Conform
reglementarilor in vigoare, in centrele zonale de evaluare de la nivelul fiecarui judet/municipiului Bucuresti, pentru evaluarea lucrarilor scrise utilizand platforma dedicata evaluarii digitalizate, se pot organiza subcomisii care isi desfasoara activitatea in alte locatii sau in alta localitate decat cea in care isi are sediul centrul zonal de evaluare, in conformitate cu prevederile procedurii stabilite de catre Comisia Nationala de Organizare a Evaluarii Nationale.
Cadrele didactice nominalizate ca profesori evaluatori sunt selectate, de regula, din randul cadrelor didactice care fac parte din Corpul de profesori evaluatori pentru examenele si concursurile nationale.
In Metodologie este scris negru pe alb ca nu vor fi nominalizate in comisiile pentru evaluarea nationala persoane care, in sesiunile anterioare ale examenelor nationale, nu si-au indeplinit corespunzator atributiile sau care savarsit abateri si au fost sanctionate.
In cazul unitatilor de invatamant in care s-au constatat nereguli grave in organizarea si desfasurarea Evaluarii Nationale, in sesiunile anterioare, comisiile judetene/Comisia municipiului Bucuresti de organizare a evaluarii nationale pentru absolventii clasei a VIII-a pot/poate decide nominalizarea in comisiile pentru Evaluarea Nationala a unor cadre didactice din alte unitati de invatamant.
Cum se corecteaza lucrarile elevilor de la Evaluarea Nationala 2024
Extras din Metodologia de organizare si desfasurare a examenului in anul scolar 2023 - 2024, aprobata prin ordinul de ministru nr. 6.155/31.08.2023.
"Articolul 11
(1) In procesul de evaluare initiala a lucrarilor scrise si de rezolvare a contestatiilor, dupa validarea finalizarii evaluarii de catre cei doi profesori evaluatori, in cazul in care diferenta dintre notele celor doi evaluatori este mai mica sau egala cu 1 punct, este calculata nota finala, ca medie aritmetica avand doua zecimale a notelor acordate de evaluatori, fara rotunjire, fiind inregistrata in catalogul evaluarii nationale.
(2) In cazul in care diferenta intre notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, lucrarea va fi recorectata de alti doi profesori evaluatori. Dupa validarea finalizarii evaluarii, nota finala este calculata luand in considerare cele 4 (patru) note. Dupa eliminarea celor doua note/valori extreme, nota finala se calculeaza ca medie aritmetica avand doua zecimale, fara rotunjire, a celor doua note/valori centrale. Media rezultata reprezinta nota finala si este inregistrata in catalogul evaluarii nationale.
(3) In cadrul etapei de solutionare a contestatiilor, dupa incheierea evaluarii lucrarilor, notele acordate dupa reevaluare sunt comparate cu cele acordate in etapa de evaluare initiala. In situatia in care se constata o diferenta de notare mai mare de 1 punct, in plus sau in minus, intre nota de la evaluarea initiala si cea de la contestatii, lucrarea este reevaluata de alti doi profesori evaluatori. Reevaluarea se face respectand cu strictete baremul de evaluare si notare si toate procedurile de evaluare. Nota acordata de cea de-a doua comisie de contestatii este nota finala obtinuta de candidat.
(4) Nota obtinuta in etapa de solutionare a contestatilor este nota definitiva, indiferent de punctajul obtinut, in plus sau in minus, fata de nota acordata in etapa de evaluare initiala a lucrarii. Aceasta nota nu mai poate fi modificata si reprezinta nota obtinuta de candidat la proba respectiva.
(5) Comisia Nationala de Organizare a Evaluarii Nationale va transmite comisiilor judetene/Comisiei municipiului Bucuresti modelul borderoului de evaluare care va fi utilizat in centrele zonale de evaluare si in centrul de contestatii judetean/ al municipiului Bucuresti, anexa la procedura specifica evaluarii nationale".
Intr-o
declaratie pentru TVR Info, Ministrul Educatiei a anuntat ca a gasit solutia tehnica pentru ca, in cazul in care exista diferente de notare la grile, la evaluarea nationala, platforma de evaluare digitalizata sa semnaleze asta evaluatorilor, pentru a reveni asupra grilelor respective si a remedia. In plus, ministrul a confirmat ca, in acest an, toti profesorii corectori se vor afla in centre de evaluare si vor participa la sedinte de instruire, cu subiectele in fata.
"In momentul in care al doilea corector intra pe lucrare si introduce o varianta diferita de raspuns decat primul, acesta primeste o avertizare, daca isi pastreaza punctul de vedere lucrarea se reintoarce la primul corector pentru a reverifica, deci avem acest pas care, cred eu, ar trebui sa ne rezolve imensa majoritate a unor astfel de situatii. Oricum ceea ce ne asigura o siguranta sporita, faptul ca toti corectorii vor fi in centre de evaluare, ei vor participa a sedinte de instruire, cu subiectele in fata, cu baremul in fata", a declarat Ligia Deca.
Evaluarea Nationala a absolventilor clasei a VIII-a (EN VIII) reprezinta modalitatea de evaluare externa sumativa a competentelor dobandite pe parcursul invatamantului gimnazial. Examenul se desfasoara, anual, intr-o singura sesiune. Atat candidatii proveniti din invatamantul de stat, cat si cei din invatamantul particular au dreptul sa sustina examenul fara taxa.