Ordin de la Minister: elevii care nu dau Simularea la BAC sau Evaluarea Nationala fac ore conform programului normal

De Portal Invatamant
la 12 Ian. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ordin de la Minister: elevii care nu dau Simularea la BAC sau Evaluarea Nationala fac ore conform programului normal12Ian.2024

Ministerul Educatiei a trimis scolilor procedura pentru organizarea si desfasurarea simularilor examenelor nationale, in anul scolar 2023-2024. Potrivit documentului, scolile sunt obligate sa ia toate masurile necesare astfel incat programul elevilor care nu dau simularea sa nu fie afectat.

Procedura trimisa de Ministerul Educatiei reglementeaza organizarea si desfasurarea simularii probelor din cadrul Evaluarii Nationale pentru absolventii clasei a VIII-a si a simularii probelor scrise ale examenului national de Bacalaureat, in anul scolar 2023-2024.
 
Simularea la Evaluarea Nationala 2024 este programata in zilele de 5, 6 si 7 februarie, potrivit OME nr. 6760/07.12.2023 publicat in Monitorul Oficial. Conform documentului, simularea pentru Bacalureat 2024 se desfasorara in perioada 4-7 martie.

Va reamintim, ministrul Ligia Deca a anuntat ca toate lucrarile de la simularile examenelor nationale din anul 2024 vor fi evaluate digitalizat.
 
„Asa cum anuntam inainte de sesiunea din august a examenului de bacalaureat, generalizam evaluarea digitalizata. Prin urmare, lucrarile tuturor elevilor care vor participa la simulari in acest an scolar vor fi evaluate folosindu-se platforma de evaluare digitalizata”, declara Ligia Deca, in urma cu cateva saptamani.
 

Extras din Procedura pentru simularile nationale

 
"Art. 2 - (1) La nivel judetean/al municipiului Bucuresti, coordonarea organizarii si desfasurarii simularilor nationale in anul scolar 2023-2024 este asigurata de comisia judeteana/a municipiului Bucuresti de organizare a Evaluarii Nationale pentru absolventii clasei a VIII-a, respectiv de comisia de bacalaureat judeteana/a municipiului Bucuresti.
 
(2) In unitatile de invatamant, organizarea simularilor nationale este asigurata de comisiile de organizare a acestora, in conformitate cu prevederile din prezenta procedura.
 
(3) Simularile nationale se organizeaza in fiecare unitate de invatamant cu personalitate juridica, denumita centru de examen.
 
(4) In functie de dotarile cu scanere existente la nivelul judetului/unitatii de invatamant, inspectoratul scolar poate decide arondarea unor unitati de invatamant la alte centre de examen.
 
(...)
 
III. ORGANIZAREA SI DESFASURAREA PROBELOR SCRISE
 
Art. 8 - (1) In zilele de desfasurare a probelor scrise ale simularilor nationale, prezenta presedintelui, vicepresedintelui, secretarului si a membrilor comisiei de organizare a simularilor nationale la unitatea de invatamant se asigura incepand cu intervalul orar 7:00 - 7:30. Asistentii se prezinta la unitatea de invatamant la ora 8:00, iar profesorii evaluatori la ora 14:00. Probele din cadrul simularii nationale incep la ora 9:00, moment in care, in fiecare sala, se deschid plicurile sigilate care contin subiectul multiplicat. Accesul elevilor in sali este permis pana la ora 8:30.
 
(2) Elevii sunt primiti si asezati in banci; repartizarea elevilor pe sali se realizeaza astfel incat acestia sa fie asezati cate unul in banca, in ordine alfabetica, la nivelul unitatii de invatamant/centrului de examen.
 
(3) Timpul destinat elaborarii unei lucrari scrise pentru fiecare dintre probele simularii Evaluarii Nationale pentru absolventii clasei a VIII-a este de doua ore, incepand din momentul in care s-a incheiat completarea casetei de identificare din brosura cu subiecte.
 
(4) Timpul destinat elaborarii unei lucrari scrise pentru fiecare dintre probele simularii examenului national de bacalaureat este de trei ore, incepand din momentul in care s-a incheiat distribuirea subiectelor fiecarui elev.
 
(5) Desfasurarea probelor scrise din cadrul simularilor nationale se organizeaza si cu respectarea prevederilor Procedurii operationale nr. 26112/15.03.2023 privind activitatea de supraveghere audio-video, prin intermediul sistemelor de supraveghere audio-video, in unitatile scolare din sistemul national de invatamant, pe perioada desfasurarii probelor si activitatilor specifice din cadrul examenelor nationale sustinute de absolventii claselor a VIII-a si a XII-a / a XIII-a in anul scolar 2023-2024; persoana responsabila cu derularea si monitorizarea procesului de supraveghere audio-video este desemnata, dintre membrii comisiei de organizare a simularilor nationale din unitatea de invatamant, de catre presedintele acestei comisii, prin decizie interna.
 
(6) In situatia mentionata la art. 2 alin. (4) din prezenta procedura lucrarile scrise ale elevilor din unitatea de invatamant arondata se introduc in plicuri, se sigileaza si se transmit la unitatea de invatamant — centru de examen, in vederea scanarii si incarcarii pe platforma dedicata evaluarii digitalizate, la care este arondata scoala.
 
(...)
IV. DESFASURAREA PROBELOR SCRISE ALE EVALUARII NATIONALE PENTRU ABSOLVENTII CLASEI A VIII-A - DIN ANUL SCOLAR 2023-2024
 
Art. 10 - (1) Desfasurarea probelor scrise ale simularii Evaluarii Nationale pentru absolventii clasei a VIII-a se face in conformitate cu prevederile art. 17 din Metodologia de organizare si desfasurare a Evaluarii Nationale pentru absolventii clasei a VIII-a in anul scolar 2010-2011, aprobata prin OMECTS nr. 4801/2010, valabila si pentru anul scolar 2023-2024, conform OME nr. 6155/2023 si ale prezentei proceduri.
 
(2) La simularea probelor din cadrul Evaluarii Nationale pentru absolventii clasei a VIII-a se utilizeaza stampila unitatii de invatamant.
 
(3) In fiecare zi in care se sustin probe scrise, elevii completeaza coltul din dreapta sus al brosurii tipizate cu datele personale in conformitate cu prevederile art. 17 alin. (8) din Metodologia de organizare si desfasurare a evaluarii nationale pentru elevii clasei a VIII-a, in anul scolar 2010-2011 aprobata prin Ordinul ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului nr. 4.801/2010, privind organizarea si desfasurarea evaluarii nationale pentru elevii clasei a VIII-a in anul scolar 2010-2011, valabila si pentru anul scolar 2023 — 2024 si cu prevederile OME nr. 6155/2023. 
 
(4) La simularea probelor din cadrul Evaluarii Nationale pentru absolventii clasei a VIII-a, elevii primesc subiectele in forma de brosura, putand sa solicite si pagini suplimentare, daca este cazul. Capsarea brosurilor se realizeaza inainte de distribuirea acestora in sali, in trei locuri (lateral - sténga sus, lateral - stanga jos si lateral- mijloc). Eventualele foi suplimentare utilizate de catre elevi se vor adauga prin capsare in alte doua locuri, situate intre cele trei locuri initiale, astfel incat brosurile cu pagini suplimentare vor avea cinci capse. Brosura se preda la finalul probei si, intrucat contine subiecte, aceasta nu ramane in posesia elevilor.
 
(5) Tiparirea fata-verso a brosurii este obligatorie, pentru a se putea realiza secretizarea lucrarii.
 
(6) Intrucat pentru itemii obiectivi nu sunt prevazute spatii de rezolvare, elevul rezolva acesti itemi pe ciorna si scrie raspunsul corect in brosura. Aceasta contine, la final, pagini suplimentare liniate, pe care elevul le poate folosi in vederea finalizarii raspunsurilor ce necesita redactare, in cazul in care spatiul alocat nu a fost suficient sau a gresit si doreste sa reia rezolvarea.
 
(7) Pe langa brosura cu subiecte, CNPEE transmite, la fiecare proba, un fisier cu doua pagini liniate care se tiparesc fata-verso pe o foaie. Aceste foi sunt distribuite, la cerere, pentru situatia in care elevul depaseste spatiile din brosura pentru redactarea raspunsurilor si paginile suplimentare liniate din cadrul brosurii.
 
(8) La proba de limba si literatura romana si/sau materna, un raspuns completat in casuta de raspuns poate fi corectat prin taierea cu o linie orizontala a literei scrise in casuta si scrierea in dreapta casutei a literei asociate raspunsului considerat corect. De asemenea, un
raspuns care consta in marcarea cu X a unei optiuni poate fi corectat prin taierea cu o linie orizontala a marcajului X si marcarea cu X a raspunsului considerat corect.
 
(9) La proba de limba si literatura romana si/sau materna sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastra. In cazul itemilor care vizeaza sintaxa frazei estepermisa delimitarea propozitiilor in fraza, fara a se considera semn particular.
 
(10) La proba de matematica, un raspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul al II-lea poate fi corectat prin taierea cu 0 linie orizontala si incercuirea altui raspuns considerat corect.
 
(11) La figurile de la proba de matematica sunt permise marcajele pe figura si completarea figurilor cu creion sau stilou/pix de culoare albastra. De asemenea, este permisa realizarea unor figuri geometrice (cu creion sau stilou/pix de culoare albastra) in spatiul pus la dispozitie pentru rezolvarea problemelor.

NOU! Prinde oferta la culegerile pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat...click AICI pentru detalii si comenzi<<
 
(...) 
 
(14) Coltul lucrarii continand datele personale ale elevului NU SE INCHIDE si NU SE LIPESTE, secretizarea urmand sa fie realizata in platforma destinata evaluarii digitalizate dupa incarcarea acesteia.
 
(15) Elevii care doresc sa corecteze o greseala o taie cu o linie orizontala si completeaza, alaturi, raspunsul considerat corect.
 
(...)
 
VI. EVALUAREA LUCRARILOR SCRISE
 
Art. 12 - (1) Evaluarea lucrarilor scrise se realizeaza astfel: fiecare lucrare este evaluata de catre doi profesori evaluatori, selectati, cu prioritate, dintre profesorii care au urmat Programul de formare continua in vederea constituirii Corpului de profesori evaluatori pentru examenele si concursurile nationale (CPEECN).
 
(2) Lucrarile scanate si incarcate pe platforma destinata evaluarii digitalizate a lucrarilor scrise din cadrul simularii nationale vor putea fi accesate de catre comisia din centrul zonal de evaluare dupa finalizarea incarcarii, in fiecare zi de proba, a lucrarilor scrise, de catre
toate unitatile de invatamant/centrele de examen.
 
(3) Activitatea de evaluare se realizeaza, de regula, pe statiile de lucru aflate in laboratoarele de informatica din unitatea de invatamant din care provine profesorul evaluator. Profesorii evaluatori pot alege sa isi desfasoare activitatea de pe computere aflate intr-un alt spatiu (de exemplu, biblioteca, Centrul de Documentare si Informare, cabinetul disciplinei, cancelarie, domiciliu personal).
 
(4) Profesorii evaluatori din unitatile de invatamant/centrele de examen sunt arondati centrului zonal de evaluare din fiecare judet/municipiul Bucuresti si vor primi conturi de acces pe platforma destinata evaluarii digitalizate in vederea accesarii lucrarilor scrise, a baremelor de evaluare si de notare si a borderourilor de notare.
 
(5) Distribuirea lucrarilor catre profesorii evaluatori, in vederea evaluarii, se face in mod aleatoriu, prin intermediul platformei destinate evaluarii digitalizate, inclusiv pentru situatia in care platforma semnaleaza existenta unei diferente intre notele acordate de catre cei doi profesori evaluatori, mai mari de un punct si care presupune reevaluarea lucrarii.
 
Art. 13 - (1) Evaluarea lucrarilor se realizeaza pe baza baremului de evaluare si notare.
 
(2) Profesorii evaluatori inregistreaza electronic, individual, rezultatul evaluarii in borderourile — tip de notare generate de platforma destinata evaluarii digitalizate.
 
(3) Media aritmetica avand doua zecimale, fara rotunjire, a notelor acordate de fiecare evaluator, este calculata de aplicatia informatica din platforma destinata evaluarii digitalizate.
 
(4) In situatia in care platforma semnaleaza o diferenta mai mare de un punct intre notele acordate de cei doi profesori evaluatori, lucrarea va fi transmisa automat si aleatoriu catre alti doi profesori evaluatori. Dupa validarea finalizarii evaluarii, se calculeaza nota finala din cele 4 (patru) note, dupa eliminarea celor doua note extreme, ca medie aritmetica avand doua zecimale, fara rotunjire, a celor doua note centrale.
 
(5) Dupa evaluarea si notarea tuturor lucrarilor scrise la o disciplina se genereaza din platforma raportul nominal continand notele finale la disciplina respectiva.
 
(6) Nota finala a fiecdrei lucrari de la simularea probelor din cadrul Evaluarii Nationale pentru absolventii clasei a VIII-a se stabileste in conformitate cu prevederile art. 10 alin. (1) si (2) din OME nr. 6155/2023 privind organizarea si desfasurarea Evaluarii Nationale pentru absolventii clasei a VIII-a, in anul scolar 2023-2024.
 
(7) Nota finala a fiecarei lucrari de la simularea probelor scrise ale examenului national de bacalaureat se stabileste in conformitate cu prevederile art. 12 alin. (1) si (2) din OME nr. 6156/2023 privind organizarea si desfasurarea examenului national de bacalaureat - 2024.
 
(8) Rezultatele obtinute la simularile nationale nu se contesta.
 
(...)
Art. 20 Unitatile de invatamant iau toate masurile necesare pentru ca activitatea didactica a claselor neimplicate in simularile nationale sa se desfasoare in mod corespunzator, dupa un program stabilit de catre consiliul de administratie al unitatii".
 
 
Proiecte Didactice - Modele de Nota 10
Modele de Proiecte Didactice: pentru Titularizare, Definitivat si Inspectiile la clasa

Economisiti timp valoros si energie la elaborarea Proiectelor dvs. Didactice!

NOU: Modele de Proiecte Didactice pentru Nota 10 la Titularizare sau Definitivat Educatori

Lucrarea elimina acum

- dificultatile pe care le intampinati si dvs. in alcatuirea proiectelor didactice:
- lipsa materialelor didactice pentru pregatirea acestor examene;
- inexistenta modelelor de pregatire a proiectelor didactice necesare in cadrul inspectiilor la clasa.




...Vezi AICI detalii complete <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

simulare evaluarea nationala 2024simulare bac 2024procedura simulare nationalaministerul educatiei


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15%
la Culegeri si Carti
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Iti oferim GRATUIT
Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primesti GRATUIT noile
TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala
+ REDUCERE 15%
la Culegeri si Carti!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
x
//