In anunturile publicate pe Facebook, parintii isi arata disponibilitatea sa plateasca sume importante de bani pentru vizele de flotant in zonele dorite. Potrivit unui reportaj
Digi24.ro, in orasele mari, precum Bucuresti, preturile pentru „luarea in spatiu” in vederea inscrierii in clasa pregatitoare ajung si la 300 de euro.
💬"Este cineva care ma poate ajuta cu o viza de flotant pentru una din strazile de mai jos din Sectorul 4? Vrem sa inscriem copilul la scoala 111 (George Bacovia) din Sectorul 4. Contra cost!"
💬"Am nevoie de ajutor in obtinerea vizei de flotant pentru inscrierea copilului la scoala 196, strazile arondate se regasesc mai jos. Orice informatie este binevenita, detaliile si conditiile se pot discuta si in privat"
💬"Am nevoie de viza flotant, strazi Sector 4, pentru inscriere copil clasa pregatitoare. Va rog mesaj in privat"
💬"Doresc o viza de flotant pentru inscrierea copilului la scoala 194, zona Emil Racovita. Va rog sa imi scrieti in privat daca exista disponibilitate. Multumesc"
💬"Am nevoie de o viza de flotant pentru circumscriptia scolii nr.79. Cine ma poate ajuta, rog sa imi scrie in privat. Va multumesc pentru ajutor!"
In vreme ce parintii cauta solutii (mai putin legale) pentru a-si inscrie copiii la scoala dorita, directorii unitatilor de invatamant recunosc ca nu au mijloacele necesare pentru a verifica autenticitatea acestor vize.
In incercarea de a domoli fenomenul vizelor de flotant, Primaria Sectorului 6 Bucuresti a transmis recent un mesaj prin care atentioneaza cetatenii ca viza de flotant trebuie sa reflecte realitatea locului unde domiciliaza persoana in cauza, iar obtinerea ei fara a locui efectiv la adresa declarata este ilegala.
Viza de flotant - reglementari legale
- Se acorda doar persoanelor care locuiesc efectiv mai mult de 15 zile la o adresa secundara;
- Este valabila maximum un an, doar pe durata locuirii efective la acea adresa;
- Solicitantul si proprietarul imobilului trebuie sa completeze declaratii pe propria raspundere, care-si asuma raspunderea legala pentru corectitudinea datelor;
- Daca la aceeasi adresa sunt deja inregistrate cel putin doua persoane cu viza de flotant, Politia Nationala va fi notificata pentru verificari atat pentru solicitant, cat si pentru celelalte persoane care figureaza la imobil;
- Daca intr-un imobil sunt deja peste zece persoane cu domiciliu si resedinta temporara, inscrierea unei noi vize de flotant nu mai este posibila.
Conform legislatiei in vigoare, obtinerea unei vize de flotant fictive, fara a locui efectiv la adresa respectiva, constituie infractiune si se pedepseste, conform Codului Penal, pentru fals in declaratii. Persoanele implicate trebuie sa stie ca Politia efectueaza controale la domiciliile declarate pentru a verifica daca solicitantul locuieste efectiv la adresa.
Inscrierea in clasa pregatitoare 2025 incepe pe 31 martie, cand parintii prescolarilor care intra la scoala, in luna septembrie, vor completa cererile-tip de inscriere si le vor depune/transmite la scoala la care doresc sa isi inscrie copiii.
La inscriere, parintele poate opta pentru:
- inscrierea la scoala de circumscriptie: in aceasta situatie, copilul este automat inscris in baza validarii cererii de inscriere;
- inscrierea la o unitate de invatamant, alta decat scoala de circumscriptie: in aceasta situatie, copilul este inscris in limita locurilor libere si, daca este cazul, pe baza criteriilor generale si, ulterior, a criteriilor specifice de departajare.
...vezi AICI Regulile inscrierii in clasa pregatitoare 2025: ghid complet pentru parinti<<
Circumscriptia scolara este formata din totalitatea strazilor aflate in apropierea unei unitatii de invatamant si arondate acesteia, in vederea inscrierii copiilor in invatamantul prescolar si primar. Criteriile de arondare a circumscriptiei tin cont de corespondenta dintre numarul beneficiarilor cu domiciliul in proximitatea unitatii si capacitatea de scolarizare a acesteia.
Sursa foto: Facebook Primaria Sectorului 6