ī¢¶

Decontare transport elevi. Noutati de la Ministerul Educatiei despre gratuitate

De Laura Galescu
la 28 Sep. 2020
7 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Decontare transport elevi. Noutati de la Ministerul Educatiei despre gratuitate28Sep.2020

Toti elevii din invatamantul preuniversitar acreditat sau autorizat beneficiaza de gratuitate la transportul de persoane. Ministerul Educatiei a anuntat care sunt mecanismele de decontare pentru transportul public local, intrajudetean si interjudetean, gratuit, pentru elevi.

Decontare transport elevi

 
Pentru a beneficia de gratuitate pe transport local, elevii din invatamantul preuniversitar solicita centrelor de emitere a documentelor de transport, in baza carnetului de elev, vizat pe anul in curs, eliberarea documentului de calatorie: legitimatie de transport/abonament/card sau alte documente-tip cu valabilitate lunara.
 
Pentru transportul elevilor care nu pot fi scolarizati in localitatea de domiciliu, unitatea de invatamant elibereaza elevului, la cerere, o adeverinta care atesta calitatea de elev, dreptul acestuia de a beneficia de transport gratuit, precum si traseul de la unitatea de invatamant la localitatea de domiciliu.

Elevii din invatamantul preuniversitar acreditat/autorizat, domiciliati in alta localitate fata de unitatea de invatamant, depun la inceputul fiecarui semestru la secretariatul scolii o cerere din care să rezulte solicitarea asigurarii transportului rutier interjudetean ca urmare a frecventării cursurilor la respectiva unitate de invatamant.
 
Operatorii de transport au obligatia de a mentine acelasi tarif pentru elevi pe durata anului scolar, tarif care nu poate fi mai mare decat cel practicat pentru celelalte categorii de calatori.
 
"Prin Hotararea de Guvern nr. 435/2020 a fost reglementata procedura de decontare a sumelor de la bugetul de stat in vederea asigurarii deplasarii elevilor prin:
 
    •  serviciul public de transport local rutier si naval;
    •  serviciul public de transport rutier judetean sí naval intre localitatea de domiciliu a elevului si localitatea unde este scolarizat;
    •  transportul rutier interjudetean;
    •  transportul intern feroviar si cu metroul - pentru elevi si studenti.
 
Va prezentam mecanismele de decontare prevazute de Hotararea de Guvern nr. 435/2020 (inserate si in nota atasata, transmisa inspectoratelor scolare judetene):
 
1. Decontarea cheltuielilor pentru transportul public local
 
Pentru a beneficia de gratuitatea serviciilor publice de transport local, elevii din invatamantul preuniversitar solicita centrelor de emitere a documentelor de transport, apartinand operatorului de transport public local, in baza carnetului de elev emis de unitatea de invatamant, vizat prin stampila pentru anul in curs, eliberarea documentului de calatorie pentru transportul local (legitimatie de transport/abonament/card sau alte documente-tip cu valabilitate lunara).
 
In baza situatiei privind numarul de documente de transport emise pentru fiecare unitate de invatamant, operatorul de transport public local emite factura fiscala in cuantum de 50% din suma de plata pentru fiecare unitate de invatamant si 50% pentru unitatea administrativ-teritoriala pe raza càreia domiciliaza elevul/raza teritoriala a unitatii de invatamant. Operatorul de transport public local are obligativitatea de a mentine acelasi tarif pentru elevi pe durata anului scolar, tarif care nu poate fi mai mare decat cel practicat pentru celelalte categorii de calatori.
 
Lunar, pana la data de 25 a fiecarei luni, inspectoratele scolare judetene solicita Ministerului Educatiei si Cercetarii sumele estimate pentru decontarea transportului local pentru luna respectiva. La estimarea sumelor solicitate se iau in considerare si sumele neutilïzate/restante, dupa caz, din perioada precedenta. Sumele prlmite de la Ministerul Educatieí si Cercetarii pentru deplasarea elevilor prin serviciile de transport public local vor fi repartizate de catre inspectoratele scolare unitatilor de invatamant.
 
2. Decontarea cheltuielilor pentru transportul elevilor care nu pot fi scolarizati in localitatea de domiciliu
 
Pentru asigurarea gratuitatii transportului elevilor care nu pot fi scolarizati in localitatea de domiciliu, unitatea de invatamant elibereaza elevului, la cerere, o adeverinta care atesta calitatea de elev, dreptul acestuia de a beneficia de transport gratuit, precum si traseul de la unitatea de invatamant la localitatea de domiciliu. Pe baza acestei adeverinte, operatorul de transport rutier/naval elibereazá elevului documentul de calatorie (legitimatie de transport/abonament/card sau alte documente-tip), pe traseul prevazut in adeverinta eliberata de unitatea de invatamant. O copie a documentului de calatorie cu numele operatorului si traseul pe care circula elevul se depune de catre elev/parinte/tutore la unitatea de lnvatamant care centralizeaza aceste date.
 
Pe baza situatiei centralizate, fiecare unitate de invatamant transmite consiliului judetean pana la data de 5 a lunii urmatoare, suma aferenta costurilor de transport din luna incheiata pentru fiecare operator de transport, precum si situatIa prezentei la cursuri a elevilor beneficiari.

Operatorul de transport, in urma centralizarii situatiilor primite de la consiliul judetean, emite factura fiscala in cuantum de 50% din suma de plata pentru fiecare unitate de invatamant si 50% pentru consiliul judetean. Operatorul de transport public rutier/naval la nivel judetean are obligativitatea de a mentine acelasi tarif pentru elevi pe durata anului scolar, tarif care nu poate fi mai mare decat cel practicat pentru celelalte categorii de calatori.
 
Lunar, pana la data de 25 a fiecarei luni, inspectoratele scolare solicita Ministerului Educatiei si Cercetarii sumele estimate pentru decontarea transportului elevilor la nivel judetean pentru luna respectlva. Sumele primite de la Ministerul Educatiei si Cercetarii pentru deplasarea elevilor prin serviciile publice rutiere/navale, la nivel judetean, vor fi repartizate de catre inspectoratele scolare unitatilor de invatamant.
 
3. Decontarea cheltuielilor pentru transportul rutier interjudetean
 
Pentru asigurarea transportului in conformitate cu prevederile art. 84 alin. (3) din Legea nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, elevii din invatamantul preuniversitar acreditat/autorizat, domiciliati in alta localitate fata de unitatea de invatamant, depun la inceputul fiecarui semestru la secretariatul unitatii de invatamant o cerere din care sa rezulte solicitarea asigurarii transportului rutier interjudetean ca urmare a frecventarii cursurilor la respectiva unitate de invatamant.
 
Unitatea de invatamant elibereaza solicitantului o adeverinta care-i atesta calitatea de elev inmatriculat la respectiva unitate, traseul de la unitatea de invatamant la localitatea de domiciliu si dreptul de a beneficia de transport gratuit. Pe baza acestei adeverinte, operatorul de transport elibereaza elevului legitimatia de transport gratuit pe traseul prevazut in adeverinta eliberata de unitatea de invatamant. O copie a acestei legitimatii de transport, cu numele operatorului si traseul pe care circula elevul, se depune de catre elev/parinte/tutore la unitatea de invatamant.
 
Operatorul de transport, pana cel mai tarziu la data de 5 a lunii urmatoare, se prezinta la unitatea de invatamant care va certifica numarul de calatorii, efectuate in luna anterioara, in functie de prezenta la cursuri a elevilor care beneficiaza de gratuitate pentru transportul interjudetean. Pe baza situatiilor certificate de unitatea de invatamant, operatorul de transport va intocmi deconturi lunare centralizatoare, pe care le va transmite Ministerului Transporturilor, lnfrastructurii si Comunicatiilor o singura data pe luna, pana la data de 15 a fiecarei luni. Operatorul de transport are obligatia de a mentine pe durata anului scolar un tarif ferm si care nu poate fi mai mare decat cel practicat pentru celelalte categorii de calatori", este mesajul transmis de Ministerul Educatiei.
 

Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii

Pregatire pentru Evaluare Nationala - noile Teste la Romana si Matematica


Cauti cea mai buna metoda de pregatire a copilului dvs. pentru Evaluarea Nationala?

Solutia: noile Culegeri cu exercitii rezolvate!


Sute de exercitii pentru toate nivelurile si permit fixarea impecabila a informatiei la materiile de baza: Limba Romana si Matematica.

Culegerile reprezinta solutia sigura pentru un succes spectaculos al copilului tau. Vei fi mandru, ca parinte, de realizarile si de potentialul lui!


...Vezi AICI detaliile complete <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

decontare naveta elevidecontare transport elevitransport gratuit carnet de elevtransport gratuit elevitransport elevitransport gratuit elevi tren


x

Lasa un raspuns
Comentarii [7 comentarii]Adauga comentariul tau

02Oct.2020

Ivancel Costel 02 Oct. 2020 11:02:47

Ǝn jud. Constanta avem o problem? cu operatorul de transport Emanuel Trading SRL , nu elibereaz? abonamente gratuite elevilor conform legii !!! Nu se dau nici un fel de explica?ii ?i ne trantesc u?a an nas , cui ne putem adresa pentru rezolvarea problemei ?
29Sep.2020

Andrei Alexandru 29 Sep. 2020 22:57:15

Acela?i lucru se antampl? ?i la Ro?iori de Vede ,,transportatorul Liltrans refuza s? elibereze abonamente gratuite copiilor din comunele limitrofe.
29Sep.2020

Roxana Constantin 29 Sep. 2020 19:45:31

Buna ziua! In judetul Arges compania de transport ASTRA TRANSPORT cu sediul in Pitesti nici nu vrea sa auda de acesta hotarare de guvern. Mentionez ca astazi am platit integral abonamentul fetei mele, eleva la un liceu de prestigiu din oras, in valoare de aproape 200lei. Noi locuim intr-o comuna la 20 km de oras. Degeaba se fac astfel de hotarari, nu le ia in seama nimeni. Ca si cum nu ar exista.
29Sep.2020

Dragomir Dorina 29 Sep. 2020 08:36:32

Bun? ziua,copilul meu merge la ?coal? cu transbus Codreanu, ei nu vor s? elibereze abonamente gratuite a?a c? suntem nevoi?i s? pl?tim 390 de lei pe lun? ,nu este chear a?a de u?or.Ar trebui sa ai oblige ?i pe ei s? elibereze abonamente gratuite chear daca sunt priva?i.
28Sep.2020

Adela 28 Sep. 2020 18:46:04

Si daca:
ā€¢ serviciul public de transport rutier judetean sĆ­ naval intre localitatea de domiciliu a elevului si localitatea unde este scolarizat;
ā€¢ transportul rutier interjudetean;
este o firma particulara care nu vrea sa acorde acest drept ce fac elevii in acest caz? Platesc abonamentul intreg si merg la scoala!!!
Ar trebui sa obligati prin lege operatorul indiferent daca este privat sau de stat sa deconteze!
28Sep.2020

Antonela 28 Sep. 2020 14:14:44

Minciuni
28Sep.2020

Antonela 28 Sep. 2020 14:11:41

Minciuni gogonate... Dac? ii a?a de ce an acela?i ora? la ?coli diferite unul pl?te?te transportul cel?lalt nu, este vorba despre b?ie?ii mei..
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul GratuitTeste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//