"Vom elimina problema grupurilor sanitare neconforme din scoli", a transmis, Sorin Cimpeanu, intr-o
conferinta de presa la Palatul Victoria.
Ministrul Educatiei a mentionat ca este vorba despre unitati de invatamant mici, cu un numar mediu de 145 de elevi.
"Este vorba de scolile care au grupuri sanitare neconforme. Prin finantarea alocata astazi de Guvernul Romaniei, un numar de 126 de scoli, nominalizate, vor primi finantare pentru a elimina aceasta problema a grupurilor sanitare neconforme. 126 de scoli in care invata 138.400 de elevi", a precizat Sorin Cimpeanu.
"In cazul in care autoritatile locale, care vor avea deindata dupa aprobarea hotararii de guvern in bugete aceste sume - este vorba de o suma medie de 85.000 de lei per scoala, doar pentru a asigura conformitatea grupurilor sanitare, o suma care exclude cheltuielile ocazionate de bransamente la apa potabila si canalizare, acestea provin din bugetele autoritatilor locale - daca aceasta suma va fi folosita, (...) vom elimina in scurt timp total aceasta problema care treneaza de mult timp in sistemul de educatie romanesc: grupuri sanitare neconforme", a mai spus ministrul Sorin Cimpeanu.
Standardele pentru autorizarea scolilor - concentrate pe actul didactic
Totodata, ministrul Sorin Cimpeanu a spus ca Guvernul a modificat metodologia de evaluare in vederea autorizarii, acreditarii si evaluarii periodice a organizatiilor furnizoare de educatie. Prin aceasta hotarare se urmareste eliminarea birocratiei si accentului pus "pe elaborarea de documente de multe ori redundante", in detrimentul calitatii actului educational.
"Este vorba de o hotarare de guvern prin care s-au aprobat standardele de evaluare pentru acordarea autorizarii si pentru acreditare. De asemenea, o alta hotarare de guvern - metodologia prin care se pun in opera aceste standarde. In esenta este vorba de eliminarea birocratiei, este vorba de o evaluare a scolilor care sa se centreze pe actul educational. Este vorba de o eliminare a pasiunii de a se concentra pe elaborarea de documente de multe ori redundante, in detrimentul calitatii actului educational. Este un pas foarte important. Aceste standarde sunt reformulate in sensul in care evaluarea trebuie sa fie colegiala, trebuie sa se concentreze pe actul didactic", a precizat ministrul.
Potrivit lui Sorin Cimpeanu, in cadrul evaluarii, de aspectele sanitare sau cele privind siguranta la incendiu se vor ocupa institutiile de specialitate.