Ministrul Educatiei a decis ca elevii sa beneficieze de pregatire gratuita inainte de
evaluare nationala si
bacalaureat, la disicplinele la care urmeaza sa sustina examen, in urma afisarii rezultatelor slabe de la simulare.
Putin peste 50% din elevii de clasa a XII-a au luat note peste cinci la simularea nationala la Limba romana si la proba la alegere a profilului, in timp ce mai putin de jumatate - 42,51% au obtinut note de trecere la proba obligatorie a profilului, la matematica si istorie.
Din acest an scolar, elevii din Olt vor beneficia de doua proiecte cu finantare nerambursabila, cu scopul imbunatatirii rezultatelor la examenele de bacalaureat si evaluare nationala, conform Inspectoratului Scolar Judetean Olt.
Unul dintre proiecte, "EduBac", derulat in parteneriat cu ISJ Bacau si Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti - Invatamantul Preuniversitar, are ca obiectiv cresterea gradului de promovabilitate la examenul de bacalaureat in randul elevilor din ciclul liceal din cele doua regiuni de dezvoltare (Sud-Vest si Nord-Est). I
4.200 de elevi de liceu din cele doua regiuni vor fi sprijiniti pentru a-si forma competente cheie pentru un acces ridicat la nivele superioare de educatie.
Se va urmari, in acelasi timp, dezvoltarea abilitatilor personale ale elevilor si formarea unor competente care sa le permita o mai buna adaptabilitate la cerintele de pe piata muncii.
Inspectorul scolar general al ISJ Olt, Felicia Man, a declarat ca rezultatele elevilor la bacalaureat sunt slabe si pentru ca acestia sunt demotivati si absenteaza de la cursuri.
"Avem nevoie de resurse noi, de metode noi, pentru a-i determina pe elevi sa ramana la scoala, sa invete mai bine. Marea problema este absenteismul scolar. (...) Am identificat niste cauze majore care au condus la rezultate slabe la examenul de bacalaureat: numarul mare de absente, motivatie redusa a elevilor, materii dificile si stufoase, neatractive, accentul in clasa pus pe memorare si nu pe invatarea logic", a explicat Felicia Man.