Dupa ce s-a constatat in urma unei analize la nivel national ca elevii de nota 10 nu iau la examenele nationale mai mult de 8, Ministerul Educatiei lucreaza la modificarea sistemului de notare la unele materii.
Prima varianta pe care ar putea oficialii sa o ia in calcul se refera la eliminarea totala a notelor, elevii fiind evaluati la sfarsitul anului cu "admis" sau "respins".
"Noi am propus de multa vreme sa se renunte la aceasta notare artificiala si, eventual, sa se noteze cu admis/ respins", a declarat Mihaela Guna, presedinta Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti.
A doua varianta care ar putea fi aplicata chiar din anul scolar urmator se refera la materiile secundare, precum educatie fizica, desen, muzica sau religie. La aceste discipline, elevii ar putea fi notati cu calificative: foarte bine, bine, suficient, insuficient.
Inainte de a intra in vigoare noul sistem de notare, Ministerul Educatiei a modificat modalitatea de admitere la liceu, unde notele din gimnaziu nu vor mai conta in proportie de 50%, ci doar de 25%. Restul de 75% va reprezenta media obtinuta la Evaluarea Nationala.
Elevii care au note mari la scoala au impresia ca detin mai multe cunostinte decat colegii lor si se culca pe o ureche in apropierea examenelor nationale, ceea ce le aduce note mici si ii trezeste la realitate, insa prea tarziu.
Cele mai mari decalaje intre notele mari de la clasa si cele mici obtinute la examene au fost constatate in judetele Caras-Severin, Hunedoara, Olt si Timis.