Legea prevede ca in scoli programele de educatie pentru viata, inclusiv cele de educatie sanitara pentru prevenirea contractarii bolilor cu transmitere sexuala, sa se desfasoare doar cu acordul scris al parintilor.
"A respins, ca neintemeiata, obiectia de neconstitutionalitate formulata de presedintele Romaniei si a constatat ca este constitutionala, in raport cu criticile formulate, Legea pentru modificarea si completarea Legii 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului", se arata in minuta deciziei.
Legea prevede ca in scoli se vor derula, cu acordul scris al parintilor sau al reprezentantilor legali ai copiilor, programe de educatie pentru viata, inclusiv de educatie sanitara, pentru prevenirea contractarii bolilor cu transmitere sexuala si a graviditatii minorelor.
Presedintele sustine ca legea face referire la programe de "educatie sanitara", inlocuind termenul folosit in prezent - acela de programe de "educatie sexuala", subliniind ca aceasta terminologie nou introdusa impunea modificarea corespunzatoare a tuturor celorlalte prevederi din Legea nr. 272/2004.
In acest context, in opinia sa, legea introduce doar o modificare de forma, fara consecinte in plan juridic.
Potrivit presedintelui, din redactare nu reiese cu claritate daca norma stabileste ca programele de educatie pentru viata sunt in vederea prevenirii contractarii bolilor cu transmitere sexuala si a graviditatii minorelor sau ca educatia sanitara este cea in vederea prevenirii acestora, iar prin eliminarea sintagmei „cel putin o data pe semestru” textul a devenit neclar.
Legea nu defineste notiunea de „educatie sanitara”, mai sustinea presedintele.
Totusi, in ceea ce priveste punerea in aplicare a legii, deficitul de personal de specializare care sa predea aceasta materie sau lipsa alocarii bugetare pot reprezenta probleme majore.
Si in alte tari educatia sexuala este materie obligatorie, transmite Biroul Regional OMS pentru Europa. Copiii din Portugalia invata inca de la varsta de cinci ani despre relatii de prietenie, consimtamat, si sexualitate, iar in Spania, Italia si Cipru, de la paisprezece ani, conform raportului SAFE, al Federatiei internationale pentru planificare familiala. In opinia specialistilor, adolescentii invata despre sex din filmele pornografice si de pe internet, lucru care le afecteaza perceptia despre relatii, acesta fiind unul dintre motivele pentru care este nevoie de educatie sexuala in scoli.