Potrivit actului normativ, decontarea transportului elevilor se face pe durata cursurilor scolare, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei, prin unitatile de invatamant in care sunt scolarizati. Astfel, elevii vor primi suma forfetara de 60 de lei/luna pentru distanta de pana la 3 km, la care se adauga 6 lei/km, in cazul distantelor mai mari.
Suma forfetara este neimpozabila si nu este luata in considerare la calculul venitului mediu net lunar pe membru de familie, necesar pentru obtinerea bursei de studiu si/sau a bursei de ajutor social.
Guvernul transmite ca impactul bugetar este stabilit suplimentar fata de prevederile actuale, fiind estimat la 420.000 mii lei/ an, pentru un numar estimat de beneficiari de 199.300 elevi.
Pentru anul 2022, sumele necesare pentru punerea in aplicare, pana la finalul anului 2022, a prevederilor prezentului proiect de Ordonanta de urgenta, vor fi asigurate din bugetul Ministerului Educatiei. Pentru anii urmatori, sumele vor fi solicitate de Ministerul Educatiei la intocmirea proiectelor de buget anuale. Pentru anul 2023 si urmatori, aplicarea prevederilor prezentei Ordonante de urgenta nu se poate asigura cu incadrare in limitele de cheltuieli stabilite in Sedinta de Guvern din data de 28.09.2022.
Ce prevede noul OUG pe decontarea transportului elevilor
Articol Unic. Legea educatiei nationale nr. 1/2011, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La art. 84 alin.(1^3) si alin.(1^4) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
,,(1^3) Elevilor care sunt scolarizati in alta localitate decat cea de domiciliu, li se asigura o suma forfetara lunara pentru cheltuielile de transport, in functie de distanta dintre localitatea de domiciliu si localitatea in care sunt scolarizati, dus-intors, pe durata cursurilor scolare, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei, prin unitatile de invatamant in care sunt scolarizati. Elevii beneficiaza de plata in avans a sumei forfetare lunare. Suma forfetara este neimpozabila si nu este luata in considerare la calculul venitului mediu net lunar pe membru de familie, necesar pentru obtinerea bursei de studiu si/sau a bursei de ajutor social.
(1^4) Elevilor care sunt cazati la internat sau in gazda in localitatea unde studiaza li se asigura decontarea cheltuielilor de transport intre localitatea in care studiaza si localitatea de domiciliu, astfel:
a) contravaloarea a 4 calatorii dus-intors/luna, din bugetul Ministerului Educatiei, prin unitatile de invatamant unde sunt scolarizati. Decontarea se face pe baza documentelor de transport.
b) contravaloarea unei calatorii dus-intors efectuate in perioada fiecarei Sarbatori legale, din bugetul Ministerului Educatiei, prin unitatile de invatamant unde sunt scolarizati. Decontarea se face pe baza documentelor de transport.
c) suma decontata pentru facilitatile prevazute la lit. a) si lit. b) este neimpozabila si nu este luata in considerare la calculul venitului mediu net lunar pe membru de familie, necesar pentru obtinerea bursei de studiu si/sau a bursei de ajutor social.
2. La art. 84 alin.(1^5) si alin.(1^6) se abroga.
3. La art. 84 alin. (1^7) si alin. (1^8) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
,,(1^7) Pentru facilitatile de transport acordate elevilor, prevazute la alin. (1^3), se asigura o suma forfetara lunara de 60 de lei/luna pentru distanta de pana la 3 km. Pentru distantele ce depasesc 3 km, suma de 60 lei/luna se suplimenteaza cu 6 lei/luna, pentru fiecare kilometru.
(1^8) In cazul in care costul transportului este mai mare decat suma forfetara prevazuta la alin.(1^7), aceasta poate fi majorata cu pana la 100%, dar nu mai mult decat contravaloarea documentelor de transport prezentate de catre elevii care solicita suplimentarea sumei forfetare. In acest caz, sumele se deconteaza pe baza documentelor de transport emise de operatorii de transport. In situatia in care suma forfetara lunara majorata cu 100% nu acopera cheltuielile lunare de transport pe baza de abonament/pachet de bilete, diferenta poate fi decontata din bugetele judetelor/sectoarelor municipiului Bucuresti.”
4. La art. 84 alin. (1^10) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
,,(1^10) In municipii si orase, elevii din invatamantul primar, gimnazial si liceal care frecventeaza cursurile unei unitati de invatamant de stat, particulare sau confesionale autorizate/ acreditate, pot beneficia de transport specializat de tipul curse scolare pentru transportul de la/pana la unitatea de invatamant.
Finantarea cheltuielilor pentru transportul specializat al elevilor se asigura de la bugetul de stat, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat catre bugetele locale.
5.La art. 84 dupa alin. (1^10), se adauga doua noi alineate, alin (1^11) si (1^12) , cu urmatorul cuprins:
„(1^11) Cuantumul sumei forfetare stabilit la alin.(1^7) poate fi majorat prin hotarare a Guvernului initiata de Ministerul Educatiei.
„(1^12) Modalitatea de acordare si de decontare a sumelor, pentru elevii care sunt scolarizati in alta localitate decat localitatea de domiciliu, se stabileste prin norme metodologice aprobate prin ordin al ministrului educatiei.”