Actul normativ aprobat de Executiv redefineste invatamantul dual ca forma de organizare a invatamantului profesional si tehnic, desfasurat la initiativa operatorilor economici interesati, in calitate de potentiali angajatori si parteneri de practica, pe baza unui contract de parteneriat si a unor contracte individuale de pregatire practica, in contextul asigurarii de catre operatorii economici a unor burse suplimentare pentru elevi.
Durata studiilor pentru invatamantul profesional dual va fi de 3 ani si va permite accesul la o gama variata de oportunitati de formare profesionala de calitate pentru absolventii invatamantului gimnazial (pe care oferta locala, in special in localitatile mai mici nu le poate acoperi). Absolventii acestei forme de invatamant vor dobandi cunostinte, deprinderi si competente care le vor permite ocuparea unui loc de munca pentru calificari profesionale de nivel 3, 4 si 5 conform Cadrului national al calificarilor.
Invatamantul profesional dual poate fi organizat in unitati de invatamant de stat, in baza unui contract de parteneriat care se incheie intre unul sau mai multi operatori economici sau asociatie/consortiu de operatori economici, unitatea de invatamant si unitatea administrativ-teritoriala de pe raza careia se afla unitatea scolara, dar si in unitati de invatamant particulare si confesionale, in baza unui contract de parteneriat care se incheie intre unul sau mai multi operatori economici sau asociatie/consortiu de operatori economici si unitatea de invatamant.
In virtutea noilor modificari, au acces la programe de pregatire profesionala de tip dual, prin unitatile de invatamant de stat, in mod gratuit, si persoanele in varsta de maximum 26 de ani, absolvente ale invatamantului obligatoriu, care au intrerupt studiile. In acest mod, aceste persoane pot obtine o calificare profesionala si se pot integra pe piata muncii.
Ordonanta de Urgenta reglementeaza si modalitatea de decontare a cheltuielilor de transport si facilitatilor privind cazarea si masa gratuite care se acorda elevilor care frecventeaza invatamantul dual in alta localitate decat cea de domiciliu, indiferent de oferta de educatie si formare profesionala disponibila in localitatea de domiciliu. De asemenea, este prevazuta si posibilitatea de continuare a studiilor in invatamantul liceal de catre absolventii invatamantului profesional/invatamantului dual.
Numarul de elevi estimat pentru intrarea in invatamantul dual, pentru primul an 2017-2018 este de 3.000.
Proiectul de ordonanta a fost realizat in urma consultarilor cu reprezentanti ai institutiilor din administratia centrala si Ministerele Economiei, Finantelor Publice, Muncii, Dezvoltarii Regionale, companiilor interesate in aparitia invatamantului dual, ambasadele Austriei, Germaniei, Spaniei, Olandei, Elvetiei, Camera de Comert a Romaniei si camere de comert bilaterale (romano-germana, romano-franceza), Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei, Cancelaria primului ministru. De asemenea, au fost derulate intalniri la nivel regional la care au participat reprezentantii autoritatilor locale.
Tot astazi, Guvernul a aprobat o masura prin care firmele sa fie incurajate sa se implice in mai buna pregatire profesionala a tinerilor. Concret, vor fi acordate facilitati fiscale operatorilor economici interesati de programe de calificare profesionala. Prin modificarea Codului fiscal au fost introduse prevederi privind deducerea cheltuielilor efectuate de agentii economici cu pregatirea teoretica si/sau practica a elevilor si studentilor si a altor categorii de persoane care urmeaza orice forma de scolarizare sau perfectionare intr-un cadru institutionalizat.