Schimbari radicale la Bacalaureat! Sorin Cimpeanu: "O singura proba scrisa la TOATE disciplinele din trunchiul comun si probe personalizate pentru competente avansate"

De Portal Invatamant
la 01 Iul. 2022 Exclusiv
10 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Schimbari radicale la Bacalaureat! Sorin Cimpeanu: "O singura proba scrisa la TOATE disciplinele din trunchiul comun si probe personalizate pentru competente avansate"01Iul.2022

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a declarat ca sustine un examen de Bacalaureat unitar, bazat pe competente de baza din toate disciplinele din trunchiul comun.

Sorin Cimpeanu a spus, intr-o declaratie la TVR Info, ca, incepand cu 2027, examenul de Bacalaureat ar putea sa verifice competentele de baza pentru toate disciplinele din trunchiul comun. Insa acest lucru se poate intampla doar dupa ce elevii care intra in clasa a IX-a iau la cunostinta acest lucru si au la dispozitie cei patru ani de liceu pentru a se pregati pentru un astfel de Bacalaureat.
 
"Nu se va schimba examenul de Bacalaureat fara sa fi fost parcurs un ciclu intreg", a spus Sorin Cimpeanu, la TVR INFO.
 
Intrebat de moderatorul emisiunii care va fi structura unui astfel de examen si cum vor arata subiectele, ministrul a raspuns ca depinde de disciplinele ce vor fi incluse in trunchiul comun din planurile cadru. "Probabil ca vor fi matematica, limba romana, biologie, chimie, fizica, istorie, geografie, economie, sociologie, logica si filozofie", a mai spus Cimpeanu.
 
"Exista posibilitatea ca intr-o singura proba scrisa sa verifici competentele de baza, nu avansate. Daca vor fi licee cu 4 ore de matematica pe saptamana si licee cu o singura ora pe saptamana, aceste subiecte trebuie sa fie accesibile pentru cei care au doar o ora pe saptamana. Sigur, ele vor fi foarte simple pentru cei cu 4 ore pe saptamana. Tot in acest sistem de bacalaureat poti avea o verificare a competentelor lingvistice sau digitale, de exemplu, care sa fie credibile si recunoscute pe piata muncii si in universitati. Si, pentru a personaliza Bacalaureatul, sa oferi posibilitatea elevilor, prin obligatia scolilor de a organiza probe acolo unde elevii considera ca isi pot incerca sansele pentru a-si demonstra competentele. Poate avem elevi care vor sa isi demonstreze competentele de programator. Organizezi proba (...) si acel certificat de calificare sa fie luat in considerare pe piata muncii sau in universitati", a explicat Sorin Cimpeanu.

Intr-o alta declaratie recenta, ministrul Educatiei spune ca noile planuri-cadru pentru liceu vor intra in vigoare in septembrie 2023 si ca vor fi insotite si de o reforma a curriculumului la fiecare materie.

”Se lucreaza la noile planuri-cadru si la curriculumul din spatele fiecarei discipline care va face parte din planurile-cadru. Planul-cadru insemnand lista de discipline si curriculumul aferent fiecarei discipline. Vom avea planuri-cadru noi pentru liceu, in septembrie 2023, asa cum am promis in prima zi de mandat. Am spus septembrie 2023, abia atunci vor putea sa fie planuri-cadru. Septembrie 2023 este la anul”, a spus Cimpeanu.

Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii
Ce NOUTATI sunt pentru clasele IX-XII?

Ai copilul in clasele IX-XII?

Liceul necesita un efort de adaptare si de invatare constanta. Pentru ca la final urmeaza cel mai important test: examenul de BACALAUREAT!

Vestea buna? Va puteti ajuta copilul!

Solutii moderne pentru pregatirea examenelului de BACALAUREAT!

…Vezi AICI toate REDUCERILE >>


...Vezi AICI detaliile complete <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

bacalaureatsorin cimpeanubacplanuri cadru invatamantschimbari bacalaureat


x
Lasa un raspuns



Comentarii [10 comentarii]Adauga comentariul tau
05Iul.2022

Diogene 05 Iul. 2022 17:56:50

Sustin ideea ministrului.Da,bacul trebuie sa fie un adevarat examen de maturitate,unde sa fie evaluate cunostintele la materiile de baza,matematica, româna si as spune eu,obligatoriu în ziua de azi, informatica.Cine vrea mai mult,sa mearga facultativ,la orice facultate doreste sa se pregateasca in domeniul respectiv,celelalte materii,deschizând calea spre orice alta alegere a vietii.Punct.
03Iul.2022

Student 03 Iul. 2022 11:49:58

Ca o persoana care a studiat pentru Bacalaureat acum un an, sunt de parere ca introducerea unui astfel de examen nu este o idee buna. A fost &icirc;ndeajuns de greu sa studiez pentru materiile nefolositoare &icirc;n clasa a 12-a, c&acirc;t timp trebuia sa ma concentrez pe cele de la specialitatea mea pe care singura mi-am ales-o si pentru un motiv!, si nu vad cum ar putea beneficia vreun elev sa toceasca o gramada de informatii din diferite materii, doar pentru a uita majoritatea in cateva zile. De asemenea, ce sens are ca un elev cu o ora de matematica pe saptam&acirc;na sa dea acelasi examen cu unul cu patru ore? Acest Bacalaureat ar fi nefolositor pentru intrarea in vreo facultate. Ceea ce ar trebui schimbat este totusi eseul din examenul scris pentru limba si literatura romana, care nu e nimic mai mult decat o toceala, si faptul ca liceul nu te pregateste in nicio forma pentru admiterile din cadrul facultatilor, care sunt date la o luna sau doua dupa finalizarea Bacalaureatului!
03Iul.2022

Biet Roman Saracu 03 Iul. 2022 07:46:49

Cenzura maxima si in timp real.Am postat un comentariu pur informativ, despre nu spui cine, persoana importanta, dar nu a trecut
02Iul.2022

Adrian Banu 02 Iul. 2022 13:37:32

Daca ai s&amp;acirc;nge, la liceele unde nu a luat nimeni bacul, taie toate salariile de merit si sporurile profesorilor.
02Iul.2022

Dana 02 Iul. 2022 11:48:15

Nu stiu in ce sistem de invatamant se practica un astfel de examen. In cel britanic, elevii studiaza in utimii 2 ani de liceu materiile la care urmeaza sa sustina si examenul de "bacalaureat"; maxim 4 materii. In cel american stiu ca reducerea numarului de materii se face in ultimul an de liceu, iar SAT-ul bac-ul american contine stiinte fizica+matematica si engleza.
Nu mai stiu cum este acum sistemul francez, dar cu ceva timp in urma, ultimul an de liceu era dedicat materiilor pentru examenele finale.
02Iul.2022

Dorina 02 Iul. 2022 11:12:57

Stiti ca sociologia nu exista în programa, la mai multe filiere si profiluri, nu?
Acum, ca sa trecem la treburi mai serioase, Cristian are perfecta dreptate. Daca se trece la un astfel de tip de examinare, ce relevanta mai au specializarile la liceu? Este o schimbare care vine în ajutorul elevilor sau în ajutorul sistemului, cu scopul de a masca maniera incoerenta în care este construit? Va ajuta în vreun fel un absolvent de stiinte socio-umaniste care vrea sa urmeze o facultate de psihologie sau sociologie un examen la fizica? Pe un absolvent de filiera tehnologica, la profil de constructii sau instalatii, un examen la istorie sau filozofie?
Haideti sa coborâm cu picioarele pe pamânt. Aglomerarea probelor de bacalaureat nu va aduce beneficii în rezultatele elevilor si nu îi va motiva sa învete o gramada de lucruri care nu le vor servi la nimic în viitor, mai ales tinând cont de caracterul mult prea teoretic al multora dintre disciplinele enumerate. Vor fi niste lucruri tocite pe ultima suta de metri înaintea examenului, care se vor sterge cu buretele în momentul în care se face primul pas în afara salii. Asta în cazul în care elevul este destul de motivat sa ia examenul. Pentru cei care nu sunt, se va sfârsi cu neprezentare.
Ar trebui sa lucram cu ce avem. Sa facem un efort sa construim probele de competente lingvistice si digitale pe niste modele recunoscute de universitati din tara si din strainatate. Sa facem cumva ca bacalaureatul la limba româna sa nu mai fie un concurs de memorat eseuri scrise de altii, despre niste opere literare pe care nu le citeste aproape nimeni. Da, poate ar fi benefica introducerea unei discipline optionale în plus, din cele specifice specializarii, dar cam atât.
În final, as vrea sa mai amintesc o problema operationala care vine cu aceasta idee trasnita. Va puneti problema daca liceele sunt pregatite pentru asa ceva? Cred ca sunteti constienti de faptul ca se vor adânci astfel diferentele între urban si rural, între liceele de "top" si celelalte licee? Ca nu toate institutiile reusesc sa aduca si sa pastreze profesori buni nici macar la disciplinele putine care intra acum la bacalaureat? Cum va fi când se va dubla sau tripla numarul probelor?
Nu cred ca este un mod realist sau benefic de a remedia problemele din învatamânt, cred ca le va adânci. Vom vedea rezultatele mai slabe, elevi mai nepregatiti si mai stresati, cadre didactice depasite de situatie.
02Iul.2022

Profesor 02 Iul. 2022 08:09:50

Sunt absolut de acord cu aceasta propunere,asa învata si elevii la toate materiile,nu mai pun presiune pe note si nu se mai clasifica profesorii în importanti si neimportanti.As raspunde colegului care deplânge pierderea din importanta a matematicii,dar de ce sa avem discipline"vedeta"?Si eu vreau ca materia mea sa capete atentie. Pe de alta parte,sunt de acord ca facultatile sa organizeze admitere la o disciplina considerata relevanta pentru profilul ales.
Pe de alta parte,avem si noi un ministru care vrea sa schimbe lucrurile in bine,face analize diagnostic,masoara de sapte ori înainte de a taia o data,are simtul nuantelor corecte.
02Iul.2022

Cristian 02 Iul. 2022 07:47:59

Domnul ministru fructifica zilnic ocazia de a-si transforma porecla în renume, ar merita sa aiba propria emisiune, Câmpeanu spune lucruri trasnite. Daca s-ar transpune în practica acest tip de Bacalaureat, ce sens ar mai avea diferentierea profilelor la liceu, din moment ce itemii nu vor tine cont de competentele diferite dobândite de catre elevi la diverse discipline, în functie de programa scolara si de numarul de ore alocat acestora? Domnul ministru urmareste, probabil, transpunerea în practica a versurilor,,cum venira absolventii de liceu se facura toti o apa si-un pamânt ".
01Iul.2022

Alexandru 01 Iul. 2022 22:48:37

Si uite asa, incet, incet, in zambetele inconstiente ale ministrului, aruncam matematica la cosul de gunoi...
01Iul.2022

Camelia Alban 01 Iul. 2022 16:13:18

Buna idee. Propun de peste 10 ani ,evaluare transdisciplinara la BAC...Cred insa , ca Psihologia in loc de Filosofie, ar fi de preferat, in trunchiul comun...Mai importanta autocunoasterea , nu credeti?!....Succes!
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

 
Primesti GRATUIT noile TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala conform PROGRAMEI actualizata. Explicatii si Sfaturi pentru Nota Maxima!

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//