Daca rata de promovabilitate inregistrata in 2004 era de 86,76%, in 2013 Ministerul Educatiei a aratat ca doar 56% dintre absolventii claselor a XII-a au reusit sa obtina note peste 5 la disciplinele de la bac si media 6 pentru a promova examenul.
Tocmai din acest motiv, ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a decis ca modificarile de la bacalaureat nu se vor mai realiza peste noapte, iar atunci cand va fi cazul, vor fi anuntate cu cativa ani inainte.
"Noi trebuie sa asiguram predictibilitate. Prin urmare, daca luam in discutie schimbari pentru bacalaureat, ele trebuie sa fie pentru 2017-2018, nu putem sa vorbim de schimbari acum", a precizat Pricopie.
Click aici pentru a vizualiza infograficul examenului de bacalaureat din ultimii 10 ani.
Ministrul Educatiei a explicat de ce nu este de acord cu modificarile aduse examenului de bacalaureat.
"Sa va spun de ce nu vreau sa umblu pe bacalaureat: pentru ca vom avea modificari, am discutat mai devreme de programe, de planul cadru de programe, de abordare transversala a disciplinelor. Sa presupunem ca modificam bacalaureatul peste doi ani. Peste alti sase ani vei face obligatoriu modificarea. Apoi modul in care noi evaluam copiii este unul, totusi, superficial, pentru ca noi evaluam matematica, romana si, ma rog, ce se mai poate pe langa matematica si romana", a declarat ministrul Educatiei.
Ministrul Educatiei a aratat ca programa scolara ar trebui sa includa evaluari si la alte materii, fara sa fie obligatorie trecerea notelor in catalog.
"Dar sunt lucruri pe care nu le evaluam, de exemplu la clasa a VIII-a nu evaluam limbi straine, ar fi trebuit sa stapaneasca lucrul asta, nu evaluam IT, ar trebui sa stapaneasca. Nu spun sa le spun note si sa ii pedepsim. Ci sa ii evaluam, sa vedem unde au ajuns. Deci discutia despre bacalaureat si despre examene nationale este o discutie pe care nu vreau sa o port de la un an la altul", a adaugat Remus Pricopie.
Ministrul a spus ca el ar dori ca toti elevii sa sustina bacalaureatul la istorie, dar a tinut sa precizeze ca asta inseamna ca se va schimba acum examenul.
"Eu, de exemplu, as vrea asa, ca cetatean roman si ca profesor, sa existe istorie la bacalaureat pentru toti elevii. Dar asta nu inseamna ca, daca eu vreau lucrul asta, acum trebuie sa modificam bacalaureatul pentru ca vrea ministrul istorie la bacalaureat. Nu, nu se va modifica. Dar avem un ragaz de un an, de doi, de trei, in care sa analizam aceste lucruri", a afirmat Remus Pricopie.