Cum motivam tinerii sa invete, de la 2 la 24 de ani. Oana Moraru: "Fiecare etapa a varstei e o alta fereastra de oportunitate"

De Laura Galescu
la 26 Nov. 2019
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum motivam tinerii sa invete, de la 2 la 24 de ani. Oana Moraru: "Fiecare etapa a varstei e o alta fereastra de oportunitate"26Nov.2019

Consultantul educational, Oana Moraru, considera ca fiecare interval de varsta ofera o oportunitate de a-i atrage pe copii catre studiu si ca trebuie tinut cont de specificul varstei lor.

Oana Moraru explica nevoile elevilor si studentilor, in functie de varsta la care se afla, si cum ii pot ajuta parintii si profesorii sa evolueze din punct de vedere academic.
 
"Cum il fac sa invete de placere? Cum il ajut sa isi doreasca sa studieze, sa fie atent la ore? Cum ajunge un copil sa isi dezvolte motivatie pentru invatare?
 
Atitudinea fata de invatare se invata si ea. Se formeaza in trepte si tine de cat de bine constientizam ca fiecare etapa a varstei e o alta fereastra de oportunitate in constructia ei.
 
2-6 ani: se invata placerea de a finaliza o lucrare (un desen, o constructie, o poveste); nevoia de a sta in sarcina, in flux, de a investi atentie voluntara si interes activ in ceea ce faci. Din gradinita se iese sau nu cu atentie formata, ascultare activa, un anumit nivel de harnicie, de bucurie in fata lucrului ”de facut”.
 
6-9 ani: se invata disciplina lucrului bine facut, se imprima modurile de operare: ascultarea sarcinii, aplicarea ei in etape, verificarea raspunsului, memoria procedurala. De la invatatoare deprinzi sau nu o a anumita ordine sau rigoare in lucru. Se invata cata onoare personala investesti in ce faci. Tot acum se ”invata” si cum sa fentezi, cum sa devii superficial sau sa mentii aparente.
 
9-12 ani: se invata rolul greselii si importanta ei. Aceasta este varsta la care inveti sa te ridici daca dai gres, sa accepti ca esecul e locul de unde inveti. De aceea inca nu se recomanda concursuri si olimpiade scolare individuale cu miza academica - din acelea care asaza copiii in topuri valorice. Ele produc riscul instalarii complexelor de inferioritate, fricii de greseala, fricii de a incerca, de a testa si a te aventura in cunoasterea academica de mai tarziu. Profesorii care compara copiii in acest interval, care ii umilesc academic sau ii ”altoiesc” la note cu iluzia motivarii lor scolare - fac ravagii in plan emotional si taie multe aripi.
 
12- 16 ani: se invata puterea de a fi eficient. Este perioada in care inveti sa aplici ceea ce cunosti contra-timp; poti participa la concursuri, te poti lua la intrecere cu ceilalti. Ai integrat cunoastere, ti-ai format competente, ai avut timp sa iti intelegi ritmul propriilor greseli si acum esti pregatit sa exprimi catre lume cine esti si cum stii sa aplici ce cunosti. Este etapa in care inveti mult si temeinic, etapa in care se recomanda studiul pe cont propriu, presiunea academica, lucrul sustinut.
 
16 - 20 ani: se invata nevoia de a invata pentru tot restul vietii. Este etapa in care iti alcatuiesti propriile harti mentale ale realitatii, isi reasezi ”materia” scolara in minte si incepi sa descoperi preferinte, predispozitii si nevoi de specializare, de adancire intr-un domeniu sau altul. Este si etapa in care schimbi traseele academice, in care e natural sa te razgandesti. Este etapa in care citesti mult, cauti mult, esti capabil sa sustii examene.
 
20 - 24 ani (iesirea din adolescenta): se invata bucuria de a da sens practic lucrurilor pe care le stii si placerea de a fi relevant sau de folos celuilalt prin ceea ce ai achizitionat. Este etapa in care visezi la o cariera si intuiesti ce mai ai de invatat ca sa te mentii. iti faci propriul traseu de studiu si cercetare", a explicat Oana Moraru, pe Facebook.  
 
Oana Moraru este consultant educational si fondatoare a unei scolii private. Are o experienta de 20 de ani in invatamant, unde a lucrat ca profesor de romana si invatator.


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

invatare de placerecum fac copilul sa invete


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Iti oferim Gratuit Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Citeste GRATUIT toate
informatiile despre
invatamantul primar,
gimnazial si liceal.
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email si
primesti Raportul Gratuit


Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Iti oferim GRATUIT
Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primesti GRATUIT noile
TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
x
//