Potrivit
Editie de Vrancea, care a consultat un document al Corpului de Control al Ministerului Educatiei, Svetlana B. a fost incadrata ca profesor gradul didactic I, absolvit in Republica Moldova, desi nu exista, la momentul incadrarii, un act legislativ care sa reglementeze echivalarea gradelor didactice obtinute in alte state.
In perioada 1999-2025, cadrul didactic a predat la Colegiul National „Emil Botta” Adjud, Colegiul Tehnic Auto „Traian Vuia” Focsani, Colegiul Economic „Mihail Kogalniceanu” Focsani si Colegiul National Pedagogic „Spiru Haret” Focsani. De asemenea, a ocupat pentru o perioada si functia de inspector scolar la Inspectoratul Scolar Judetean Vrancea.
Potrivit raportului Ministerului Educatiei, niciuna dintre institutiile unde aceasta a activat, ori a ocupat functii de conducere, nu a prezentat acte care sa ateste echivalarea diplomei emise de Universitatea de Stat din Chisinau.
"Cu toate ca doamna profesor Svetlana B. si-a desfasurat activitatea profesionala in perioada 1999-2025, fiind incadrata in mai multe unitati de invatamant preuniversitar de stat din judetul Vrancea, inclusiv la Inspectoratul Scolar Judetean Vrancea, iar de-a lungul timpului aceasta a dobandit calitatea de expert in Corpul national de mentori, expert in Corpul national de formatori, expert in Corpul national de experti in managementul educational, expert in Corpul national de evaluatori, expert al Corpului de experti al Corpului de Control din cadrul Ministerului Educatiei nationale, nimeni nu a constatat ca dosarul este incomplet, ca lipsesc documentele de echivalare a studiilor si ca doamna profesor nu indeplineste criteriile de eligibilitate pentru ocuparea acestor calitati/functii", se arata in concluzia raportului emis de Corpul de Control al Ministerului Educatiei.
Potrivit
Editie de Vrancea, situatia a iesit la iveala abia dupa ce noua directoare a Colegiului National Pedagogic „Spiru Haret”, Natasa Simion, a verificat dosarele angajatilor si a observat documente lipsa in dosarul personal al profesoarei. Dupa refuzul acesteia de a prezenta actele lipsa, directoarea a sesizat Ministerul Educatiei, care a confirmat neregulile printr-un raport oficial.
"Dupa ce am preluat functia de director, in anul 2022, a existat o perioada in care nu am avut acces la dosarele angajatilor tinute sub cheie la secretariat. Am solicitat ISJ-ului, inca din primele zile de mandat, efectuarea unui audit, ceea ce nu s-a intamplat. Forul ierarhic superior nu a dat curs cererii institutiei de invatamant. Am reusit ulterior sa am acces la dosare si in urma verificarilor pe care le-am facut am constatat lipsa mai multor documente din dosarul personal al doamnei profesoare Svetlana B.. I-am solicitat timp de mai multe luni sa ne puna la dispozitie copii dupa documente, insa dumneai s-a eschivat. In aceste conditii am sesizat Ministerul Educatiei care a efectuat un control la inceputul acestui an si care a emis luna trecuta un raport in care a confirmat ceea ce noi am descoperit. Ne vom conforma dispozitiilor pe care ni le-au trasat ISJ Vrancea si Ministerul Educatiei, de a calcula prejudiciul creat prin incasarea sumelor necuvenite de catre doamna profesoara in cauza", a transmis directoarea colegiului, Natasa Simion.
Inspectorul general al ISJ Vrancea, Livia Marcu, a refuzat sa comenteze cazul.
Intr-un punct de vedere transmis publicatiei locale, Svetlana B. a facut urmatoarea declaratie: "Am prezentat actele mele Corpului de Control care a venit in acest an la colegiu. In anul 2022, actele mele au disparut din arhiva secretariatului. Eu nu am nicio vina. Cum puteam preda atatia ani daca nu eram in regula? In 1999, cand am venit in Romania din Republica Moldova, erau niste acorduri in baza carora eu am putut profesa in invatamant".
Contractul profesoarei de limba franceza a fost incheiat de Consiliul de Administratie al unitatii scolare in luna august. Femeia a catalogat decizia drept abuziva si nelegala si a depus o cerere de suspendare la Tribunalul Vrancea, dar a fost respinsa.