Cei mai multi dintre oameni sunt nemultumiti de propunerea privind reducerea orelor de limba romana, dar si de eliminarea studiului limbii latine la gimnaziu.
Ministrul Educatiei a aratat ca dincolo de numarul de ore, este important si continutul programei scolare.
"O schimbare profunda inseamna intelegerea unor lucruri. Legat de curricula, nu am reusit sa facem pasi importanti in zece ani, pentru ca nu am reusit un echilibru intre a sti si a fi. Din aceasta cauza au fost discutii de nivel scazut legat de structura in sine, dar nu de sensul materialelor educationale.
Va trebui sa mergem pe predictibilitate. In urma consultarii publice - sunt peste 6000 de comentarii privind planul curricular de la clasa a V-a pana la a VIII-a - vom cauta sa asiguram un spatiu cu predictibilitate si inovare. Nu se va mai lucra pentru fiecare materie la o structura anume de catre un grup, ci vor fi mai multe grupuri care vor lucra in paralel, in vara aceste grupuri se vor intalni, vor discuta si cu profesorii si se va discuta care dintre scenariile propuse e cel mai interesant. La summer camp se vor discuta variante de continut”, a explicat ministrul Educatiei, Adrian Curaj.
Ministerul Educatiei a lansat in dezbatere publica trei propuneri de modificare a planului-cadru pentru invatamantul gimnazial, dintre care amintim:
- Se reduce cu 1 ora/sapt. numarul de ore pentru disciplina Limba si literatura romana la cls. a V
- Transferarea limbii latine la liceu
- Pentru aria Matematica si stiinte se pastreaza abordarea planurilor - cadru in vigoare
- La disciplinele socio-umane se adauga cate 1 ora/sapt. la cls. a V - a si a VI - a (fata de 0 - 1 in planurile anterioare)
- Se adauga 1 ora/sapt. pentru istorie si geografie la cls. V-a
- In aria Arte se asigura un minim de o ora /sapt. pentru fiecare disciplina (educatie plastica/ educatie muzicala) in trei dintre anii de studiu
- Se introduce 1 ora/sapt. de Educatie fizica, sport si sanatate in plus
la cls. a VIII-a
Descarca de AICI cele 3 planuri-cadru propuse pentru clasele V-VIII>>
"Hai sa vedem rezultatul consultarii publice, pana la sfarsitul lunii mai. Dincolo de a numara orele de un fel anume, e important sa vedem cum va arata continutul in dinamica lui, care pune echilibrul intre "Domnul Trandafir" si tehnologia informatiilor.
S-ar putea ca la matematica sa fie nevoie de un lingvist pentru ca daca nu utilizezi cum trebuie limba romana in curricula la matematica s-ar putea sa nu fie ok ce spui acolo si copiii sa nu mai fie stimulati", a adaugat Adrian Curaj.
Purice Catalina 21 Ian. 2016 09:17:12
Un elev poate asimila niste informatii si intr-o luna, dar cat de mult isi explica lucrurile? Cate corelatii face cu informatii de la alte discipline? Daca bazele GEOGRAFIEI nu se pun la cl.5,atunci cand sa se puna? OBLIGATORIU la cl.V si VIII trebuie 2 ore pe saptamana! De asemenea, Trebuie reintrodusa a V-a ora la ROMANA.Mai taiati din orele de matematica, ca doar nu merg la Sorbona la finalul gimnaziului.Sandulescu Mihai 21 Ian. 2016 07:48:16
Problema este ca degeaba se scrie la geografie ca elevii pot studia 1-2 h/sapt, cand directorii de scoli au plasat numarul minim de ore,una/sapt. Adevarul este ca cabazele geografiei se pun in clasa a V-a,unde fara 2 h/sapt elevii nu au cum intelege lucrurile.Chiar daca profesorii de biologie discuta la disciplina lor unele lucruri studiate si la geografie,totusi nu pot face corelatii atat de complexe ca prof.de geografie.Bazele acestei stiinte trebuie sa fie solude,asadar propun ca elevii sa studieze fix 2h/sapt-asa sa apara scris in planul cadru, nu 1-2 ore.Aceasta disciplina si elevii merita mult mai mult!GIURGIU GHEORGHE 16 Ian. 2016 15:40:45
DE CE ESTE NECESAR UN NUMÃR MAI MARE DE ORE DE GEOGRAFIE ÎN NOILE PLANURI-CADRULa formarea celor opt competenþe –cheie cerute de LEN nr.1/2011 geografia aduce o contributie
substanțiala. Astfel, geografia contribuie la formarea compe¬tențelor de comunicare an limba maternã prin utilizarea limbajului de specialitate și explicarea realitãții geografice, dupã cum utilizarea corectã a numelor proprii și a termenilor geografici an limbi strãine dezvoltã competențe de comunicare an limbile respective.
Și competențele de bazã an științe și tehnologii se pot dezvolta și prin contribuția geografiei. Multe elemente din matematicã se utilizeazã an geografie pentru studierea mediului terestru.
Un exemplu an acest sens este și prezentarea realitãții geografice pe suport cartografic și grafic. Geografia contribuie și la identificarea și explicarea valențelor sociale, civice și culturale ale caracte-risticilor spațiului geografic, iar asimilarea unor tehnici de lucru și deprinderi de anvãțare sunt folosite an anvãțarea pe tot parcursul vieții educația permanentã.
Aportul geografiei la realizarea unor modele și soluții de organizare și utilizare a spațiului geografic din perspectiva dezvoltãrii durabile contribuie la formarea atat a unor competențe de inițiativã și antreprenoriat, cat și a competențelor de sensibilizare și exprimare culturalã.
Geografia studiazã mediul geografic ca mediu de existențã al omului, iar an acest mediu interacționeazã atat elemente, procese și fenomene guvernate de legi ale naturii, cat și elemente, procese și fenomene care se desfãșoarã dupã legi ale societãții. Prin urmare obiectul de studiu al geografiei este mediul geografic exprimat prin interacțiunea om-societate la nivel global planetar, dar și regional și local.
În predarea geografiei profesorul trebuie sã realizeze corelații interdisciplinare geologie, matematicã, fizicã, chimie, sociologie, informaticã, etc., dar și conexiunile dintre disciplinele care compun știința geografiei geografia fizicã, geografia umanã, geografia regionalã, etc..
Am prezentat ,pe scurt, contribuția geografiei la formarea competențelor-cheie și a competențelor generale și specifice din programele școlare.
Dar geografia poate contribui substanțial și la formarea competențelor digitale la elevi, antrucat tehnologia informației și comunicãrii T.I.C. permite accesarea și utilizarea de cãtre elevi și profesori a conținuturilor cu caracter geografic dar nu numai atat.
Geographic Information Systems GIS este un sistem hardware și software conceput și utilizat pentru stocarea, interogarea și analiza datelor geografice, iar an final, rezultatele sunt reprezentate cartografic. Tendința la nivel mondial este de introducere a Sistemului de Informații Geografice an curriculum-ul școlar. Nu anțelegem de ce an Romania nu se fac pași an aceastã direcție, mai ales cã dispunem de resurse hardware, software, de date disponibile, dar și de profesori de geografie competenți resursa umanã.
Vrabie Laurentiu 12 Ian. 2016 12:06:28
Un elev de nivel mediu poate invata un manual in doua luni. Ce face pana la terminarea anului scolar in clasa cu profesorul?