privire la datele de identificare ale acestuia (nume si prenume elev, CNP elev, nr. matricol, unitatea de invatamant), date care vor fi actualizate ori de cate ori operatorul de transport va interoga bazele ME.
 
5.6 Operatorii de transport feroviar vor avea acces in timp util la rezultatul interogarii bazei de date, in conditiile specificate in cadrul Protocolului incheiat.
 
 

DOCUMENT - Proiectul de HG privind transportul elevilorAtentie: Acest browser nu suporta fisiere PDF.
Click aici pentru a descarca fisierul pdf.Te-ai hotarat sa sustii examenul de Definitivare?

Examenul de DEFINITIVAT. Venit. Dat. Luat!


Iata SOLUTIA problemelor tale, culegerea UNICAT de:

Teste REZOLVATE de Limba si Literatura romana pentru reusita la examenul de DEFINITIVARE

Realizata de un colectiv de profesori coordonati de dna prof. Camelia Hreban, iti pune la dispozitie 15 teste rezolvate, conforme:

- subiectului elaborat de Centrul National de Evaluare si Examinare;
- programei specifice pentru examen.

 
Pregatiti-va din timp pentru examenul de Definitivare! ...Vezi AICI detaliile complete <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

trentransport decontattransport gratuit eleviabonament cfr eleviabonament metrorex elevi


x

Lasa un raspuns
Comentarii [1 comentariu]Adauga comentariul tau

05Sep.2023

Gabriela BAJAN 05 Sep. 2023 15:26:37

METROREX REFUZA sa prelungeasca abonamentele elevilor din invatamantul preuniversitar pana la intrarea in vigoare a normelor de aplicare a legii 198/2023, incalcand cu bunastiinta si intentie prevederile art 83.
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul GratuitTeste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//