Absolventii claselor a XII-a au primit in prima zi de testare a competentelor lingviste de comunicare orala in limba romana cateva subiecte formate din texte la prima vedere, atat din opere literare, cat si din publicatii, ori texte de lege.
Cateva dintre subiectele la limba romana oral au avut la baza textele: "Scrisoarea lui Constantin Noica catre Camil Petrescu", "Puterea de sugestie a fotografiei contemporane", "Spovedania unui invins", "Distanta de la ochi la deget" sau "Protectia copilului in presa".
Candidatii la prima proba a exemnului de
bacalaureat 2014 au la dispozitie 15 minute dupa extragerea biletului cu subiecte pentru a se gandi la rezolvarea lor, iar apoi trebuie sa raspunda la intrebarile comisiei.
Elevii de clasa a XII nu primesc
note la proba de competente lingvistice de comunicare orala in limba romana, ci un
calificativ, in functie de modul in care impresioneaza comisia. Acestia vor fi notati cu
"incepator", "mediu", "avansat" sau "experimentat".
Ingrijorator este faptul ca la examenul de bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2014, pentru probele orale, s-au inscris doar 161.705 elevi, cu aproximativ 30.000 mai putin fata de anul trecut.
Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana continua pana pe 12 iunie, respectiv 13 iunie pentru elevii testati la limba materna.
Probele orale continua in perioada
16-20 iunie cu evaluarea
competentelor digitale.
Ultima proba orala din cadrul sesiunii iunie-iulie 2014 este evaluarea
competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala, care se desfasoara in perioada
23-27 iunie.
Cei mai multi candidati s-au inscris la proba de limba engleza, respectiv 107.194, alti 14.198 la limba franceza, 1.087 la limba germana, 139 la limba rusa, 682 la limba spaniola, 20 la limba portugheza, 357 la limba italiana, un candidat la limba ebraica, noua la limba japoneza si alti doi la limba turca, conform datelor Ministerului Educatiei.
Chiar daca nu conteaza pentru media finala de la bacalaureat 2014, participarea la probele orale este obligatorie, iar elevii care nu sunt prezenti la aceste probe nu pot promova exaemnul.
Probele scrise ale examenului de
bacalaureat 2014 incep peste trei saptamani si se desfasoara in perioada
30 iunie - 4 iulie.
Calendarul complet al examenului de
bacalaureat 2014, sesiunea iunie - iulie, poate fi consultat
aici.