In Romania, invatamantul obligatoriu este de 11 ani, adica o perioada mai lunga comparativ cu cea din tarile nordice, de exemplu, unde se invata 9 sau 10 ani.
Cu toate acestea, rezultatele noastre din Educatie nu reflecta acelasi nivel de performanta, dupa cum arata studiile Eurostat sau cele de la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECDE).
Concret, rata abandonului scolar din Romania este in continuare printre cele mai ridicate din Uniunea Europeana. Concret, tara noastra Romania se afla pe locul al III-lea in UE in privinta ratei abandonului scolar (18,5%). Inaintea noastra se claseaza Malta (19,6%) si Spania (19%), potrivit datelor Eurostat.
Nici la capitolul ultimelor testari de tip PISA, Romania nu sta prea bine. Suntem pe locul 48 din 70, primele locuri fiind ocupate de Singapore si Japonia. Elevii romani se compara cu cei din Emiratele Arabe Unite, Cipru sau Albania, potrivit datelor transmise de OECDE. Acelasi raport arata ca 42% dintre elevii romani sunt analfabeti functionali, adica pot citi un text, dar nu il inteleg.
Programul PISA este o evaluare internationala comparativa care masoara dezvoltarea competentelor de baza ale elevilor de 15 ani, aflati la finalul invatamantului obligatoriu, in trei domenii principale: citire/lectura, matematica, stiinte.
Specialistii in Educatie spun ca numarul relativ mare de ani petrecuti la scoala, obligatoriu, nu face decat sa sublinieze ineficienta sistemului educational, care se bazeaza mai degraba pe cantitate decat pe calitate.