Fara masca la scoala
Elevii din Italia ar putea sa stea fara masca la ore, daca sunt vaccinati, astfel ca ministrul Cimpeanu a fost intrebat daca se va lua o decizie similara si la noi.
"Nu exista aceasta posibilitate prin ordinul comun al ministrului Educatiei si ministrului Sanatatii (…) As prefera sa nu induc confuzia prin opinii personale, ordinul este foarte clar: masca de protectie obligatorie.
Exista exceptii pentru invatamantului special, exista exceptii pentru cei mici, exista exceptii pentru orele de educatie fizica ce se pot derula pana la incidenta de 2 la mie fara masca de protectie, in rest masca de protectie este obligatorie. Este in interesul elevilor si cadrelor didactice pentru ca aceasta noua tulpina se raspandeste mult mai usor si ii afecteaza si pe copii", a spus Cimpeanu, la Digi24.
Intrebarea vine in contextul in care ministrul Educatiei din Italia, Patrizio Bianchi, a anuntat ca "acolo unde se tin cursuri cu toti elevii vaccinati, va fi posibil sa va scoateti mastile in clasa si sa va aratati zambetul". In Romania, insa, elevii mai mari de clasa a IV-a vor trebui sa poarte in permanenta masti de uz medical, cele din material textil fiind permise doar la clasele primare.
"Concluzia la care am ajuns impreuna cu specialistii si cu Ministerul Educatiei a fost ca vom permite pentru clasele primare atat masti textile, cat si masti medicale, dar vom recomanda ferm, vom obliga practic, portul mastilor de uz medical la clasele gimnaziale si liceale", a declarat ministrul Sanatatii, Ioana Mihaila.
Elevii pot renunta la masca doar in curtea scolii, in pauze. De asemenea, ora de sport se va desfasura fara masca, in interior, pana la incidenta de 2 la mie.
Vaccinarea elevilor
In ceea ce priveste vaccinarea elevilor, toti parintii vor primi, in 13 septembrie, un formular de completat in legatura cu acest subiect. Scopul formularelor este sa se vada dorinta de imunizare, sustine ministrul Educatiei.
Conform ministrului, la completarea chestionarului despre vaccinare, parintii vor trebui sa raspunda la intrebari precum:
- "Copilul este vaccinat sau nu?"
- "In cazul in care nu este vaccinat, as fi de acord sau nu pentru a fi vaccinat?".
Ministrul a precizat ca scopul acestui demers este ca pentru acei parinti care vor decide ca sunt de acord cu vaccinarea, sa se poata organiza echipe mobile in acele scoli.
Dat fiind ca, in majoritatea cazurilor, copiii prezinta mai putine simptome in cazul infectarii cu coronavirus, parintii copiilor se confrunta cu o decizie dificila. Cei care aleg sa isi vaccineze copiii o fac, in cele mai multe dintre cazuri, pentru ca se tem de urmarile pe termen lung ale imbolnavirii cu COVID-19. De asemenea, parintii spera sa nu mai fie nevoie de trecerea la scoala online.
Copiii cu varsta de 12 ani si peste se pot vaccina impotriva Covid-19, au anuntata autoritatile la 1 iunie. Schema de vaccinare este la fel ca la populatia adulta - doua doze la interval de 21 de zile. Este obligatorie acordarea consimtamantului informat de catre parinti sau de catre tutorele legal.
In cazul in care copiii nu vor fi vaccinati, epidemiologii sustin ca se impune majorarea procentului de vaccinare in randul adultilor, in scopul obtinerii imunitatii necesare pentru a opri pandemia.