Primarul Constantei, Radu Mazare, a decis in urma cu trei ani ca nu este corect ca toti elevii si studentii sa beneficieze de subventiile prevazute de legea Educatiei, asa ca le-a sistat fara sa se razgandeasca in urma numeroaselor proteste ale tinerilor.
Elevii si studentii au decis, dupa trei ani de demersuri fara niciun rezultat din partea Primariei Constanta sau firmei de transport, sa dea autoritatile in judecata si sa protesteze in fata primariei.
"Demersurile pentru rezolvarea problemei privind neacordarea reducerii la transportul local in comun au inceput acum vreo 2 ani, cand am trimis un e-mail regiei de transport in comun pentru a afla de ce nu se aplica legea. Raspunsul a cuprins pasaje din legea educatiei si nu isi asumau responsabilitatea", a explicat Alexandru Bajdechi, presedintele Asociatie Elevilor Constanta.
"M-am intalnit cu viceprimarul Constantei, Decebal Fagadau, cu Inspectorul Scolar General, Raducu Popescu, cu directorul RATC, Ovidiu Cristian Tanase pentru a discuta problema si am inteles ca nimeni nu doreste sa-si asume nimic, toti se ascundau in spatele bugetului. Anul acesta am decis sa pun piciorul in prag si impreuna cu colegii studenti de la Liga Studentilor din UMC am mai depus o cerere la primarie pentru rezolvarea problemei si le-am trimis ca in cazul in care nu vor respecta legea ii vom actiona in instanta", a subliniat Bajdechi.
Anul 2010 a fost cel in care elevii si studentii constanteni s-au trezit pentru prima data fara bani de abonamente, cand consilierii locali au adoptat Hotararea Consiliului Local nr. 3/2010, prin care retrag subventionarea cu 50% a abonamentelor pe mijloacele de transport in comun. Consilierii spuneau atunci ca se incalcau prevederile Legii 84/1995, art. 176, legea de atunci a educatiei stipula clar acest drept pentru elevi si studenti.
In 2011, dupa adoptarea noii legi a educatiei, reducerea pentru abonamentelor pentru elevi si studenti a fost stipulata prin lege. Astfel, articolul 84 al legii arata ca "elevii din invatamantul obligatoriu si liceal acreditat/autorizat beneficiaza de tarif redus cu 50% pentru transportul local in comun, de suprafata, naval si subteran, precum si pentru transportul intern auto, feroviar si naval, pe tot parcursul anului calendaristic. Prevederea era stipulata inca din vechea lege 84 /1995, art. 197, si a fost reconfirmata si specificata ca sursa de finantare pentru elevi.
Din calculele elevilor, in situatia de a nu primi reducere la transportul local se afla 35.000 de elevi si 20.000 de studenti, iar suma pe care primaria ar trebui sa o aloce se ridica la 17.000 de lei.
Cu toate protestele elevilor si ale studentilor, primarul Radu Mazare ramane impasibil la cererile lor. El spune ca legea nu-l obliga sa dea reducere pentru toti elevii, iar el da numai elevilor care provin din familii aflate in dificultate financiara.
"Elevii care beneficiaza de subventii pentru transport sunt din familii care primesc subventii pentru energie termica, ceea ce inseamna ca cei care au venit pana in 1.500 de lei de membru de familie beneficiza de subventie la jumatate de abonament. Ceilalti nu. Legea spune ca consiliul local poate, iar subventia in sine este o modalitate de solidaritate sociala, daca parintii elevului castiga impreuna 100 de milioane si el e un singur copil, atunci nu pot sa-l subventionez din banii constantenilor, mai bine subventionez oameni amarati", a declarat Radu Mazare.