Va prezentam intrebarile si raspunsurile, conform
hotnews.ro:
1. Studiu de caz: Un coleg de clasa al copilului meu anunta invatatoarea/dirigintele si restul parintilor ca testul de saliva este pozitiv. Ce urmeaza? Cine face un eventual test PCR sau antigen rapid care sa fie luat in considerare in mod oficial?
Ministerul Sanatatii: Parintele copilului trebuie sa contacteze medicul de familie. Daca acesta a incheiat contract cu casa de asigurari de sanatate pentru testare, va face testarea copilului.
• Daca medicul de familie nu face testare la cabinetul propriu, parintii contacteaza Directia de sanatate publica, pentru efectuarea testarii la centrele de testare .
• O alta varianta de testare este la una dintre farmaciile care sunt incluse in testarea anticovid, a caror lista este publicata pe pagina de internet a Ministrului Sanatatii .
2. Un elev anunta ca are test PCR pozitiv. Ce urmeaza? Ce elevi intra in carantina (in cazul in care nu intra toata clasa online, nefiind inca 3 cazuri consecutive) - avand in vedere ca se presupune ca elevii poarta masca in clasa, pe cine numeste DSP contact direct? Este vorba despre elevii care stau in banca sau in bancile din fata/spate/lateral cu cel depistat pozitiv sau poate fi si un alt elev? Cat dureaza o astfel de ancheta la scoala?
Ministerul Sanatatii: Conform definitiilor de caz pentru Sindromul respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19) elaborate de catre Institutul National de Sanatate Publica (actualizare la data de 11.01.2022), in situatia expusa de dvs., contactul direct este:
• persoana care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strangere de mana fara igiena ulterioara a mainilor);
• persoana care a avut contact direct neprotejat cu secretii infectioase ale unui caz de COVID-19 (ex. in timpul tusei, atingerea unor batiste cu mana neprotejata de manusa);
• persoana care a avut contact faÅ£a in faÅ£a cu un caz de COVID-19 la o distanÅ£a mai mica de 2 m ÅŸi cu o durata de minimum 15 minute;
• persoana care s-a aflat in aceeasi incapere (ex. sala de clasa, sala de sedinte, sala de asteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute ÅŸi la o distanÅ£a mai mica de 2 m
Decizia de testare a colegilor se ia dupa efectuarea anchetei epidemiologice de catre Directia de sanatate publica si stabilirea contactilor directi ai copilului, tinand cont de definitia de caz.
3. In cat timp ar trebui sa faca DSP ancheta epidemiologica? In cat timp se emite o decizie de carantinare?
Ministerul Sanatatii: in 48 de ore de la data confirmarii infectiei. Decizia de carantinare se elibereaza in momentul anchetei.
4. Ce trebuie sa faca parintii unor copii cu COVID-19 pentru a obtine concediul medical? Avand in vedere ca perioada de carantina s-a redus la 5 zile, pe ce perioada se va acorda acesta?
Ministerul Sanatatii : Concediul medical se elibereaza de catre medicul de familie, in baza Deciziei de carantinare transmisa de catre directia de sanatate publica, pentru perioada specificata in documentul respectiv. Conform legislatiei specifice, certificatul de concediu medical se elibereaza in termen de 30 de zile, fiind una din situatiile in care concediul medical poate fi acordat retroactiv.
5. Infectarea in cazul profesorilor. in cazul unei invatatoare, care sta in clasa cu elevii cel putin trei ore pe zi si in general este mai apropiata de elevi, mai ales in cazul in care acestia invata sa scrie - daca aceasta se pozitiveaza, care sunt rezultatele posibile ale anchetei DSP?
Ministerul Educatiei : Conform ordinului comun, clasa intra in sistem online la trei cazuri confirmate. in cazul personalului didactic, decizia DSP este esentiala. in acelasi timp, sa nu uitam si de importanta testelor de saliva, disponibile tuturor celor din scoala, teste care pot constitui un indicator important in ancheta epidemiologica.
6. Ce trebuie sa faca scoala in momentul in care un profesor se infecteaza? Ii gaseste inlocuitor timp de 5 zile invatatoarei/ profesorului? Sunt cazuri in care parintii spun ca de fapt copiii au stat mai mult supravegheati, nu au facut efectiv scoala, iar in unele cazuri de copii mai mari chiar au fost lasati singuri in clasa si, daca a fost vorba de ultima ora din orar, au plecat acasa mai devreme.
Ministerul Educatiei : Prima optiune consta in gasirea de inlocuitori pentru a nu fi obligati sa trecem si clasa in sistem online. in multe cazuri se apeleaza la cadrele didactice din unitate, prin extinderea normei didactice.
• In situatia in care acest lucru nu este posibil, activitatea poate fi desfasurata de catre acelasi cadru didactic, daca starea de sanatate ii permite, in regim online. Astfel, se poate adapta orarul, incat o parte din ore sa fie desfasurate fizic, iar altele online.
• In situatia invatatorilor si educatoarelor, in lipsa unui inlocuitor se poate trece in sistem online cu intreaga clasa/grupa.
7. O alta problema semnalata este aceea in care numarul cadrelor didactice infectate pune probleme organizarii orelor, nefiind suficienti profesori care sa suplineasca lipsa celor bolnavi. Cum ar trebui gestionata o astfel de situatie?
Ministerul Educatiei : Masurile sunt particularizate in functie de situatia specifica fiecarei unitati, fiind flexibile si responsabile in acelasi timp: in conditiile in care orarul se poate realiza separand orele desfasurate fizic de cele online, aplicam aceasta varianta. in acelasi timp, insa, recomandarea DSP este hotaratoare, aceasta fiind factorul de decizie pentru trecerea in online.
8. Daca un invatator sau profesor are COVID si sta acasa dar se simte bine, poate face orele online cu copiii? Sau este obligatoriu ca elevii sa mearga la scoala si sa faca orele cu inlocuitori pana la revenirea acelui cadru didactic?
Ministerul Educatiei : Daca nu se identifica inlocuitor si starea de sanatate ii permite, cadrul didactic poate desfasura activitate online. in acest caz, in functie de nivel, elevii pot sau nu sa mearga la scoala, mai ales daca nu exista posibilitatea supravegherii acestora in timpul orelor online
9. A existat o discutie despre ce inseamna contact direct in cazul prescolarilor intr-o grupa. Avand in vedere ca ei nu stau in banci si nici nu poarta masca, la ce trebuie sa se astepte parintii in cazul unei anchete epidemiologice? Ce copii sunt considerati contacti directi, concret?
Ministerul Educatiei : Ancheta epidemiologica va stabili aceste aspecte. De regula, DSP considera in aceste situatii ca toti prescolarii prezenti sunt contacti directi.
10. Elevii carantinati, bolnavi sau contacti directi, au dreptul la ore online pana in momentul in care pot reveni la scoala (in situatia in care nu este toata clasa in online)? Sau invatamantul hibrid este exclusiv pentru categorii de elevi cu vulnerabilitati medicale certificate?
Ministerul Educatiei : Elevii carantinati/bolnavi, au dreptul sa beneficieze de masurile identificate de conducerile unitatilor de invatamant, inclusiv participarea la orele online, daca starea de sanatate le permite, alaturi de cei care au vulnerabilitati medicale.