Prin ordinul comun al Ministerul Afacerilor Interne nr. 165/2021 si al Ministerului Educatiei nr. 3.080/2022, publicat in Monitorul Oficial sunt stabilite normele metodologice de aplicare a masurii.
Legea permite tuturor persoanelor din Romania accesul la scoala, cel putin in perioada in care invatamantul este obligatoriu, indiferent ca au sau nu documente.
Potrivit noilor norme, la inscrierea la scoala se va cere:
• numele de familie si prenumele;
• data si locul nasterii declarate ale persoanei minore pentru care se solicita inscrierea;
• numele de familie si prenumele parintilor sau, dupa caz, numele de familie si prenumele reprezentantului legal, precum si domiciliul minorului.
Dupa ce inscrierea a fost facuta, unitatea de invatamant va informa autoritatile, care vor emite certificatul de nastere pentru copil.
Conform Constitutiei, art. 32 – dreptul la invatatura
(1) Dreptul la invatatura este asigurat prin invatamantul general obligatoriu, prin invatamantul liceal si prin cel profesional, prin invatamantul superior, precum si prin alte forme de instructie si de perfectionare.
(2) Invatamantul de toate gradele se desfasoara in limba romana. In conditiile legii, invatamantul se poate desfasura si intr-o limba de circulatie internationala.
(3) Dreptul persoanelor apartinand minoritatilor nationale de a invata limba lor materna si dreptul de a putea fi instruite in aceasta limba sunt garantate; modalitatile de exercitare a acestor drepturi se stabilesc prin lege.
(4) Invatamantul de stat este gratuit, potrivit legii. Statul acorda burse sociale de studii copiilor si tinerilor proveniti din familii defavorizate si celor institutionalizati, in conditiile legii.
(5) Invatamantul de toate gradele se desfasoara in unitati de stat, particulare si confesionale, in conditiile legii.
(6) Autonomia universitara este garantata.
(7) Statul asigura libertatea invatamantului religios, potrivit cerintelor specifice fiecarui cult. in scolile de stat, invatamantul religios este organizat si garantat prin lege.