Programa de limba si literatura romana pentru examenul de
bacalaureat (conform Anexei 2 la Ordinul Ministrului Educatiei nr. 3237, din 5.02.2021 privind aprobarea programelor pentru Evaluarea Nationala pentru absolventii clasei a VIII-a si pentru probele scrise ale examenului de bacalaureat, in anul scolar 2020-2021) contine competentele de evaluat si continuturile din domeniile: literatura romana si limba si comunicare.
Desi au fost operate modificari din cauza pandemiei, competentele generale si specifice de evaluat la aceasta disciplina au ramas aceleasi, schimbarile vizand exclusiv continuturile, cum de altfel, este firesc.
Astfel, daca pentru examenul de bacalaureat 2020 din lista autorilor canonici au fost eliminate trei personalitati: Marin Preda, Nichita Stanescu si Marin Sorescu, pentru anul scolar 2021 din aceasta lista au mai fost eliminate alte doua personalitati: Eugen Lovinescu si Titu Maiorescu. Este important insa de observat ca cele doua orientari literare de care sunt strans legate prin activitatea literara aceste doua personalitati (modernismul si criticismul junimist) raman insa pe lista continuturilor vizate de examen, la competenta specifica 3.1 Construirea unei viziuni de ansamblu asupra fenomenului romanesc, ceea ce inseamna ca se impune studiul activitatii de teoreticieni/mentori ai unor grupari literare.
O alta precizare importanta a programei pentru examen este aceea ca pentru autorii canonici prevazuti de aceasta programa pentru examen nu se mai impune studiul monografic, ci studierea a cel putin cate unui text din opera fiecarui autor canonic.
Textele la prima vedere pot apartine insa autorilor canonici, dar si altor autori studiati, precizare foarte importanta, al carei scop este acela de a atrage atentia ca studiul acestei discipline nu vizeaza exclusiv studiul autorilor canonici, ci o abordare a intregului fenomen literar romanesc.
Una dintre deosebirile pe care programa le stipuleaza privind profilul umanist este aceea ca, spre deosebire de profilul real, aceeasi competenta 3.1 impune drept continuturi asociate si orientari avangardiste si curente culturale/literare romanesti in context european (continuturi care nu apar in programa pentru profilul real sau tehnologic).
Continuturi precum: criticismul junimist, prelungiri ale romantismului si clasicismului in literatura impun cunoasterea a cel putin o opera reprezentativa pentru perioada respectiva/ a unui studiu.
Un alt aspect pe care elevii trebuie sa il observe este acela ca anumite continuturi impuse de programa pentru examen nu isi gasesc corespondentul in operele autorilor canonici; este cazul pasoptismului pentru care, fireste, se impune cel putin cunoasterea unei opere reprezentative.
Smaranda MANOLIU 28 Dec. 2021 21:05:29
Buna decizie!Nichita Stanescu a fost umflat cu pompadupa 1989 in detrimentul imensului ARGHEZI!Introduceti si unicele romane istorice dinLiteratura romana,atat de laudate de Nicolae Iorga si multi alti critici literari importanti!Un copil care nu cuinoaste istoria tarii este ca un copil carenu-si cunoaste parintii!
Nicolae Capatana 16 Feb. 2021 09:02:21
RUSINE, RUSINE, RUSINE !!!