Programa scolara, materialele didactice si metodologiile materiei nou introduse vor fi elaborate de catre Ministerul Educatiei, Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania si membrii Consiliului de onoare prevazut la art. 6 alin. (1) din Legea nr. 174/2019 privind infiintarea Muzeului National de Istorie a Evreilor si al Holocaustului din Romania.
Aceasta materie are drept scop cunoasterea in plan intern a constributiei minoritatii nationale la evolutia si modernizarea societatii romanesti de-a lungul timpului, dezvoltarea programelor educationale si de cercetare privind Holocaustul din Romania si promovarea combaterii antiseminismului. Totodata, elevii se vor bucura de cunostiinte si perspective noi despre istoria si cultura comunitatilor evreiesti din Romania. Vor reusi sa inteleaga decursul istoric al Holocaustului din Romania cu ajutorul noii materii. "Cultivarea memoriei, invatarea tolerantei ca exercitiu de sinceritate si ca forma de asumare a propriei identitati nu pot fi desavarsite fara asumarea trecutului si fara invatarea cunoasterii si a recunoasterii. In paralel cu toate masurile legislative si institutionale care au fost adoptate anul trecut, un cadru educational prin care tinerii sa cunoasca si sa inteleaga ceea ce s-a intamplat in trecut, ca parte a formarii lor ca cetateni, are un rol cu totul special si fundamental. Educatia si intelegerea sunt cele mai bune arme pentru a cultiva democratia si libertatea, pentru a contracara intoleranta si extremismul", a declarat deputatul Silviu Vexler, la inceputul demararii proiectului.
De asemenea, in ceea ce priveste Muzeul National de Istorie a Evreilor si al Holocaustului, acesta va colabora cu Federatia Comunitatilor Evreiesti in Romania (Cultul mozaic si Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania) pentru acordarea premiului Constantin Karadja. Premiul se va acorda cetatenilor romani si straini, institutiilor, asociatiilor, fundatiilor si altor organizatii neguvernamentale din tara si din strainatate. Scopul acestui premiu este de a onora meritele deosebite in prezentarea si promovarea istoriei, culturii si traditiilor comunitatii evreiesti din Romania.
Mai jos puteti gasi modiicarile si completarile facute pentru introducerea noii materii.
LEGEA nr. 276 din 25 noiembrie 2021
privind unele masuri pentru studierea istoriei evreilor si a Holocaustului
Publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1127 din 25 noiembrie 2021
Articolul I
Dupa articolul 18 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se introduce un nou articol, articolul 18^1, cu urmatorul cuprins:
Articolul 18^1
(1) Planurile-cadru ale invatamantului liceal si profesional includ «Istoria Evreilor. Holocaustul» ca disciplina scolara, parte a trunchiului comun.
(2) Programa scolara, manualele, materialele didactice si metodologiile specifice pentru disciplina «Istoria Evreilor. Holocaustul» se elaboreaza de catre Ministerul Educatiei, in colaborare cu Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania «Elie Wiesel» si membrii Consiliului de onoare prevazut la art. 6 alin. (1) din Legea nr. 174/2019 privind infiintarea Muzeului National de Istorie a Evreilor si al Holocaustului din Romania, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 820 din 9 octombrie 2019, si se aproba prin ordin al ministrului educatiei.
(3) Cadrele didactice care predau disciplina «Istoria Evreilor. Holocaustul» pot beneficia de pregatire profesionala si cursuri de perfectionare de specialitate, in tara sau in strainatate.
Articolul II
Legea nr. 174/2019 privind infiintarea Muzeului National de Istorie a Evreilor si al Holocaustului din Romania, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 820 din 9 octombrie 2019, se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 3, dupa litera f) se introduce o noua litera, litera g), cu urmatorul cuprins:
g) acordarea Premiului «Constantin Karadja
2. Dupa articolul 6 se introduce un nou articol, articolul 6^1, cu urmatorul cuprins:
Articolul 6^1
(1) Muzeul, in colaborare cu Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania - Cultul Mozaic si Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania «Elie Wiesel», la propunerea Consiliului de onoare, acorda anual, cu ocazia zilei de 9 octombrie «Ziua Holocaustului», Premiul «Constantin Karadja».
(2) Premiul «Constantin Karadja» se acorda cetatenilor romani si straini, institutiilor, asociatiilor, fundatiilor si altor organizatii neguvernamentale din tara si din strainatate, pentru merite deosebite in prezentarea si promovarea istoriei, culturii si traditiilor comunitatilor evreiesti din Romania, cunoasterea in plan intern si international a contributiei acestei minoritati nationale la evolutia si modernizarea societatii romanesti de-a lungul timpului, protejarea memoriei victimelor Holocaustului, dezvoltarea programelor educationale si de cercetare privind Holocaustul din Romania, precum si promovarea combaterii antisemitismului.
Articolul III
Disciplina scolara prevazuta la art. I se include in planurile-cadru ale invatamantului liceal si profesional ca parte a trunchiului comun incepand cu anul scolar 2023-2024.