Ministrul a explicat ca nu se doreste obligarea copiilor sa participe la orele de Religie, insa aceasta disciplina trebuie sa se regaseasca in curriculumul national. In acest fel se mentine un echilibru intre stiinte si tot ce inseamna competente legate de viata si elementele de cultura nationala, unde se regaseste si Religia.
"De ce insist pe Religie? Nimic nu e ignorat. Incercam sa tinem un echilibru pe de-o parte intre stiinte, si pe de cealalta parte avem Religia, avem competentele legate de viata si elementele legate de cultura nationala. Mereu trebuie sa ai grija cum tii in echilibru aceste competente. Religia este acolo, nu forteaza nimeni pe nimeni. Insa Religia este o componenta fundamentala in civilizatia noastra si trebuie sa sa vada acolo. Daca copiii o vor alege sau nu este altceva. Am propus o dezvoltare in aceasta zona, sa avem si elemente moral-etice, sa avem discutii despre extremismul religios, astfel incat religia isi merita locul acolo. Desigur, oamenii pot sa aiba pareri diferite", a spus Daniel David.
In prezent, potrivit Legii invatamantului preuniversitar nr.198/2023, planurile-cadru ale invatamantului primar, gimnazial, liceal includ religia ca disciplina scolara, parte a trunchiului comun. Elevilor apartinand cultelor recunoscute de stat, indiferent de numarul lor la nivelul unei unitati de invatamant, li se asigura dreptul constitutional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii.
Inscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cererea scrisa a elevului major sau a parintilor/ reprezentantului legal, pentru elevul minor. Schimbarea acestei optiuni se face tot prin cererea scrisa a elevului major sau a parintilor/reprezentantului legal, pentru elevul minor.
In cazul in care elevul nu frecventeaza orele de religie, situatia scolara se incheie fara disciplina Religie. In mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina. Atentie, insa: elevului care nu frecventeaza orele de religie i se va asigura prezenta in unitatea de invatamant pe durata derularii cursurilor.
Important de precizat este ca disciplina Religie poate fi predata doar de profesori avizati de cultele religioase.
In
noile planuri-cadru pentru liceu, propuse de Ministerul Educatiei, Religia are un numar similar de ore cu discipline precum Matematica sau Limba moderna 2. Intrebat despre acest lucru la o conferinta de presa, ministrul Educatiei, Daniel David, a spus ca Religia „trebuie prinsa in trunchiul-comun prin lege” si ca "deocamdata eu nu pot sa propun un plan-cadru care nu respecta legea".
"Eu, ca ministru, pot sa vin sa va spun ca asta pot propune pe baza legii si putem problematiza. Va rog in timpul dezbaterilor publice sa veniti cu propuneri de acest tip. Deocamdata noi trebuie sa o prindem in trunchiul comun si o sa vedeti si acolo, asa cum am spus, sa fim atenti la ingerinte ideologice, pe alte teme. Si aici astept, in zona religiei, dar controlul va fi pe programa. (…) Va trebui sa includa acolo, pe langa aspectele de religie, aspecte care tin de morala, etica si de cum combatem extremismul religios", a spus Daniel David.