"Apreciem ca interzicerea accesului elevilor care depasesc nivelul temperaturii corporale permise are ca efect incalcarea dreptului la educatie, in conditii egale, al elevilor care ar urma sa fie exclusi de la examenele de
Evaluare nationala si
Bacalaureat, afectand astfel rezultatele acestora pentru accesul la studiile liceale sau universitare", se explica in recomandarea postata, vineri, pe site-ul institutiei.
Recomandare pentru Ministerul Educatiei
Avocatul Poporului recomanda Ministerului Educatiei si Cercetarii si Ministerului Sanatatii sa identifice si sa dispuna, in regim de urgenta, toate masurile care se impun in vederea asigurarii dreptului la educatie in conditii de egalitate, in contextul prevenirii raspandirii SARS-CoV-2.
Institutia aminteste ca, prin Ordinul comun al ministrilor Educatiei si Sanatatii 4259/15 mai pentru stabilirea unor masuri de prevenire si combatere a imbolnavirilor cu SARS-CoV-2, nu era permis accesul persoanelor a caror temperatura corporala, masurata la intrarea in incinta, depaseste 37,3 grade Celsius in unitatile/institutiile de invatamant, institutiile publice si toate structurile aflate in subordonarea sau coordonarea MEC, citeaza Agerpres.
Solicitare pentru Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD)
Institutia precizeaza ca, in acest context, a solicitat Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) formularea unui punct de vedere de specialitate referitor la conditiile in care urmeaza sa se desfasoare examenele de Evaluare nationala si de Bacalaureat, avand in vedere faptul ca acestea au loc in perioada iunie - iulie, cand se ating temperaturi ridicate, aspect care poate conduce la cresterea temperaturii corporale. De asemenea, pot exista si alte patologii care pot genera cresterea temperaturii corporale, peste limita stabilita prin ordinul ministrilor Educatiei si Sanatatii, explica Avocatul Poporului.
Potrivit sursei citate, CNCD a analizat o posibila fapta de discriminare indirecta, deoarece conditia de participare la examene este una neutra, temperatura corporala fiind masurata tuturor participantilor.
In opinia CNCD, conditia aparent neutra dezavantajeaza participantii a caror temperatura corporala depaseste limita impusa prin ordin, iar masura excluderii de la examene se realizeaza pe baza unei prezumtii simple, aceea ca toti participantii care ating o anumita temperatura corporala sunt suspecti de a fi purtatori de SARS-CoV-2. Aceasta prezumtie simpla are ca efect o discriminare prin asociere, participantul la examen masurat cu o temperatura corporala peste limita fiind tratat ca si cand ar fi purtator de SARS-CoV-2, desi nu exista o confirmare medicala in acest sens, mentioneaza Avocatul Poporului.
"Rezulta asadar ca tratamentul diferentiat are loc pe criteriul unei boli cronice neconfirmate. Concluzionand, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a constatat ca fapta sesizata de institutia Avocatul Poporului reprezinta discriminare indirecta, in conformitate cu prevederile art. 2 alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, republicata", subliniaza Avocatul Poporului.
Accesul candidatilor la examenele nationale in conditii de egalitate
Institutia recomanda permiterea accesului candidatilor la examenele nationale in conditii de egalitate.
"Ministerul Educatiei si Cercetarii si Ministerul Sanatatii vor elimina prevederile discriminatorii din actul normativ criticat si vor permite accesul candidatilor, in conditii de egalitate, la examenele in sesiunile regulate din calendarul de desfasurare a evaluarii nationale pentru absolventii clasei a VIII-a, in anul scolar 2019-2020 si din calendarul examenului de bacalaureat national - 2020. (...) Ministerul Educatiei si Cercetarii si Ministerul Sanatatii vor informa Avocatul Poporului cu privire la insusirea recomandarii si realizarea masurilor dispuse", se mai arata in recomandarea Avocatului Poporului.
Mihaela Vracioiu 15 Iun. 2020 06:29:39
Nu cred ca acei batrani care locuiesc cu elevi sau cu profesori, isi doresc sacrificarea educatiei copiilor. Daca un copil are 37,3 temperatura, nu inseamna ca are covid. Daca poarta si masca, e si un numar redus de copii in clasa, nu cred ca are ce sa se intample, cand in magazine si in alte locuri merg la fel si nu au fost probleme. Batranii ies din casa, la randul lor, in diferite locuri, ceea ce e normal si dreptul lor, dar "pericolul" nu vine doar daca merge copilul la scoala. Multi copii au ajuns foarte stresati, nu din cauza ca nu au invatat, isi fac probleme in legatura cu ce va atata termometrul in ziua examenului, chiar daca ei nu au nimic. Profesorii care nu vor sa mai vina, care au probleme, sa se protejeze sau sa stea acasa cativa ani cat dureaza virusul, daca ei asa cred ca e mai bine pentru ei. Dar, din ce am vazut, cei cu dragoste pentru meseria lor si pentru copii, isi doresc sa predea, sa aiba activitati scolare, cu masuri normale de protectie care trebuie sa fie oricand, cum ar fi igiena, dezinfectarea, evitarea supraaglomerarii, stiind cat de importante sunt scoala si educatia, pentru a face fata oricarei situatii.Profesor 12 Iun. 2020 14:57:45
Avocatul asa zis al poporului ancalc? profesorilor ?i b?tranilor care locuiesc cu ei an casa, dreptul la protejarea s?n?t??ii.Profesorii nu pot fi obliga?i sa asiste la examen elevi cu temperatura peste 37,3 grade.