"In urma cu cateva zile, au fost publicate rezultatele finale ale examenului de
Evaluare Nationala, acolo unde aproape 18.500 de note au fost modificate dupa contestatii, uneori chiar si cu diferente halucinante de punctaje. (...) Pe fondul acestor diferente mari intre evaluarile initiale si cele de dupa contestatii, ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a declarat ca sunt asteptate modificari si mai drastice intre note dupa contestatiile de la examenul de
Bacalaureat. De aceea, Consiliul National al Elevilor dezavueaza modul in care sunt corectate lucrarile de la examenele nationale, acolo unde, de multe ori, acestea sunt tratate cu superficialitate, fie din lipsa de formare, fie din dezinteres din partea evaluatorilor", afirma Consiliul National al Elevilor.
Potrivit sursei citate, se perpetueaza "un fenomen periculos", in care, spre exemplu, lucrarile nu sunt corectate in mod obiectiv de ambii profesori evaluatori, ci doar de unul, urmand ca cel de-al doilea sa corecteze continutul doar de forma, fara sa trateze, de fapt, fondul ideilor scrise de elevi. Mai mult, in unele cazuri, notele sunt introduse in mod incorect in platforma.
Pentru a preveni astfel de situatii la contestatiile de la bacalaureat, dar si la viitoarele sesiuni de examene, Consiliul National al Elevilor solicita respectarea tuturor rigorilor metodologice in centrele zonale de evaluare de care sunt direct responsabili presedintii de comisii si inspectoratele scolare, dar si formarea continua a personalului didactic, in sensul instruirii pentru evaluarea examenelor nationale, acolo unde sa se regaseasca module care sa usureze efortul profesorilor de a fi cat mai obiectivi in corectare.
"In ultimii ani, am observat un trend ascendent al numarului de contestatii depuse dupa afisarea rezultatelor la examenele nationale. Mai mult, numarul de note modificate in mod semnificativ in urma contestatiilor continua sa creasca. (...) Anul trecut, a fost infiintat corpul de profesori evaluatori pentru examenele si concursurile nationale, menit sa asigure formarea unitara a profesorilor evaluatori. Al doilea an de functionare al acestui corp s-a dovedit a fi un esec, raportandu-ne la numarul de note modificate dupa contestatii. Din acest motiv, solicitam Ministerului Educatiei sa asigure monitorizarea bunei desfasurari a procesului de formare a profesorilor evaluatori si a evaluarii in sine, urmand ca, in cazul in care profesorii evaluatori nu isi respecta atributiile, sa fie eliminati din corpul profesorilor evaluatori", a declarat Rares Voicu, presedintele Consiliului National al Elevilor.