"Acolo este idealul educational, daca vreti: sa vina copilul dimineata la 8 la scoala, sa stea pana la ora 12, sa ia masa, sub o forma, sa mai stea inca doua-trei ore in acel program Scoala dupa scoala si sa plece acasa fara teme si fara ghiozdan. (…) incet, spre zona aceasta ne indreptam. Sunt convins ca in trei ani putem ca 700.000 de copii din Romania sa beneficieze de acest program, Masa calda, care va inlocui programul Cornul si laptele", a spus Liviu Pop.
O piedica in realizarea acestor planuri ar fi procedurile de achizitii, sustine ministrul Educatiei. in opinia lui, aceste proceduri ar trebui schimbate.
"Acest program ( referire la Cornul si laptele – n.r.), coroborat cu programul Masa calda, ca stiu ce patim noi la minister cu acest program, se intersecteaza cu procedura de achizitii. Daca nu vom schimba procedura de achizitii, si este obligatia noastra sa o facem, ca stat, vom avea aceasta problema in absolut toate domeniile de activitate", a adaugat Liviu Pop.
Totusi, programul "Masa calda" se desfasoara, deocamdata, in doar 50 de scoli, asa cum arata datele de la inceputul lunii decembrie 2017.
La 6 decembrie 2017, Guvernul a aprobat lista celor 50 de unitati de invatamant preuniversitar de stat in care se aplica precum si fondurile necesare finantarii programului.
Bugetul acordat a fost de peste 30 de milioane de lei (suma destinata intregului an scolar 2017-2018), finantare asigurata de la bugetul de stat, potrivit ordonantei de urgenta adoptate.
Cele 50 de scoli au fost selectate astfel incat fiecare judet sa aiba cel putin o unitate de invatamant inclusa in proiect si, totodata, sa fie reprezentative din punct de vedere al problemei semnalate (medii geografice izolate sau greu accesibile, medii sociale defavorizate, medii economice cu grad ridicat de pauperitate).
De asemenea, s-a tinut cont de infrastructura necesara servirii mesei in scoala (daca exista sau nu cantina, daca exista sau nu sala pentru prepararea sau pentru servirea mesei, daca exista sau nu spatiu pentru depozitare).
Ana 06 Dec. 2018 15:27:04
Dar la copiii alergici s-a gandit cineva cand a luat aceasta decizie in calcul? Oare stie cineva, ca in zilele noastre gradinitele de stat nu inscriu copiii alergici? Nu ii primesc pentru ca nu vor si nu pot sa le ofere mancare sigura. Si nici sanatoasa.Firmele de catering au numai mancare plina de monoglutamat,colorati si conservanti. Mai stiti cornul cu lapte? Observ ca de anul acesta nu mai este,cel putin la scoala copilului meu. Pai cate cornuri beton a adus acasa, si cate cutii de lapte acru...Bataie de joc. Nici nu imi pot imagina ce ar putea primii la masa calda :Bunicul Lui Gigel 01 Mai. 2018 20:42:25
La scoala nu se vine pentru a umple burtica, ci pentru a invata. Fiecare parinte responsabil ii da copilului ce stie ca mananca. Daca parintele nu e responsabil, exista o procedura legala numita ?decaderea din drepturi?. Eu NU vreau ca nepotul meu sa manance la scoala! Bunica gateste sanatos, ce-i place lui si nu accept ca cineva sa-l forteze sa manance delikatul firmelor de catering. CLAR!