Sorin Cimpeanu a spus ca printre amendamentele agreate se numara acelea ca subiectele de admitere sa fie elaborate la nivel national, iar probele sa fie inclusiv la discipline la alegerea colegiului, pe langa probele de Limba romana si Matematica.
"Din dezbatere publica a reiesit ca admiterea sa fie dupa Evaluarea Nationala. A reiesit si nevoia ca subiectele sa fie elaborate la nivel national, de catre institutii care sunt dincolo de orice indoiala. Alte amendamente: sa fie discipline, pe langa Limba Romana si Matematica, pentru constituirea unor clase de Stiintele Naturii, de exemplu, liceul respectiv sa aiba dreptul de a organiza o proba la Chimie sau Biologie. La clase de Informatica, o proba de Informatica. Colegiile pot sa nu apeleze deloc, pot sa aiba o singura clasa din 10 care sa faca obiectul acestui concurs propriu de admitere, e libertatea de alegere. Cele mai multe dintre colegii merg pe ideea organizarii unor clase cu o pondere de maxim 10-40%", a spus Sorin Cimpeanu, la
Stirile TVR.
Admitere separata la colegii, din 2024
Proiectul legii invatamantului preuniversitar prevede posibilitatea colegiilor din Romania de a organiza
examen de admitere in clasa a IX-a, dupa examenul de Evaluare Nationala, incepand cu 2024.
Sorin Cimpeanu a anuntat ca elevii absolventi ai clasei a VIII-a vor sustine Evaluarea Nationala mai devreme cu o saptamana, iar concursul de admitere in colegii va fi sustinut pe baza programelor scolare, ulterior examenului de evaluare nationala.
Potrivit ministrului, admiterea in liceu prin repartitie computerizata a elevilor care nu au ocupat un loc in urma concursului de admitere in colegii se va realiza pe baza rezultatelor obtinute la evaluarea nationala, dupa incheierea concursurilor proprii de admitere in colegii.
Noile legi ale Educatiei: mii de amendamente dupa dezbateri
Consultarea publica pe tema proiectelor legilor Educatiei s-a incheiat oficial pe 24 august, dupa o luna si jumatate de cand au fost lansate in dezbatere. Potrivit lui Sorin Cimpeanu, in toata aceasta perioada au fost transmise ministerului peste 10.000 de amendamente, de la peste 1000 de initiatori.
„Dupa ce le vom integra (amendamentele - n.r.) si vom inainta proiectele Guvernului spre analiza si adoptare, dupa ce vor fi adoptate in Guvern, ele vor fi trimise in Parlament si vor urma o procedura pe care Parlamentul o va decide. Important este ca ele sa fie adoptate in acest an calendaristic”, a spus Sorin Cimpeanu, la o intalnire din cadrul Forumului Studentilor de Pretutindeni.